Precizně diskrétní: 6 nezbytných zásad správné intimní hygieny | Moje zdraví

Precizně diskrétní: 6 nezbytných zásad správné intimní hygieny

2. března 2023 • 14:00

Hygiena intimních částí těla je dnes samozřejmostí. Přesto se vyplatí připomínat základní pravidla. Jaká to jsou?

V hovorové komunikaci jsou spodní části těla běžnou součástí žertů. Nevyhýbají se jim ani kreslíři vtipů, často jsou výrazy spojené s vyměšováním či vylučováním součástí názvů uměleckých děl. Přesto byly intimní části těla a s nimi spojená hygiena dlouho tabu. Dnes si čistíme zuby, myjeme vlasy, denně se sprchujeme. Ještě před sto lety to ale tak samozřejmé nebylo. Dívčí a ženská literatura, která byla začátkem 20. století na vzestupu, se tomuto tématu dlouho vyhýbala, stejně jako povinné předměty v dívčích školách. Téma hygieny bylo v rukou rodinných lékařů, kteří informovali pacienty o hygieně, ale to často až v situaci, kdy došlo k propuknutí nemocí.

Video se připravuje ...
Magistra Jana Doležalová radí, co dělat při prvotních příznacích infekce.VIDEO 

Mytí nejen rukou

Povědomí o tělesné čistotě spodních částí těla se začalo šířit především kvůli pohlavním chorobám. Dnes je „výchova ke zdraví“ povinným školním předmětem již na základní škole. V systému základního vzdělávání nahrazuje vyučovací předmět „rodinná výchova“, jehož obsah vycházel z dnes již překonaného pohledu na zdraví, ve kterém se doporučovalo především mytí rukou před každým jídlem. I to ale mělo své důvody. Nákaza žloutenkou byla v minulém století velkým strašákem. Pozornost je v dnešních osnovách věnována sexuální výchově a také například rizikům spojeným s užíváním návykových látek.

Proč nemáme bidet?

První historicky doložený bidet se objevil v inventáři francouzského výrobce interiérů roku 1739. Jeho prvními uživatelkami byly nevěstky. Věřilo se totiž, že pohlavní nemoci se šíří v důsledku špatné hygieny, a vina se přisuzovala ženám. Zatímco se bidet prosadil ve Francii a Itálii, v Česku na svoje objevení stále čeká. Ještě v 19. století byla koupelna výsadou měšťanských domácností, v Česku se zaváděla do nově postavených činžovních domů až v meziválečném období. Vana nebo sprcha byly luxus! A bidet? Ten se budoval pouze v hotelech pro cizince.

Pot není nepřítel

Pocení je fyziologický proces a zajišťuje termoregulaci. Náš pot a maz vytvářejí kyselý ochranný plášť po celém těle, který nás chrání proti mikrobům. Když se tělo potí, reaguje na vnější podmínky – na teplo nebo zimu. Ano, pot má význam i v zimním období. Tělo si chce zachovat svoji teplotu i v chladu. Za chladných podmínek vytváří na pokožce vrstvu a tím zabraňuje ochlazování. Podle lékařů není problémem pot sám o sobě, ale jeho rozklad. Složení potu je navíc u každého člověka individuální. Z chemického hlediska jde o sloučeninu vody, solí a minerálů, poměr se však mění. Potit se je zkrátka normální a likvidovat pot máme v okamžiku, kdy jím obtěžujeme okolí. Více se potíme nejen při změnách teplot, při sportovním výkonu, ale také v období nemoci a v přechodu, kdy čelíme hormonálním výkyvům. Na neočekávané návaly horka v důsledku menopauzy reagují potní žlázy v podpaží a na zevním genitálu. Proto se vyplatí mít při ruce vlhčené ubrousky.

Tampony a kalíšky

Jednou za měsíc přichází období pravidelného krvácení. V dnešní době existuje řada menstruačních pomůcek, které toto období zpříjemňují. Jde o vložky s vysokou absorpční schopností, tampony nebo menstruační kalíšek. Používání vložky či tamponu po příliš dlouhou dobu ale zvyšuje riziko infekce. Vystavení pokožky vlhké vložce po delší dobu může také vést k podráždění. Používáte-li tampony, vyberte si produkt s co nejnižší mírou savosti, která přitom ještě stále zvládne přijmout tok krve. Tampony, které sají příliš, mohou dráždit a způsobovat vysychání sliznice.

Zvýšená hygiena

Pod kontrolou bychom také měli mít oblast konečníku. Konečník je posledním úsekem trávicí trubice, a to velmi důležitým. Tento otvor je na konci procesu trávení a vylučuje se jím obsah střev z těla ven. Zvláště u žen si tato oblast zaslouží péči, protože hrozí zanesení nečistot a bakterií od konečníku do pochvy nebo močového měchýře. Sprchování konečníku po stolici by se mělo stát samozřejmostí. K nejčastějším nemocem anální oblasti patří hemoroidy, vnější a vnitřní. Pálení v oblasti řitního otvoru nebo pocit tlaku zevnitř jsou varovnými příznaky právě hemoroidů. Podle statistik se s hemoroidy setká v průběhu života až 60 % populace, a díky hygieně a pravidelnému vyprazdňování můžeme riziko této nemoci významně snížit.

Péče o intimní partie

Vnější intimní partie omýváme alespoň jednou denně, udržíme si tak svěžest a vyhneme se vzniku zápachu. Pokud si potřebujeme vyměnit vložku nebo tampon a otřít se, pak si před použitím toalety i následně umyjeme ruce. Vaginu a konečník očisťujeme samostatně a vždy směrem zepředu dozadu. Omezíme tak riziko přenosu škodlivých bakterií, které mohou způsobit vaginální záněty.

Celý článek najdete v časopise Blesk zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.