Superzdravá semínka. Proč začít zobat lněná, sezamová a další? | Moje zdraví

Superzdravá semínka. Proč začít zobat lněná, sezamová a další?

Superzdravá semínka. Proč začít zobat lněná, sezamová a další?
Zdravá semínka • Autor: iStock.com
30. října 2022 • 06:00

Stejně jako ořechy i semínka nám přinášejí řadu benefitů. Ne nadarmo se říká, že zdraví klíčí v semínkách, a klidně si můžete dopřát i větší množství. Dochuťte jimi jídlo, připravte si je na svačinu či je zobejte jen tak u televize – suché či naklíčené. Do jakých se s chutí pustit? A jak přispějete svému zdraví?

Díky jedinečnému nutričnímu složení ořechů a semínek můžeme jejich konzumací poskytnout našemu tělu řadu zdravotních výhod. Výrazný vliv mají při hubnutí, snižují riziko onemocnění srdce a cukrovky a mnohem víc. Jsou totiž zdrojem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny, minerálů (jako je hořčík, draslík, vápník, rostlinné železo a zinek) a vitaminů B1, B2, B3 a vitaminu E. Olejnatá semena navíc také obsahují antioxidanty, které zabraňují příliš rychlému žluknutí tuků. Ořechy vlašské, lískové, kešú, pekanové, para či makadamiové, mandle, pohanka, chia, semínka sezamová, lněná, dýňová, slunečnicová, alfalfa (tolice vojtěška)… To je jen krátký výčet zdraví prospěšných suchých plodů. Označují se také jako brainfood, tedy potraviny, které podporují mozkové funkce.

Video se připravuje ...
8 potravin pro lepší paměť a koncentraciVIDEO 

Dýňová semínka

Nejrozšířenější konzumovaná semínka. Dýňová semínka a dýňový olej jsou dobrým zdrojem mononenasycených a omega-6 tuků a mohou pomoci zlepšit zdraví srdce a příznaky poruch močení. Řada studií potvrzuje, že dýňový olej může snížit příznaky hyperaktivního močového měchýře a zlepšit kvalitu života mužů se zvětšenou prostatou. Mimo to pomáhají snížit krevní tlak a zmírnit příznaky menopauzy.

Slunečnicová semínka 

Slunečnicová semínka obsahují dobré množství bílkovin, mononenasycených tuků a vitaminu E, čímž se stávají přínosné v léčbě zánětu a jeho prevenci. Dále pomáhají snižovat cholesterol a příznaky menopauzy. Ve zdravém jídelníčku by neměla chybět.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, omega-3 tuků, hořčíku, manganu, vitaminu B1, zdrojem lignanů (fytoestrogeny podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu) a dalších živin. Pomáhají snižovat cholesterol, krevní tlak, a dokonce i riziko rakoviny prsu nebo prostaty. Pokud chcete zvýšit hladinu omega-3, je nejlepší jíst lněná semínka, která byla namleta.

Sezamová semínka

Sezamová semínka se běžně konzumují v Asii a také v západních zemích jako součást pasty zvané tahini, která se přidává do oblíbeného cizrnového pokrmu hummus. Podobně jako ostatní semena obsahují široký nutriční profil v čele s vlákninou, bílkovinami a velkým zdroje lignanů, které pomáhají zlepšit stav pohlavních hormonů, což je žádoucí zejména u menopauzy a jako prevence před rakovinou prsu. Snižují také oxidační stres, který zhoršuje například artritidu.

Chia semínka

Chia semínka jsou dobrým zdrojem omega-3 tuků a jsou účinná při snižování hladiny cukru v krvi a snižování rizikových faktorů srdečních chorob. Z výsledků řady studií vychází, že pomáhají snižovat chuť k jídlu, snižují rizikové faktory srdečních onemocnění a snižují krevní tlak.

Konopná semínka

Konopná semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Konopný olej může pomoci snížit příznaky ekzému a jiných chronických zánětlivých stavů, neboť obsahují kyselinu gama-linolenovou, důležitou protizánětlivou mastnou kyselinu. Z tohoto důvodu mnoho lidí užívá doplňky s konopným olejem.

Probuďte semínka k životu!

Je však škoda nevyužít potenciál semínek naplno – díky naklíčení jej můžete takzvaně odemknout a otevřít tím pomyslný poklad plný energie a síly! Ořechy a semínka v sobě nesou dar života – ten je ale uzamčený, protože čeká na ty správné předpoklady pro vyklíčení, zejména vhodnou vlhkost. Ve chvíli, kdy tyto podmínky nastanou, znásobí se obsah živin, které umožní růst nové rostliny. Pokud ořechy či semínka budeme konzumovat „suché“, budou ovšem kvůli těmto látkám zároveň hůře stravitelné, a dokonce mohou způsobovat nadýmání a plynatost.

Jestliže tedy chcete matku přírodu „obelstít“, musíte semínkům či ořechům před konzumací dopřát dostatečnou vlhkost, čímž jim dáte pokyn k „odemčení“ živin a bonusem eliminujete kyselinu fytovou. Díky tomu lze získat až několikanásobné množství prospěšných látek, vitaminů a minerálů a zároveň usnadnit tělu jejich vstřebání, aniž zatížíte své trávení. Klíčky obsahují také vlákninu, proto usnadňují zažívání, jsou přirozeným zdrojem rostlinných bílkovin a posilují obranyschopnost. Namočením se také odstraní povrchová špína a zlepší se i chuť. Semínka si můžete buď naklíčit sami, nebo zakoupit již hotové, například naklíčenou pohanku, slunečnicová semínka či tolici vojtěšku od Labeta Trend, Raw Bio, Sonnentor Alfalfa či Country Life.

Jak na klíčení

Můžete si pořídit speciální klíčicí misku, ale postačí vám i „zavařovačka“ či skleněná mísa. Semínka by však měla být v jedné, nejvíce dvou vrstvách.

Semínka propláchněte a namočte do dostatečného množství vody, aby nabobtnala. Nechte na 8–12 hodin ponořené v pokojové teplotě a poté slijte a propláchněte. 

Přikryjte nádobu bavlněnou utěrkou a proplachujte přibližně dvakrát až třikrát denně, aby byla semena stále vlhká, ale zároveň aby neplavala ve vodě a nezačala hnít.

Doba klíčení je různá v závislosti na typu semen, pohybuje se v řádu dní. Zkonzumovat je můžete buď hned, nebo je dejte do lednice – stejně jako ořechy v ní vydrží až tři dny. Pokud je budete dávat do jídla, nevařte je, abyste cenné látky nezničili. Přidávejte až do hotových pokrmů. Semínka můžete stejně jako ořechy znovu usušit v sušičce na ovoce a křupavá je používat, jak jste byli zvyklí dříve.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.