Následky mrtvice mohou být fatální. Nemusí přitom udeřit až v pokročilém věku | Moje zdraví

Následky mrtvice mohou být fatální. Nemusí přitom udeřit až v pokročilém věku

Následky mrtvice mohou být fatální. Nemusí přitom udeřit až v pokročilém věku
Autor: Shutterstock
13. dubna 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Bez vzduchu, jak známo, nelze žít. Pravidelný přísun kyslíku potřebujeme k zajištění všech životních funkcí a dobře dýchat potřebuje přirozeně také náš mozek. I drobná krevní sraženina v mozku přitom klíčovému orgánu naší nervové soustavy může snadno přivodit nedostatečný přísun životodárného kyslíku.

A i když se bude jednat o omezení dočasné, mívá taková mozková příhoda často dalekosáhlé následky. „Mrtvičky" se navíc nevyhýbají ani mladší generaci!

Pozor, mozková nehoda!

Jak ukazují statistiky z posledních desítek let, počet cévních mozkových příhod u lidí pod padesát let průběžně stoupá, zatímco u seniorů nad 75 let naopak klesá. Jak je to možné?

Na vině je souběh hned několika rizikových faktorů – od nezdravého životního stylu a špatné životosprávy, nedostatku spánku, kouření až po obezitu, srdeční choroby, vysoký krevní tlak či diabetes 2. typu. Nemalý vliv na vzniku cévních mozkových příhod má rovněž stres, s nímž se v posledních době musí vyrovnávat čím dál větší procento z nás.

Díky rozvoji a zdokonalení lékařských postupů sice v současné době na „mozkovou mrtvici“ umírá méně lidí než v minulosti, celkový počet příhod ale stoupá.

Při mozkové příhodě dochází k narušení průtoku krve mozkem, jehož následkem mozkové buňky (neurony) odumírají, neboť nemají zaručen dostatek kyslíku a živin. Přímou příčinou obvykle bývá ucpání mozkové cévy krevní sraženinou nebo prasknutí cévy a následné krvácení do mozku.

Jak poznat, že se mozek dusí?

Mozková příhoda představuje velmi vážné onemocnění, které je třeba včas rozpoznat a neprodleně přivolat lékařskou pomoc. Abychom předešli vážným a trvalým následkům, mezi něž patří i rizika ochrnutí větší či menší části těla, nesoběstačnosti či invalidity, měli bychom proto být schopni správně vyhodnotit varovné příznaky.

Podle čeho tedy „mozkovou mrtvici“ poznat? K obvyklým příznakům mozkové příhody patří zejména povislé ústní koutky, poruchy řeči a nesouvislé vyjadřování, jednostranné ochrnutí končetin, případně ztráta tělesné koordinace.

Ať se mozku dobře dýchá!

Díky pokročilým léčebným možnostem lze dnes sice v mnoha případech fatální průběh onemocnění zvrátit, klíčová přesto zůstává stále zejména prevence a omezení rizikových faktorů. Že je dobré brát rizika mozkových příhod vážně, se ostatně snaží mladou generaci nabádat například i český rapper MC Gey ve svém „oficiálním osvětovém klipu o mrtvici“.

Pro klidnější a bezstarostnější život se také vyplatí preventivně myslet na vhodné pojištění, díky němuž je možné se v případě nečekané příhody – i té cévní mozkové – snáze vyrovnat s případnými následky či nezbytnou rekonvalescencí.

Ideální řešení přitom představuje pojištění, které v sobě zahrnuje i pojištění invalidity nebo snížené soběstačnosti, jako například životní pojištění FLEXI od Kooperativy.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.