Sebevědomí versus ztráta zábran: Drogy, alkohol, sociální sítě | Moje zdraví

Sebevědomí versus ztráta zábran: Drogy, alkohol, sociální sítě

Sebevědomí versus ztráta zábran: Drogy, alkohol, sociální sítě
Alkohol není zlý v malé míře. • Autor: iStock
11. května 2023 • 06:00

Žijeme v době, kdy je "in" být sebevědomými, umět se prodat a ukázat, co v nás vězí. Toho však často docílíme za pomoci alkoholu, drog a sociálních sítí. Jde o pomocníky, za které se takříkajíc schováme. Díky nim jsme možná sebejistější, často však za cenu naprosté ztráty svých zábran. 

Jaké pomocníky volíme k nabytí sebevědomí a jací stojí za ztrátou našich zábran? 

Video se připravuje ...
Suchý únor: Co udělá s tělem měsíc bez alkoholuVIDEO 

Alkohol

Představte si sami sebe uprostřed tanečního klubu. Začnete tancovat hned poté, co na místo určení dorazíte, nebo čekáte, až se parket zaplní? Jistě se najde pár těch, kteří ladné pohyby zvládají na lusknutí prstů, většina se však potřebuje posilnit. A čím jiným než alkoholem? Bohužel ne každý zná správnou míru, co jeho tělo skutečně snese. Pak se ráno probudí v cizí posteli a nestačí se divit, kam ho pár sklenek alkoholu vlastně zaválo. 

Alkohol je metlou lidstva, je bohužel i způsobem, jak nabýt patřičné dávky sebejistoty. Tu velmi rychle vystřídá ztráta jakýchkoliv zábran

Alkohol navíc pomáhá krátkodobě odbourat pocity deprese, špatné nálady, dokonale mění naše reakce a ve spoustě lidí vyvolává agresi. Proto je potřeba si jeho množství hlídat. 

Drogy

Dalším velmi vítaným společníkem na cestě za optimálním sebevědomím jsou tzv. taneční drogy. Ty řada lidí užívá opět jako způsob, jak se cítit výjimečný, mít dostatečnou sebejistotu, ale také jak zapadnout do kolektivu, kde se zrovna nachází. Hranice mezi tím, kde začíná, a tím, kde končí optimální množství, a otázka, zda je možné užívat tyto látky takříkajíc "rekreačně", tvoří jablko sváru. Navíc je třeba si uvědomit, že pokud sebevědomí nemáte, drogy ani alkohol vám ho žádným způsobem dlouhodobě nespraví. Ba naopak. Kromě toho si můžete vytvořit závislost, které rozhodně není snadné se zbavit. 

Sociální sítě

Posledním a asi nejméně škodlivým způsobem, jak si hrát na něco, co nejsme, jsou sociální sítě. Tam je každý přesně tím, čím chce. Otázkou je, na jak dlouho. Přes sociální sítě se seznámíte jako mávnutím kouzelného proutku. Kontaktujete kohokoliv rychlostí blesku a dotyčný uvidí jen to, co se vy sami rozhodnete sdílet. Mnohdy tak ani nevíte, s kým přesně máte tu čest a zda je prezentovaný člověk vlastně skutečný. 

Problém sociálních sítí tkví především v tom, že ze sebe můžeme udělat člověka vydělávajícího miliony, single muže, emancipovanou ženu, zkrátka kohokoliv, koho jen chceme. Opona spadne ve chvíli, kdy se s námi druhá strana touží setkat osobně. Pak buď musíme s pravdou ven, nebo nám zbývá na sociálních sítích tolik oblíbená metoda ghosting. Laicky řečeno, odejdeme stejně rychle, jako jsme přišli. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.