Jak konečně zhubnout a váhu si udržet? | Moje zdraví

Jak konečně zhubnout a váhu si udržet?

Jak konečně zhubnout a váhu si udržet?
... • Autor: istock.com
17. března 2023 • 06:00

Také to máte s hubnutím jako na houpačce? Jednou se vám to povede, záhy ale naberete o pár kilo víc, než byla původní váha? Ruku na srdce, tohle není cesta, po které jít a která je účinná. Pokud se však budete držet našich rad, máte šanci, že se konečně dostanete na váhu, o které sníte.

Pokud chceme zhubnout, je rozhodně důležité, abychom se vyklidnili. Stres nám v tomto směru nápomocný nebude. Správná redukce je totiž promyšlený krok, který, ať už tomu věříte, či nikoli, má svá pravidla. Ta jsou však mnohem méně náročná, než si většina z nás dokáže představit. 

Video se připravuje ...
Jak má vypadat rovnováha mezi příjmem a výdejem energie?VIDEO 

Jak tedy hubnout, abychom zhubli? Jednoduše. Držte se našich 5 rad a sami budete překvapeni, jak vám hubnutí půjde. Ba co víc… dokonce vás bude i bavit!

Nedávejte si ultimáta

Ultimáta totiž nefungují. A všichni to moc dobře víme. Takové to „od Nového roku“ nebo „od pondělí“ je spíš propustkou k tomu, že než ten daný, námi určený den přijde, budeme se zásobit. Ultimáta v nás totiž často podvědomě vyvolávají pocit, že „pak“ už si nic dobrého nedáme nebo že je všem pochutinám zkrátka konec. Jenže tak tomu u správné redukce není a nebude. Dejte proto vale všem ultimátům a zkuste začít hned teď a hlavně postupně.Důležité je, abychom sami na sebe vůbec netlačili.

Dejte si splnitelné cíle

Pokud chcete zhubnout 10 kg za týden, pak s hubnutím začínat vůbec nemusíte. Jednak tento cíl je sám o sobě nereálný a zadruhé, jakýkoli cíl, který je nadnesený, je také rovnou s jistotou nesplnitelný

Cílem je dát sami sobě dostatek času, a to nejen na to, abychom si každý krok pořádně promysleli, ale také proto, abychom na kaloriích ubírali postupně. Ono skočit z celé kachny na jedno jablko denně je poměrně obtížné. 

Poslouchejte potřeby svého těla

Tenhle bod je velice důležitý. Protože poslouchat své tělo je jediná cesta k úspěchu, který může být dlouhodobý. V praxi to pak znamená, že nebudeme v tělocvičně trávit 10 hodin týdně, pokud posilovna není to, co nás baví, ale najdeme si takovou pohybovou aktivitu, která sedne nejen našim preferencím, ale také momentálním fyzickým dispozicím. Je totiž nesmysl uběhnout 10 km v případě, že máte velkou nadváhu, jediné, co vám to dá, budou bolavá kolena. Pokud vás nebaví aerobik, můžete zkusit třeba jógu. Tělo vám zkrátka napoví, co je pro vás to pravé. A pokud nastane den, kdy se vám nebude chtít nic, i ten je dobré si sem tam dopřát. 

Nebojte se oslovit odborníka

Odborník vám totiž na cestě k vysněné postavě dá nejen dobré rady, ale také vám pomůže, pokud sem tam ztratíte smysl všeho, co tady a teď zrovna děláte. Správný trenér vám poskládá trénink podle toho, jak vaše tělo vypadá a na co v daný moment má, následně to bude on, kdo vás také vyhecuje k lepšímu výkonu. Pomoci však může také výživový specialista či psycholog, pokud za problémem, proč se přejídáte, stojí emoce.

Dělejte, co vás baví

Pokud chcete hubnout, musí vás to bavit. V praxi to znamená, že si vyberete přesně takovou cestu, která bude šitá na míru jen vám. To, co totiž sedne Mařce odvedle, nemusí být to pravé zrovna pro vás. Z dlouhodobého hlediska je vše, co nebereme jen jako povinost, tím, co je udržitelnější. 

Správná strava je základ

Na to je potřeba neustále myslet. Můžete totiž dřít jako kůň, pokud ale vaše strava nebude kompatibilní s procesem redukce, bude vám jakákoli sportovní aktivita naprosto k ničemu. Stravou to nejen začíná, ale také končí. Strava dělá zhruba 80 % úspěchu každé redukce. 

Pokud jde o stravu, důležité je jíst. Hladovění rozhodně není cestou, jak zdravě zhubnout a hlavně jak si nově nabytou váhu také udržet. Tělo potřebuje jíst, aby mělo z čeho čerpat energii a aby naše psychika byla konstantní. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.