Slavná kuchařka radí: Tohle dodržujte a budete zdraví! | Moje zdraví

Slavná kuchařka radí: Tohle dodržujte a budete zdraví!

Slavná kuchařka radí: Tohle dodržujte a budete zdraví!
Zvýšený přísun ovoce a zeleniny lidskému zdraví jednoznačně prospěje • Autor: iStock.com
27. května 2018 • 06:00

Spisovatelku a kuchařku Phoebe Lapinovou možná neznáte. V anglicky mluvících zemích je ale díky své publikační činnosti hodně populární. Proč o ní ale mluvíme – Phoebe totiž onemocněla takzvanou Hashimotovou tyreoiditidou. Se svým stavem se ale nechtěla smířit, a proto se rozhodla bojovat a změnit životní styl. Nemusíte zrovna trpět stejnou chorobou, ale tyhle tři změny Phoebe rozhodně doporučuje každému.

Než vám ale její tři rady prozradíme, vraťme se ještě na chvíli k zmiňovanému onemocnění, které je v současné době považováno za nejčastější autoimunitní chorobu projevující se chronickým zánětem štítné žlázy s průnikem lymfocytů – speciálního druhu bílých krvinek do tkáně žlázy.

Toto onemocnění je považováno za nejčastější příčinu snížené funkce štítné žlázy. Vyskytuje se více u žen ve věku mezi 30. a 50. rokem života. Pacienti si obvykle stěžují na zvětšení štítné žlázy, které ale nebolí, a obvykle mají také pocit plnosti v hrdle. Abychom ještě jednodušeji nemoc vysvětlili, jedná se v podstatě o nevhodnou reakci našeho imunitního systému proti vlastnímu tělu pacienta. Teď už ale pojďme na zmiňované rady.

1. Vyzkoušejte eliminační dietu

Podle Phoebe Lapinové je někdy potřeba, abychom se ocitli ve skutečně extrémních podmínkách. Jídlo totiž může být skutečně tím nejsilnějším faktorem, díky kterému se můžete cítit lépe. Začít u stravování je tak podle spisovatelky a kuchařky skutečně skvělé a navíc pacienti často po dietě vidí okamžitý výsledek.

A co tedy Phoebe udělala? Na 30 dní se vzdala kávy, alkoholu a cukru a tento detox jí ohromně prospěl. A proč vynechala zrovna tyto tři věci? Pokud bychom totiž vynechali jen jednu z výše uvedených potravin, riskujeme, že na nějakou z dalších dostaneme chuť. Provádět eliminační dietu je tak klíčem k tomu, abychom zjistili, které pochutiny jsou pro naše tělo zánětlivé. Pro mnoho lidí jsou to například právě mléčné výrobky.

2. Jezte zeleninu a ovoce

Phoebe Lapinová také doporučuje do jídelníčku začlenit velké množství ovoce a zeleniny. Kromě toho, že tyto potraviny skvěle vypadají a vaši kuchyni rozzáří řadou barev, obsahují i řadu antioxidantů a živin, které v našem těle dokážou snížit výskyt zánětů. Velmi vhodné je podle vášnivé kuchařky i koření kurkuma, která je opravdu velice silným protizánětlivým jídlem.

3. Používejte v domácnosti co nejméně chemických látek

Sice to možná bude pro vaši peněženku trochu šok, ale rozhodně byste měli investovat do kvalitních domácích čističů s co nejmenším množstvím chemie. To samé platí i o kosmetice, sprejích či krémech. Zkrátka o všem, co si na sebe nanášíte. Je to totiž jeden z dalších faktorů, který vás může zbavit nepříjemných zánětů.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.