Nebezpečný alarm: Jak poznat, že míra stresu překročila svou mez? | Moje zdraví

Nebezpečný alarm: Jak poznat, že míra stresu překročila svou mez?

Nebezpečný alarm: Jak poznat, že míra stresu překročila svou mez?
Autor: SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC
8. června 2023 • 06:00

Stres je sice všudypřítomnou veličinou, i tak je dobré jeho míru korigovat. Pokud stres necháme, aby ovládl náš život, může mít neblahý dopad nejen na naše fyzické, ale také emocionální zdraví.

Stres obecně aktivuje obrannou reakci našeho těla, kterou můžeme charakterizovat jako boj, útěk, nebo dokonce jako jakési zmrazení sebe samých, kdy jen nečinně hledíme a nejsme schopní cokoliv udělat.

Video se připravuje ...
Recept: Antistresový drinkVIDEO 

Jak poznat míru stresu?

Stres zažíváme všichni. Jistá dávka je tedy plně normální. Problém nastává v okamžiku, kdy se vlivem stresu změní dlouhodobě naše nálada, chování, nebo dokonce spánková hygiena. Jakmile sami sebe přistihneme, že v noci místo toho, abychom spali, koukáme do zdi a ne a ne zabrat, nastává problém.

Pokud se tedy rozčílíme nebo zažijeme stresovou situaci a trvá nám až příliš dlouho, abychom se uklidnili, a někdy k tomu vlastně vůbec nedojde, je třeba zpozornět. Míra stresu možná přesáhla svou mez a už nepůsobí jako motor k tomu, být lepší a dosáhnout lepších výsledků. Naopak nás začne poměrně konstantně ničit.

Tento fakt se následně propíše do zásadních oblastí našeho života. Ovlivní nejen nás samotné, ale také vztahy kolem nás, pocity, které uvnitř sebe nosíme, i to, jakým způsobem na svět nahlížíme. Pokud stres v této fázi nezačneme řešit, mohou problémy, které s sebou přináší, přejít k obtížím, které budou chronické.

Jak se přemíra stresu může projevit?

Stres se následně projeví ve všech sférách našeho bytí. Ať je to psychika nebo fyzické zdraví, velmi rychle to poznáme.

Po psychické stránce se mohou dostavit úzkostné stavy a deprese, můžete se zacyklit ve víru neustálých obav. Zasáhnout nás ale může také neopodstatněný strach, který je všudypřítomný. To z dlouhodobého hlediska může narušit náš spánek nebo schopnost se soustředit.

Opomíjet bychom však neměli ani neduhy fyzického těla. Tam se totiž stres projeví také. Je to proto, že snaha o přežití je hluboce zakořeněná v každém z nás, a tak nám tělo pravděpodobně vyšle signál v podobě fyzických příznaků, aby nás upozornilo, že je potřeba něco změnit.

V okamžiku, kdy nás zasáhne stres, uvolní mozek kortizol. Hormon, který stojí za přílivem adrenalinu. To se může projevit zvýšenou činností srdce nebo přívaly „falešné“ energie, kdy naše tělo jede na setrvačník.

Stres se na fyzickém těle však může projevit i bolestí, nemocí nebo dušností.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.