Jak poznat mozkovou mrtvici: Pomůže rychlý test FAST | Moje zdraví

Jak poznat mrtvici? Zapamatujte se rychlý FAST test a zachraňte život blízkým

Jak poznat mrtvici? Zapamatujte se rychlý FAST test a zachraňte život blízkým
Mozková mrtvice? Všímejte si signálů v obličeji a na rukou • Autor: istock.cz
8. listopadu 2023 • 04:44

Mozkovou mrtvici dokáže z typických příznaků poznat i laik. Pak je nejdůležitější, aby rychle zavolal první pomoc. Žádné shánění sousedů a auta na odvoz do nemocnice. Volejte rovnou 155, záchranka přijede mnohem rychleji, než vy zajistíte převoz. A navíc poskytne ošetření už v sanitce. Co by vás mělo varovat? 

Není to jen spadlý koutek a zmatená mluva. Pokud si všimnete, že je někdo z vašich blízkých lehce zmatený, spadl, špatně vidí nebo se hůře vyjadřuje, poproste ho, aby zkusil následující test. Zapamatujte si pravidlo FAST – čili přeloženo z angličtiny "rychlý". Pokud se potvrdil některý (stačí jeden) z příznaků, ihned volejte 155 a řekněte operátorovi i své podezření.

  • F jako Face, tedy tvář
    Poproste postiženého, aby se usmál nebo vyplázl jazyk. Pozorujte ho, zda se nesměje s jedním koutkem pokleslým nebo na jednu stranu, případně zda mu nepokleslo víčko. Sledujte, zda nemá jazyk natočený na jednu stranu nebo jestli s ním může hýbat pouze ze strany na stranu. To jsou příznaky mrtvice.  
  • A jako Arm, tedy paže
    Poproste postiženého, aby zvedl obě ruce nad hlavu, nebo to udělejte sami. Zvedněte ruce pacienta do předpažení, uvidíte, zda dokáže obě ruce udržet ve stejné výšce. Nesymetrický pohyb rukou, případně neschopnost udržet předmět jsou další příznaky mrtvice.  
  • S jako Speech, tedy řeč
    Poproste postiženého, aby zopakoval jednoduchou větu. Například: "Jmenuji se Jan Novák a bydlím v Praze." Pravděpodobně toho nebude schopen.  
  • T jako Time, tedy čas
    Pokud se objevil některý z příznaků, ihned volejte rychlou záchranku. Tu zavolejte, i když si nejste jistí, a řekněte operátorům své podezření. Buďte připraveni říct přesnou adresu.

 

Jde o minuty

Potíže mohou nastat z plného zdraví a šťastné příběhy právě hovoří o tom, že někdo z blízkých si včas všiml zmíněných signálů.

"U mrtvice je totiž klíčové, aby se postižený člověk dostal včas k lékaři. Jedině tak má šanci, že přežije bez následků,“ říká přední český neurolog Vladimír Beneš, přednosta neurochirurgické kliniky ÚVN. Mozkové buňky totiž odumírají už po prvních pěti minutách. A v těch následujících už nastává nevratné poškození mozku. Nejdůležitější věcí tedy je, aby okolí postiženého vůbec napadlo, že drobná zmatenost příbuzného nebo známého může být klidně známkou mrtvice. A že je nutné ihned volat záchrannou službu.

Čím dříve do nemocnice, tím lépe

Pokud je léčba zahájena do tří hodin (některé zdroje uvádějí i do 4,5 hodiny), může pacient odejít po několika dnech zcela zdráv a bez následků. 
Lidé ve věku nad 50 let by si měli pravidelně měřit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž hlavní rizikový faktor pro vznik cévní mozkové příhody.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.