Tři věci, které jste možná netušili o svém srdci! | Moje zdraví

Tři věci, které jste možná netušili o svém srdci!

Tři věci, které jste možná netušili o svém srdci!
... • Autor: istock.com
28. března 2023 • 06:00

Nemoci srdce a oběhové soustavy bývají nejčastější příčinou úmrtí ve světě. V České republice vede ischemická choroba srdeční, zahrnující i tolik známý infarkt myokardu. Co bychom o svém srdci měli vědět? 

„Protože je naše srdce důležité, měli bychom o něj řádně pečovat. Nejlépe si budeme služeb našeho srdce vážit, když budeme znát do detailu jeho důležitost. Srdce je totiž nejvýkonnější orgán v našem těle. V průměru srdce dospělého člověka bije 72krát za minutu, což znamená 100 000krát denně a více než 36 000 000krát ročně. Zajímavé je, že srdce ženy bije rychleji než srdce muže, a to až o 8 tepů za minutu,“ říká MUDr. Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Video se připravuje ...
Které potraviny prospívají vašem srdci?VIDEO 

Srdce je sval jako každý jiný

Naše srdce pumpuje krev obohacenou kyslíkem a všemi potřebnými živinami do téměř 75 bilionů buněk našeho těla. Lidské srdce je velmi výkonný a silný sval. Během života vyprodukuje přibližně  2,5 gigajoulu energie, což z něj činí sval, který dělá nejvíce fyzické práce.

Krev se ze srdce do orgánů dostane zhruba za 6 vteřin. Jediným orgánem, který na srdci není závislý, jsou oční rohovky, vše ostatní však ano. Z toho je zřejmé, jak moc je srdce pro náš život důležité. Ne každý si je však důležitosti tohoto orgánu vědom a ne každý o srdce náležitě pečuje.

„Špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu, neléčený vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu naše srdce zatěžují a oslabují. Výsledkem je pak nedostatečná výkonnost srdce, a tím pádem i celého organismu, což může vyústit až do nevratného poškození našeho nejvýkonnějšího orgánu,“ dodává MUDr. Kociánová.

Srdce bije rychleji ženám

Skutečně. Srdce bije rychleji ženám nežli mužům. Za rok srdce udeří celkem 36 792 000krát. 

Mužské srdce váží přibližně 350 g

Oproti tomu ženské srdce váží 300 gramů. Nejtěžší srdce má modrá velryba, to může vážit až 180 kg. Muž má v těle průměrně 5,4 litru krve, zatímco žena 4,5 litru krve.

Ačkoli si většina z nás představuje srdce jako symbol lásky, jeho přítomnost i funkce jsou mnohem důležitější a pro náš život vlastně nezbytné. 

O srdce je nutné se starat, sport a strava jsou nejdůležitější složky správně fungujícího srdce. Pokud je člověk zvyklý sportovat, měl by být aktivní po celý život. Jestliže aktivně založený člověk sportu náhle zanechá, není to pro tělo dobré. Rovná se to téměř stejné škodě, jakou napáchá nedostatečný pohyb.

Pokud se však nesportovec rozhodne začít hýbat po 50. roce života, je potřeba být opatrný a začít pozvolna. Doporučuje se nejprve navštívit lékaře, který vám poradí nejvhodnější sport i stupeň zátěže. Jedno je ale dobré vědět: Nikdy není pozdě začít! A i ten sebemenší pohyb se počítá. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.