Koenzym Q10 nepůsobí jen proti stárnutí. Pomůže i při léčbě chronického srdečního selhání | Moje zdraví

Koenzym Q10 nepůsobí jen proti stárnutí. Pomůže i při léčbě chronického srdečního selhání

Koenzym Q10 nepůsobí jen proti stárnutí. Pomůže i při léčbě chronického srdečního selhání
Zmírnit nežádoucí účinky léčby hypertenze či předejít únavě pomáhá koenzym Q10. • Autor: iStock.com
1. února 2017 • 11:39

Zmírnit nežádoucí účinky léčby hypertenze, posílit srdce či předejít únavě pomáhá koenzym Q10. Objevil jej britský biochemik Peter Mitchell. V roce 1978 byl za vynikající práci, ve které objasnil roli koenzymu Q10 v lidských buňkách, odměněn Nobelovou cenou.

Patříte mezi pacienty, kteří mají zvýšenou hladinu cholesterolu? Pak možná užíváte nejčastěji předepisované léky na jeho snížení - statiny. Tyto léky jsou pro člověka s vysokou hladinou cholesterolu určitým řešením, neboť jeho tvorbu blokují; někteří pacienti však pociťují i jejich vedlejší účinek - zamezují tvorbě jednoho z nejsilnějších antioxidantů, koenzymu Q10.

Jak cholesterol, tak koenzym Q10 se totiž tvoří v játrech a sdílejí spolu stejnou biochemickou dráhu. Koenzym Q10 je důležitý pro energetické procesy ve všech buňkách, tedy rovněž v buňkách svalů. Vlivem statinů dochází k úbytku koenzymu Q10 ve svalových vláknech a normální činnost svalů je tak ohrožena, což pacient pociťuje jako bolest. Ta bývá často příčinou toho, že statiny vysadí.

Pár úderů srdce

Tajemství koenzymu Q10 spočívá ve dvou základních vlastnostech, jež se vzájemně doplňují. Koenzym Q10 proniká do mitochondrií, mikroskopických útvarů uvnitř buněk (jakýchsi „továren“ na energii). V mitochondriích se chemicky přeměňují cukry, bílkoviny a tuky na kyselinu adenosintrifosforečnou (ATP). Tato látka je zdrojem energie pro zajištění funkcí všech buněk organismu. Bez ATP buňky ztrácejí vitalitu, rychleji stárnou a neplní ani další funkce důležité pro lidský život. Organismus má vždy dočasné zásoby ATP pouze na 10 až 15 sekund, což obnáší zhruba 2-3 údery srdce. Tato látka se obnovuje, doplňuje rovněž zásobárny energie pro případ stresových situací.

Na produkci ATP se z celých 95 % podílí koenzym Q10. Bez této látky nemohou orgány v našem těle fungovat - a také proto se mu někdy říká „elixír života“. V mládí máme tohoto koenzymu v těle dostatek, po 20. roce věku klesá jeho syntéza v játrech a jeho hladina začíná klesat. Energie ubývá, únava se zvyšuje a my stále častěji začínáme toužit po odpočinku.

Prevence srdečního selhání

Chronické srdeční selhání je stav, kdy srdce začíná být z různých důvodů „unavené“ a nemůže již prostřednictvím krevního oběhu dostatečně dodávat kyslík a živiny do celého těla. Pacient se srdečním selháním je velice unavený a těžce se mu dýchá. Jeho srdeční pumpa musí pracovat rychleji. Koenzym Q10 se v současnosti používá jako podpůrný prostředek při léčbě chronického srdečního selhání. Například v nedávno publikované studii (Q-Symbio, více o studii na webu: www.q-symbio.com) se díky užívání 300 mg koenzymu Q10 snížila úmrtnost pacientů se srdečním selháním o 43 % a zlepšení výkonu jejich srdečního svalu jim výrazně zvýšilo kvalitu života.

Zvýšené nároky na organismus, vysoké pracovní vytížení, nadměrný a špatně zvládaný stres, nedostatek vitaminů a minerálů v potravě, kouření, alkohol, nezdravé životní prostředí, to vše nahrává vzniku volných radikálů, které ničí buňky v organismu. K neutralizaci těchto volných radikálů slouží antioxidanty a k těm nejsilnějším se řadí právě koenzym Q10.

Pozor při užívání: Koenzym Q10 může snižovat efekt léků na ředění krve, například kumarinu, aspirinu a dalších nesteroidních antirevmatik. Rovněž může snižovat hladinu glykemie a krevní tlak.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.