Jak se zbavit kašle: Důležité je rozlišit suchý od vlhkého | Moje zdraví

Kašel: Jak se ho zbavit bez antibiotik?

14. září 2022 • 14:00

Poznat, jaký kašel máte a co ho způsobuje, je základním předpokladem k jeho vyléčení. Přečtěte si, co zabírá na suchý a dráždivý, co na vlhký a kdy se máte bát tuberkulózy nebo laryngitidy. 

Kašel je příznakem mnoha nemocíbronchitidy, astmatu, alergie, laryngitidy, černého kašle, nachlazení, zápalu plic a dalších.

Video se připravuje ...
Jak vypadá laryngitida u kojencůVIDEO 

Jaký kašel máte? To je první otázka, kterou vám položí lékař a posléze i lékárník, když se bude snažit určit, jaký lék je pro vás nejvhodnější. Chce slyšet suchý, nebo vlhký, ale někdy se typ kašle poznává dost těžko. Většinou je kašel vlhký po ránu, kdy se v plicích a dýchacích cestách nahromadí přes noc hleny a potřebují z těla ven. Suchý kašel je typický v noci. Jak tedy můžeme poznat, rozdělit a léčit jednotlivé typy kašle?

Jak poznat suchý kašel

Suchý kašel je charakteristický zejména na začátku onemocnění. Dýchací trubici něco dráždí a ta reaguje kašlem. Zní jako dávení až dušení, člověk kašle a nemůže se nadechnout.

Na suchý kašel pomáhají antitusika (např. Tussin), léky tlumící kašel, a jsou vhodná zejména na noc, i u takového kašle, který nedokážete jednoznačně zařadit.

Z homeopatik pak pomůže Drosera nebo Rumex.

Jak poznat vlhký kašel

Vlhký kašel vzniká kvůli nahromadění hlenů v plicích. Ty se objeví většinou na základě infekce ať už bakteriální, nebo virové. Člověku se po vykašlání či uvolnění hlenu uleví, ale jen dočasně. Je mu lépe v polosedě, vleže ho hleny nutí kašlat ještě více.

U vlhkého kašle můžete zvolit buď léky, které podporují vykašlávání (expektorancia), nebo léky, které ředí hleny a také podporují vykašlávání (mukolytika). Na vlhký kašel nikdy neužívejte léky tlumící kašel (antitusika, například Tussin, Sinecod, Robitussin). Někteří lékaři je u vlhkého kašle povolují na noc, ale vždy je lepší poradit se s lékárníkem. Antitusika totiž brání vykašlávání a výsledkem může být nahromadění hlenu a vytvoření jakési zátky, která brání dýchání a může být až životu nebezpečná.

Léky na podporu vykašlávání a na ředění hlenu neužívejte po páté hodině večer (například Mukosolvan, Bromhexin, ACC, Ambrosan, Sinupret). Zbytečně by vás dráždily ke kašli a nutily vykašlávat i v noci. Dobře na něj také zabírají bylinky a rady našich babiček. Na jejich přehled se můžete podívat v naší fotogalerii:

Kromě již zmíněných dvou druhů kašle, které jsou většinou projevem virózy, chřipky či bronchitidy, existují i jiné, které jsou mnohem nebezpečnější.

Nebezpečná laryngitida

Laryngitida, tedy zánět hrtanu, může být dokonce pro děti smrtelná. Projevuje se horečkou a od běžné virózy ji poznáte zejména díky charakteristickému kašli. Ten zní chrčivě jako psí štěkot nebo kohoutí kokrhání. Způsobuje ho otok hrtanu, nemocný se také může začít dusit.

Pokud se to stane, okamžitě musíte zajistit splasknutí hrtanu, jinak se pacient může udusit. Nejrychlejší je posadit nemocného k otevřenému oknu, pokud je zima, nebo k otevřené mrazničce. Je nutné zajistit mu chladný vzduch. Pokud se to nezlepší během minuty, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Lékař píchne kortikoidy na splasknutí sliznic, v opravdu závažných případech může provést i intubaci.

Jako prevenci je dobré mít doma antihistaminika (Fenistil, Zyrtec, Zodac atd.) proti otokům, která jsou účinná nejen proti alergiím, ale i proti již popsaným otokům sliznic.

Zapomenutá tuberkulóza

Tuberkulóza je bakteriální infekce, která se přenáší kapénkovou infekcí a léčí antibiotiky. Na začátku minulého století ještě bývala u slabších jedinců často smrtelná, ve vyspělých zemích se ji podařilo téměř vymýtit očkováním. Nyní už se však děti po narození cca 7 let plošně neočkují a společně s migrací cizinců se k nám tuberkulóza znovu dostává. Nejde však o dramatická čísla.

Tuberkulózní kašel je charakteristický zejména svou silou, bolestí na hrudi a v pokročilejším stadiu hlavně vykašláváním krve. Nemocný je z kašle úplně vyčerpaný. Netřeba dodávat, že při podezření na TBC okamžitě běžte k lékaři. Kromě toho, že je nebezpečná, tato nemoc ještě podléhá povinnému hlášení.

Jak poznat černý kašel

Černý kašel často nepoznají v prvních dnech ani lékaři. Je způsoben toxiny, které produkuje původce nemoci Bordetella pertussis. Ty napadají a porušují řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek a další toxin proniká do krve. Toto bakteriální onemocnění probíhá nejhůře u nejmladších a je považováno za jednu z nejnebezpečnějších kojeneckých chorob. Může trvat až tři měsíce.

Zpočátku je kašel silný a suchý. Zhruba po dvou týdnech se objeví záchvaty kašle, dusivé záchvaty, zvracení hustého hlenu, křeč průdušek, krátká zástava dechu, zmodrání kůže. Kašel je zakončen typickým zakokrháním (prudkým sípavým vdechem). Typická je pauza před hlubokým obtížným nádechem, lapání po dechu a zvracení na konci ataku. Maminky, jejichž děti toto onemocnění prodělaly, se shodují, že na něj nikdy nezapomenou. Typické dusivé záchvaty kašle se zvracením si prý nemůžete s ničím splést.

Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti do jednoho roku, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo k zástavě dechu. U dospělých chybí záchvaty kašle, a tak často bývá zprvu nepoznáno. Léčí se antibiotiky.

Ať už máte kašel jakéhokoliv typu nebo původu, navštivte lékaře. Jen ten může určit, zda se jedná o virózu, bronchitidu, astma, zápal plic nebo něco ještě horšího.

Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.