Proč mají muži prostatu a jak probíhá její vyšetření? V padesáti tam musí všichni! | Moje zdraví

Proč mají muži prostatu a jak probíhá její vyšetření? V padesáti tam musí všichni!

Proč mají muži prostatu a jak probíhá její vyšetření? V padesáti tam musí všichni!
Kde přesně je uložená prostata? • Autor: istock.cz
29. ledna 2024 • 12:47

Prostata neboli předstojná žláza není mezi muži nijak oblíbeným tématem a neradi o ní mluví i s lékařem. "Je to chyba, protože včasné vyhledání odborníka a záchyt případného onemocnění prostaty jsou pro léčbu podstatné. Proto by muži po padesátce měli chodit k urologovi alespoň jednou za rok," upozorňuje Štěpán Veselý, urolog z pražské kliniky UroKlinikum.

Muži o prostatě neradi mluví. Její zvětšení se přitom po šedesátce vyskytuje u více než poloviny z nich. „Zabránit větším problémům může pravidelná prevence, kterou řada mužů zanedbává. Přitom první vyšetřeníí se dělá z krve. 

K čemu vlastně prostata slouží? Dá se bez ní obejít?

Začnu od konce. Ano, žít bez ní se dá. Pro muže je to ale velmi důležitý orgán, zásadní pro jejich plodnost a pohlavní život. Jde o žlázu o velikosti kaštanu, která obepíná močovou trubici v oblasti pod močovým měchýřem. Do prostaty ústí chámovody, které přivádí z varlat spermie. V prostatě je tvořený sekret, ve kterém pak spermie dozrávají, a spolu tvoří vlastní ejakulát. Ten je při mužském orgasmu z prostaty a jejích semenných váčků vypuzený stahy hladké svaloviny do močové trubice.

Od jakého věku by muži měli chodit na pravidelná vyšetření prostaty?

Po padesátce. Základní vyšetření by měli podstoupit u praktického lékaře nebo přímo u urologa. V rodinách, kde se objevil karcinom prostaty u přímých příbuzných, by toto vyšetření mělo proběhnout už ve 40. roce. V České republice se teď připravuje program časného záchytu karcinomu prostaty – screeningu – tak, jak už dlouhodobě a úspěšně funguje v prevenci výskytu karcinomu prsu u žen.

MUDr. Štěpán Veselý, urolog z pražské kliniky UroKlinikum. • Autor: archiv redakce

Mezi muži je ale prevence u urologa strašák. Oprávněně?

To bych určitě neřekl. Základem vyšetření je jednoduchý odběr krve. Do té se totiž uvolňuje bílkovina produkovaná pouze v prostatě – tzv. prostatický specifický antigen (PSA). Zvýšená koncentrace PSA v krvi může svědčit o nějakém patologickém procesu – nezhoubném zvětšení prostaty, zánětu, ale i o přítomnosti nádorových změn. Zvýšená hodnota PSA tedy neznamená automaticky přítomnost nádoru, ale nutnost detailního vyšetření urologem. Ten má pak celou řadu dalších vyšetřovacích možností, které může použít ke zjištění správné diagnózy – patří k nim ultrazvuk, magnetická rezonance, doplňující laboratorní testy a vyšetření prostaty prstem přes konečník. Z toho mají pacienti největší strach. Může to být nepříjemné a lehce bolestivé, nicméně to trvá asi tři sekundy. Když je po všem, většina pacientů přizná, že měli z vyšetření přehnané obavy.

Má u mužů smysl samovyšetření?

U mužů, a to především u těch mladších, má smysl samovyšetření varlat – jakékoli zduření či výrůstek by měl být důvodem k návštěvě urologa, protože nádory varlat se vyskytují právě u mladší mužské  populace. Ovšem pokud jde o prostatu, tam samovyšetření určitě nedoporučujeme.

Nádor prostaty je prý nejčastější mužská rakovina. Jak jsme na tom ve srovnání s Evropou?

Řeknu vám čísla. Karcinom prostaty je opravdu nejčastějším zhoubným nádorem českých mužů. Každým rokem je toto onemocnění diagnostikováno přibližně u osmi tisíc z nich. Počet zemřelých je pak za rok přibližně 1400. To není málo. A v poslední době se navíc ukazuje, že v zemích, kde na karcinom prostaty efektivně funguje cílený screening, je poměr zemřelých významně nižší.

Naděje nemocných s nádory prostaty se upíná k novému léku Pluvicto. Bude k dispozici i českým pacientům?

Tento lék bylo nedávno možné v České republice podat pouze v rámci studie ve dvou centrech – v Olomouci a pražském Motole. Rutinní podávání léku je zatím v nedohlednu. Je pravda, že tento nový přípravek nabízí teoreticky velmi atraktivní způsob léčby pacientů s pokročilým onemocněním ve stadiu metastáz.

Radiofarmakum, které má potenciál zničit nádorové buňky rozšířené po celém těle, je k těmto ložiskům dopravováno díky molekulám, které se cíleně vážou na antigen PSMA, který se nachází na povrchu nádorově změněných buněk. Ale jak to tak v medicíně bývá, tak se pomalu ukazuje, že léčba má dobrý efekt pouze u některých pacientů. Dalším cílem studií je jejich přesná identifikace.

V reklamách se často mužům doporučují různé doplňky stravy. Pomáhají?

Existuje řada přírodních doplňků stravy, které můžou mít opravdu pozitivní vliv na funkci dolních močových cest včetně prostaty. Usnadňují tak močení a chrání močové cesty před infekcemi.  Nicméně zásadní vliv konkrétního dietního či environmentálního faktoru na vznik karcinomu prostaty prokázán nebyl. Doporučuje se tak obecně zdravá výživa plná vlákniny a zeleniny, vyvarovat se kouření a dbát na dobrou fyzickou kondici. Takže nic, co bychom nevěděli všichni. Jen je to potřeba dodržovat.

Je zvětšení prostaty fyziologická nutnost související s věkem? Nebo se někomu úplně vyhne?

Zvětšená prostata k věku patří. Zvětšenou prostatu má více než polovina šedesátníků. Nebyla ovšem prokázána jasná souvislost mezi zvětšenou prostatou a rizikem vzniku karcinomu prostaty. Zvětšená prostata nemusí pacientům nijak vadit, často ale způsobuje potíže s močením.

Dá se to nějak léčit?

Umíme to velmi efektivně ovlivnit léky a v pokročilých případech i chirurgicky. Principem operace je vytvoření kanálu ve zvětšené prostatě tak, aby mohla moč zase volně proudit z měchýře ven. Operace se tedy provádí endoskopicky přes močovou trubici s využitím elektrické resekční kličky nebo laseru. V poslední době se využívá endoskopická aplikace vodní páry – systém Rezum, která usmrcuje prostatické buňky. Ty se potom samy odlučují s močí. Výhodou je, že tato operace se dá provést v ambulanci bez nutnosti celkové narkózy.

Co by mělo muže vždy přivést k urologovi?

Kromě preventivního vyšetření po padesátém roce by důvodem k návštěvě urologa měly být jakékoli potíže s močením.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.