Řešení při potížích s ledvinami: Jednoznačně zdravá strava! | Moje zdraví

Řešení při potížích s ledvinami: Jednoznačně zdravá strava!

Řešení při potížích s ledvinami: Jednoznačně zdravá strava!
Ledviny • Autor: ara
19. září 2022 • 06:00

Pokud i vy patříte mezi ty, jimž lékař diagnostikoval sníženou funkci ledvin, pak musíte jediné: Zlepšit svůj jídeníček! Správná strava totiž dokáže mnohé. Jak jíst a co skutečně pomáhá?

Lidé, kteří trpí sníženou funkcí ledvin, tj. tím, že jejich ledviny dostatečně neodstraňují z krve odpadní látky, musí vylepšit svou stravu. Pokud by to neudělali, došlo by postupně k nadbytečnému hromadění odpadních látek metabolismu v tkáních a buňkách jejich těla a následnému poškození životně důležitých orgánů. Lidově řečeno by se narušil tělesný systém. 

Video se připravuje ...
Jak probíhá vyšetření ledvinVIDEO 

Pokud je zpomalená funkce ledvin, nejvíce ohroženými orgány jsou srdce a cévy. Dodržováním správné stravy se pak proces selhávání ledvin může výrazně a pozitivně zpomalit. 

Kdo je ohrožen nejvíce?

Chronické onemocnění ledvin se týká nejčastěji lidí trpících cukrovkou nebo neléčeným vysokým krevním tlakem. Další ohroženou skupinou jsou lidé s  nadváhou, kuřáci a ti, kteří nadměrně holdují alkoholu.

Rychlost zhoršování funkce ledvin je individuální a hodně přitom záleží, jestli pacient spolupracuje s lékařem a dodržuje správný léčebný režim. Jinak se může konečné stadium, tedy selhání ledvin, dostavit velmi brzo a pak je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací.

Vždy se dá ale podpořit vhodně zvolenou stravou. „Jednou ze zásadních změn v jídelníčku je například omezení příjmu bílkovin, soli atd. To výrazně sníží množství odpadních látek v krvi. Velké množství bílkovin se nachází třeba v mase, ve vejcích, luštěninách nebo v mléčných výrobcích a uzeninách,“ říká nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care Dana Sasaková.

Co dalšího omezit?

Bílkoviny však nejsou jediným problémem ve stravě těch, kteří onemocněním ledvin trpí. V těle se totiž při snížené funkci ledvin hromadí i některé minerály. Proto je nutné omezit i je.

Přemíra konzumace minerálů může způsobit poruchy srdečního rytmu, urychlení procesu aterosklerózy, nadměrné zadržování vody v těle a mnoho dalších, život ohrožujících komplikací.

Jedná se o především o sodík, draslík a fosfor. V pokročilejších fázích chronického onemocnění ledvin může docházet k poklesu produkce moči. Pak je načase ve spolupráci s nefrologem snížit i příjem tekutin. V opačném případě hrozí převodnění organismu se všemi negativními důsledky, jakými jsou otoky, vysoký krevní tlak a zátěž pro srdce a cévy.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.