Za služby nutričního terapeuta nemusíte vždy platit. Kdy pomůže pojišťovna? | Moje zdraví

Za služby nutričního terapeuta nemusíte vždy platit. Kdy pomůže pojišťovna?

Za služby nutričního terapeuta nemusíte vždy platit. Kdy pomůže pojišťovna?
Pokud máte cukrovku, nutričního terapeuta by měla zaplatit pojišťovna • Autor: istockphoto.com
26. února 2018 • 06:00

Máte nadváhu a třeba i náběh na cukrovku, a tak byste rádi začali s dietou pod dohledem odborníka na výživu? Jenže se bojíte částky, kterou budete muset za jeho služby vynaložit? Máme pro vás dobrou zprávu: Konzultaci s ním může v některých případech hradit zdravotní pojišťovna. V jakých případech je to možné?

"Návštěva může být hrazena pojišťovnou, pokud vám ji doporučí lékař a vyhledáte-li nutričního terapeuta, který je skutečně pracovníkem ve zdravotnictví a má smluvní vztah s pojišťovnou“ uvádí vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Mgr. Oldřich Tichý. 

„Nutriční terapeut na základě smluvního vztahu může pojišťovně vykazovat ambulantně poskytnuté výkony náležející k jeho odbornosti, tedy například vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta, sestavení výživového plánu, edukaci o skladbě a systému stravování, řešení zjištěných chyb ve stravování a jiné,“ doplňuje mluvčí.

Žádanka nutná

K nutričnímu terapeutovi vás může odeslat praktický lékař, popřípadě ošetřující odborný lékař, například diabetolog. Dá vám písemné doporučení a měl by vám také poradit, kam se obrátit. 

„Pokud se však pacient pro návštěvu nutričního terapeuta rozhodne sám a také si ji sám zaplatí, zpětné proplacení pojišťovnou není možné,“ zdůrazňuje Mgr. Tichý.

Chtějte terapeuta, ne poradce

Nutriční terapeut je samostatná kvalifikace. Tento odborník je oprávněn uzavřít smlouvu se zdravotní pojišťovnou a vykazovat jí k úhradě služby poskytnuté pacientům. Naproti tomu nutriční/výživový „specialista“ nebo „poradce“ sice může mít kvalitní znalosti v oboru výživy, ale postrádá formální vzdělání v příslušné odbornosti, a pojišťovna s ním proto nesmí uzavřít smlouvu – návštěvy u něj si tudíž pacient plně hradí sám, ačkoliv – paradoxně – nemá záruku jeho odbornosti.

Nadváha ve spojení s trvale vyšší glykemií jednoznačně je důvodem k návštěvě nutričního terapeuta. Ten by vám měl poradit i v případě, že trpíte dalším onemocněním vyžadujícím změnu stravy, tedy kromě diabetu také chorobou ledvin či jater, zvýšeným cholesterolem apod. „Na pojišťovnu“ ho můžete navštívit až třikrát  za čtvrtletí.

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.