Přibývá párů, které mají problém s početím kvůli obezitě. Poškozuje i spermie | Moje zdraví

Přibývá párů, které mají problém s početím kvůli obezitě. Poškozuje i spermie

Přibývá párů, které mají problém s početím kvůli obezitě. Poškozuje i spermie
Kila navíc výrazně komplikují otěhotnění • Autor: istock.cz
3. února 2024 • 04:55

Vysoká hmotnost negativně ovlivňuje tvorbu hormonů a způsobuje poruchy menstruace a ovulace. U mužů se zhoršuje kvalita spermiogramu. V Česku je přitom obézní čtvrtina populace. 

Jak vysvětluje studie švédských vědců, kterou zveřejnil prestižní časopis British Medical Journal v roce 2017, obézní lidé mají potíže, protože tuková tkáň vytváří látky, které poškozují vaječníky, a tím i vajíčka. Přebytečná kila tak významně snižují šanci na početí

„Obézní ženy mají problémy s nepravidelným menstruačním cyklem a ztrátou ovulace. V jejich tukové tkáni se totiž tvoří spousta hormonů, které narušují rovnováhu a způsobují komplikace. Z toho důvodu se těmto ženám často nedaří otěhotnět přirozenou cestou,“ vysvětluje MUDr. Štěpán Machač, Ph.D., vedoucí lékař IVF Clinic v Olomouci.

Co dělat, když se snaha o otěhotnění komplikuje? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Nejsi v tom sama: Markéta Muzikářová - Snaha o dítě mě stála strašně moc peněz a času, pomohl mi až tibetský lámaVIDEO 

Ženy s nadváhou či obezitou tak často hledají pomoc v reprodukčních klinikách – i tam ale přebytečná kila komplikují jejich léčbu. „U žen, které se potýkají s nadváhou, je složitější už samotný odběr vajíček. Setkáváme se u nich také s nižším účinkem hormonálních injekcí na léčbu neplodnosti. Když se k tomu přidá vyšší věk, což je stále častější případ, úspěšnost umělého oplodnění výrazně klesá,“ popisuje specialista na asistovanou reprodukci MUDr. Tomáš Bagócsi z kliniky Reprofit.

Kromě nadměrné konzumace jídla by se podle něj měly budoucí maminky vyvarovat i alkoholu, jehož zvýšený příjem narušuje hormonální rovnováhu. „Ideální je, když ženy, které se snaží otěhotnět, nepijí alkohol vůbec. Rozhodně horší než alkohol v rozumné míře je ale obezita,“ dodává MUDr. Štěpán Machač.

Špatný spermiogram

Problém ale není jen na straně žen. Podle lékaře má vliv i na spermie, zejména jejich kvalitu. „Obézní muži mohou mít problém se samotnou souloží. Je třeba si také uvědomit, že nestačí pouze zplodit dítě, ale je třeba se o něj i postarat. Obezita a s ní často spojený nezdravý životní styl negativně ovlivňují kvalitu života a lidem hrozí závažné zdravotní komplikace v podobě cukrovky, vysokého tlaku a dalších nemocí,“ říká MUDr. Machač.

Nečekanou potíží ale může být také rychlé hubnutí. Při rozpadu tukových buněk se tvoří látky, které mohou poškozovat DNA, což vede i k poruše plodnosti. Z toho důvodu se doporučuje všem pacientkám pouze pozvolné zdravé hubnutí, a to s dostatečným předstihem před početím dítěte – zhruba tři měsíce.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.