Proč tuk škodí nejen na talíři: Jak mít tukové zásoby svého těla pod kontrolou | Moje zdraví

Proč tuk škodí nejen na talíři: Jak mít tukové zásoby svého těla pod kontrolou

Proč tuk škodí nejen na talíři: Jak mít tukové zásoby svého těla pod kontrolou
. • Autor: Pexels
8. prosince 2022 • 06:00

Bez tuku, toho tělesného ani toho, který přijímáme ve své stravě, se žít nedá. I tak bychom měli mít tento nutrient plně pod kontrolou, jinak nám hrozí vážné zdravotní problémy.

Nadváha a s ní spojená obezita jsou celosvětovým problémem. Je proto potřeba si hlídat nejen ručičku na váze, ale také množství tuku na talíři. Tuk samozřejmě k našemu životu patří, ovšem v míře, která je pro naše tělo optimální

Video se připravuje ...
4 zvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnoutVIDEO 

Tuk nás hřeje

Správná hodnota tuku v našem těle reguluje naši tělesnou teplotu. Pokud máme tuku nedostatek, jednak si zaděláváme na vážné zdravotní problémy a jednak nám může být neustále zima. Kromě toho je tuk nutný pro správné fungování imunitního systému, snadnou schopnost reprodukce a tvorbu hormonů. 

Abychom přežili, je potřeba si hlídat jeho minimální množství. To se u mužů pohybuje od 2–5 % a u žen pak o něco výše, v rozmezí od 10–13 %. Zdraví škodlivá je pak hladina tuku nad 25 % u mužů a nad 35 % u žen. 

Jak se zbavit nadbytku tuku

Pokud víte, že se pohybujete spíše v horním rozmezí hladiny tuku, tedy nad 25 %, je potřeba zpozornět a začít něco dělat. Je třeba si také uvědomit, že pokud chceme shodit tuk, musíme hubnout celkově. Tělo totiž pracuje komplexně, a shodit pouze tuk tak není možné. 

Kalorický deficit jako dobrý začátek

Kalorický deficit vám skutečně může pomoci. Na začátku se ale doporučuje snížení o pouhých 100 kcal / den, aby to pro tělo nebyl šok a mohlo si postupně zvyknout. Jakékoliv větší zvýšení by naopak mohlo jít proti vám. Mohl by se dostavit vlčí hlad a vy byste na cestě po jeho ukojení nakonec „vyluxovali“ vše, co byste měli po ruce. Proto i zde platí pravidlo, že všeho s mírou.

Co dalšího pomůže

Redukce tuku jde ruku v ruce i dalšími kroky, které je třeba podniknout. Patří mezi ně sport. Jako vhodný sport se doporučuje běžná chůze. To v případě, že trpíte nadváhou a jakákoliv náročnější aktivita by byla riskantní pro vaše klouby. Vždy je vhodné volit takový sport, který je přímo úměrný našim fyzickým možnostem a tělesným proporcím. Doporučený je také silový trénink. Ten z dlouhodobého hlediska pomáhá spalovat tuk lépe než jakákoliv aerobní aktivita. Silovým tréninkem totiž účinně budujete svalovou hmotu, která je pro správnou redukci tukových zásob takřka nezbytná. 

Myslete na bílkoviny

Bílkoviny jsou skvělým prostředkem, jak zredukovat tuk. A to nejen tělesný, ale také ten ve vaší stravě. Nezapomínejte, tělo je propojená nádoba a je nutné k němu tak přistupovat. Bílkoviny zajistí dostatečný příjem jedné skupiny makroživin a díky nim také udržíte svalovou hmotu získanou tréninkem.

Regenerace je základ

Aby však výše zmíněné mělo smysl a aby to také fungovalo, je potřeba myslet na regeneraci. Bez ní se bohužel z bodu A do bodu B nedostanete. Kvalitní spánek a dny strávené v posilovně by tak měly mít přesný řád. Pokud si nevíte rady, zkuste si alespoň do začátku najít trenéra. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Trenér s vámi vychytá chyby v tělocvičně a zároveň vám pomůže s tím, kdy a co jíst, aby to všechno mělo kýžený efekt. 

Víte, jaké další nemoci sužují českou populaci?

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.