Co se skrývá za mrtvými, démony a mimozemšťany, které potkáváme během spánku? | Moje zdraví

Co se skrývá za mrtvými, démony a mimozemšťany, které potkáváme během spánku?

Co se skrývá za mrtvými, démony a mimozemšťany, které potkáváme během spánku?
... • Autor: istock.com
27. dubna 2023 • 06:00

Pokud věříte na paranormální jevy, asi vás nepřekvapí příběhy o zjevování zemřelých během noci, o explozích, které slýcháváme ve chvíli, když usínáme, a další podivných událostech. Co jsou tyto jevy vlastně zač? 

Ačkoliv se může zdát, že svůj svět máme plně pod kontrolou, existuje řada těch, kteří se s tím či oním paranormálním jevem zkrátka setkali. Během spánku je navštívil démon, ocitli se ve zvláštním prostředí nebo jen cítili něčí přítomnost. 

Video se připravuje ...
5 tipů, co dělat, abyste lépe usnuliVIDEO 

Ti, kteří podobné situace zažili, se navíc v tom největším strachu nemohli pohnout, byli přikurtováni k posteli a jejich tělo bylo tvrdé jako beton. 

Existence paranormálních jevů

Právě takoví lidé podobné jevy nazývají paranormálními, protože pro ně jiný název nemají. Zda skutečně jde o paranormalitu, nebo jen o nějakou fázi spánku, se pokusili zjistit přední výzkumníci na spánek.

Podle nich během spánku prochází každý z nás určitými fázemi. Spánkový režim začínáme fází NREM. Fází, která je typická absencí rychlých očních pohybů. Tato fáze spánku se postupně prohlubuje. 

Po NREM fázi přichází další fáze nazvaná REM fáze, která je spánkem rychlých očních pohybů. Právě v této fázi nejčastěji sníme. Mohou se nám zdát běžné sny, ale také naprosto živé realistické obrazy, u kterých váháme, zda jsou snem, či realitou. 

Spánková paralýza

Pro REM fázi je také typická spánková paralýza. Ta nám údajně brání v tom, abychom tyto sny přenášeli do běžného života, abychom to, co se nám zdá, začali vykonávat. Spánková paralýza REM fáze slouží jako ochrana nás samých. V konkrétním smyslu to znamená, že ve chvíli, kdy sníme o tom, že létáme, nepolezeme na parapet okna, abychom to vyzkoušeli.

Obecně platí, že v okamžiku, kdy přecházíme do REM fáze, můžeme stále vnímat rovinu bdělosti. To znamená, že cítíme, že jsme stále takříkajíc vzhůru, prožíváme však již halucinace v podobě snění. V této počáteční REM fázi jsme také schopní se hýbat

Právě to dle vědců vysvětluje obrovské množství paranormálních jevů a příběhů. Je prokázáno, že spánková paralýza se u každého projevuje jinak. Existují lidé, u kterých je tento jev poměrně častým. Důvodem mohou být stres, prožitá traumata, psychické potíže nebo také onemocnění fyzického charakteru. 

Syndrom explodující hlavy

Dalším faktorem, který za paranormálními jevy může stát, je tzv. "syndrom explodující hlavy". Termín, který nedávno definoval přední neurolog JMS Pearce. Syndrom explodující hlavy je fází spánku, během které usínáme, ztrácíme schopnost vidět, slyšet a pohybovat se a která je způsobena retikulární formací mozkového kmene. Tedy části mozku stojící za naším vědomím. Právě v této fázi spánku často slyšíme podivný třesk, nečekanou explozi, které jsou způsobeny zpožděnou formací sluchových neuronů. Ty se místo vypnutí znovu spustí, ba co víc – všechny naráz.

Termín "pravděpodobnosti"

Posledním termínem, který může objasnit démony a mrtvé ukazující se v našich snech, je obyčejná pravděpodobnost. To, že ve snu potkáme někoho, koho jsme dlouho neviděli, nebo někoho, kdo už nežije, je známkou pravděpodobnosti, že se to zkrátka po nějaké době může stát. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.