Nemoc, která ohrožuje ženy ohrožuje více než muže? Pozor si dejte na tyto věci | Moje zdraví

Nemoc, která ohrožuje ženy ohrožuje více než muže? Pozor si dejte na tyto věci

Nemoc, která ohrožuje ženy ohrožuje více než muže? Pozor si dejte na tyto věci
Nemoci ledvin ohrožují více ženy • Autor: istock.cz
13. března 2024 • 06:00

Také patříte k lidem, kteří si pravidelně dávají dvojku vína nebo pár piv? Pak máte zaděláno na velký problém a podle lékařů je skutečně čeho se bát. Alkojol prostě opravdu škodí i v malém množství. 

Alkohol játrům nesvědčí. O tom věděl své i doktor Drew Pinsky, který kdysi ve svém pořadu Dr. Drew's Lifechangers poukázal na dvě dívky, respektive jejich játra, ve spojitosti s každodenním popíjením alkoholu. Specialista na závislosti věděl, jak správně nasměrovat své publikum. Jeho názorná ukázka, ve které rozbalil skutečná játra, byla natolik šokující, že se dvojčata rozplakala.

Ukázal totiž játra zcela zdravého člověka, ale také zjizvená a ztvrdlá játra člověka, jenž trpěl cirhózou. Rozdíl byl patrný na první pohled a bez nadsázky šokoval všechny přítomné.

Zdravá versus nemocná játra

Zdravá játra mají hladkou strukturu a výraznou červenohnědou barvu. Oproti tomu nemocná játra mají zjizvenou strukturu a jsou šedá, posetá tmavými skvrnami. „Přesně tak budou vypadat vaše játra, pokud budete nezřízeně a dlouhodobě holdovat alkoholu,“ popsal dívkám rozdíly doktor Pinsky.

„Pravděpodobnost, že dostanete cirhózu jater, když budete pít více alkoholu, než je zdravé, je veliká,“ dodal lékař. Šokované obličeje dívek byly jasným důkazem naděje pro jejich rodiče.

Ženy versus muži

Ženy mají až pětkrát větší dispozice k cirhóze jater než muži. Důvodem jsou žaludeční enzymy, které si s odbouráváním některých látek přítomných v alkoholu zkrátka neumí poradit. Cirhóza způsobená alkoholismem navíc vzniká zpravidla po deseti letech jeho pravidelné konzumace.

Co je to cirhóza?

Při cirhóze vznikají jizvy na játrech, které způsobují, že játra přestávají fungovat. To se projevuje nadměrnou únavou, nevolností, ztrátou chuti k jídlu, možnou hepatitidou, ale také zvracením krve a tmavou barvou stolice, a to zejména v pozdějších stadiích onemocnění.

Na léčbu zapomeňte

Léčba cirhózy není možná, lze jen zmírnit příznaky. Jediným řešení posledního stadia je transplantace jater. Ta je však u případných alkoholiků téměř vyloučena, protože nejsou zahrnuti do transplantačního programu.

Jedinou skutečně účinnou prevencí, jak se tomuto onemocnění vyhnout, je omezit množství zkonzumovaného alkoholu.

Jak tedy „pít“?

Správné množství neexistuje, protože každý snese něco jiného. Doporučeno je ale maximálně 2 dl denně a k tomu nesmíte zapomenout na zdravý životní styl. Tím ale lékaři nemyslí jen pohyb, ale také stravu a dostatek nealkoholických tekutin.

Výzkum Virginia Commonwealth University zjistil, že strava bohatá na ovoce a zeleninu, celozrnné výrobky, olivový olej, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny v podobě ryb výrazně přispívají k tomu, že je tělo zdravé, a zároveň snižují riziko hospitalizace u osob, u kterých je cirhóza diagnostikována. Dále pak lékaři doporučují zredukovat ve stravě podíl červeného masa.

 

 

Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.