Pozitivní účinky piva. Konzumace s mírou spaluje tuky a pomáhá ledvinám | Moje zdraví

Pozitivní účinky piva. Konzumace s mírou spaluje tuky a pomáhá ledvinám

  • Pozitivní účinky piva. Konzumace s mírou spaluje tuky a pomáhá ledvinám
    Zdravotní benefity piva existují! • Autor: iStock.com
    12. dubna 2023 • 14:00

    Ač se jedná o alkoholický nápoj, jeho střídmou konzumací můžeme přispět k dobrému fungování organismu. Proč si dát pivo neuškodí? V čem nám může prospívat?

    Pivo patří k českému jídelníčku, a to v nemalé míře. Ze statistik vyplývá, že roční spotřeba piva se pohybuje kolem 140 litrů na obyvatele. Pivo je součástí obědů, večeří a zábavy. Jelikož se jedná o alkoholický nápoj, aby tělu jeho konzumace prospívala a neškodila mu, závisí na množství. „Při rozumné konzumaci (sklenka denně pro ženy, dvě pro muže) lze považovat všechny druhy piva za ,zdravá‘. Obsahují totiž vitaminy skupiny B a vlákninu, tmavá piva navíc antioxidanty a minerály. Nicméně je třeba zdůraznit, že důležitou složkou piva je voda a kvalitní suroviny. U nás využíváme horskou vodu z vlastního vrtu, která má kvality vody kojenecké, a proto ji nemusíme už nijak upravovat,“ popisuje prospěšnost oblíbeného českého nápoje Blanka Strnadová z hanušovického pivovaru Holba.

    Video se připravuje ...
    „Plácáme se v extrémech. Přepíjení je nesmysl,“ říká lymfoterapeutka. Varuje před umělým zavodňováním organismu.VIDEO 

    Pokud je tedy pivo vyrobeno z kvalitních surovin a vy si pohlídáte množství, kolik ho vypijete, může vám být prospěšné v následujících oblastech. V opačném případě se vystavujete riziku cirhózy, fetálního alkoholového syndromu, hypertenzi, podvýživě a pankreatitidě. Zvyšuje se také riziko rakoviny.

  • Pivo je výživnější než jiné alkoholické nápoje

    Slýcháme hodně o množství antioxidantů ve víně, ale právě tolik jich má i pivo. Antioxidanty flavonoidy v ječmeni a chmelu se liší od těch v hroznech, ale stále jsou to antioxidanty, které našemu tělu prospívají. Pivo má také více bílkovin a vitaminu B než víno. Journal of Agriculture and Food Chemistry vyzdvihuje ještě další pozitiva piva, neboť obsahuje železo, vápník, fosforečnany, a dokonce i vlákninu.

  • Podporuje spalování tuků

    Jestliže chcete urychlit spalování tuků, můžete si dát pár doušků piva. Chmel totiž obsahuje látky, které nejenže způsobují jeho hořkost, ale také stimulují citlivost na inzulin a podporují metabolismus lipidů (tuků), jak naznačuje japonská studie z roku 2016 na PubMed.

  • Může snížit hladinu cukru v krvi

    Malé množství piva zřejmě dokáže snížit riziko inzulinové rezistence (zhoršené schopnosti tkání reagovat na inzulin) u lidí s prediabetem (stav, který je předzvěstí cukrovky), jak potvrzují některé studie. Důležité je ale nekonzumovat ho ve velkém, protože pak by byl efekt opačný.

  • Posiluje kosti

    Díky vysokému obsahu křemíku může pivo podle Národního institutu zdraví pomáhat budovat silnější kosti. Dietní křemík v rozpustné formě kyseliny orthokřemičité (OSA) může být důležitý pro růst a vývoj kostí a pojivové tkáně a pomáhá snižovat riziko osteoporózy, onemocnění řídnutí kostí.

  • Může redukovat riziko srdečních onemocnění

    Podle výzkumů American Chemical Society, publikovaných na ScienceDaily, zvýšil mírný příjem piva (zhruba 350 ml) hladinu „hodného“ HDL cholesterolu a zlepšil přirozenou schopnost těla odstraňovat „zlý“ LDL cholesterol. Toto množství piva totiž zvyšuje antioxidační vlastnosti HDL cholesterolu a pomáhá zlepšovat funkci výstelky vnitřního povrchu cév, což může bránit ukládání lipidů v jejich stěnách, jedné z příčin vzniku onemocnění oběhové soustavy.

  • Chrání před alzheimerem

    Střídmá konzumace piva může napomoct vyhnout se degenerativním onemocněním mozku, jako je např. Alzheimerova choroba, což prokázala studie z roku 2019. Nejspíše je to díky obsahu křemíku, který ochraňuje činnost mozku. Křemík také podporuje budování silnějších kostí, čímž mj. snižuje riziko vzniku osteoporózy v pozdějším věku.

  • Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům 

    Finská studie publikovaná na National Center for Biotechnology Information sledující souvislosti mezi příjmem živin a konzumací nápojů vzhledem k riziku ledvinových kamenů přišla na to, že pivo napomáhá vyplavovat ledvinové kameny. Během několika let zkoumání bylo skutečně odhaleno, že lidé, kteří si dali denně skleničku piva, měli o 40 % nižší pravděpodobnost rizika vzniku ledvinových kamenů. Tento efekt vědci přisuzují zejména diuretickým účinkům piva (častému močení). Výsledek je to velmi zajímavý, nicméně vyšší přísun alkoholu naopak ledvinám škodí. Pozor na to!

  • Zvyšuje naši kreativitu

    I jedno pivo dokáže rozproudit naši fantazii do neskutečných otáček, takže se nám v hlavě rodí neotřelé nápady. Studie věnující se tomuto jevu prokázala, že kromě kreativity může pivo pomáhat zlepšovat paměť. Chmel má totiž tajnou složku, která může pomáhat zlepšovat kognitivní funkce – xanthohumol. Je to flavonoid, který pomáhá zpomalit proces degradace paměti. Avšak výzkumy v této oblasti jsou v rané fázi a stále probíhají.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.