Autem na dovolenou: Jak dojet ve zdraví do cíle? | Moje zdraví

Autem na dovolenou: Jak dojet ve zdraví do cíle?

Autem na dovolenou: Jak dojet ve zdraví do cíle?
Autor: istock.com
14. srpna 2019 • 12:00

Dlouhé cestování autem nepatří mezi nejpříjemnější způsoby trávení volného času. Dostat se na místo určení však často jinak nelze. Přinášíme vám několik užitečných rad, jak absolvovat cestu příjemně a bezpečně dojet.

Pro jízdu v noci jsou lépe vybaveni muži. Mají tunelové vidění a mnohem lépe se v noci orientují na silnici. Dopravní ruch v noci utichá a k cíli se lze dostat rychleji.

Výhody cestování během dne

Ženy preferují jízdu ve dne, kdy mají rozhled i do stran (pozůstatek z doby, kdy se v jeskyni staraly o děti a oheň, zatímco muž lovil mamuta). Za denního světla se lépe jezdí řidičům, kteří trpí šeroslepostí a jakékoli zhoršené podmínky viditelnosti je znervózňují.

Co je pro nás v autě důležité?

Ochrana očí
Hlavním předpokladem toho, aby posádka vozu dorazila bezpečně do svého cíle, je spolehlivý zrak řidiče. Nesrovnatelně lepší komfort zaručují brýlové čočky pro řízení, které ochrání oči před odrazy světla včetně oslnění xenonovými nebo LED světly protijedoucích aut. Čočky na řízení by neměly být příliš úzké, tenké straničky zajistí co nejmenší omezení zorného pole. „Většinu času za volantem se díváme do dálky na vozovku před sebou. Občas ale musíme pohled rychle zamířit na přístrojovou desku nebo do zpětného zrcátka. Toto zaostřování na různé vzdálenosti klade vysoké nároky na lidské oko.

S postupem věku, přibližně kolem 40 let, se akomodace (zaostřování) začíná zhoršovat a roste nebezpečí špatného odhadu vzdálenosti. Brýle s čočkou DriveSafe zaručují pohodlné vidění na všechny vzdálenosti. Tento komfort uvítá každý, kdo potřebuje korekci zraku, nikoli tedy pouze řidiči. Zejména ti ale ocení, že díky speciální technologii progresivního provedení této čočky se mohou cítit jistější při jízdě za šera i v noci,“ zdůrazňuje výhody Blahoslav Žilka, majitel značky OPTIK ŽILKA.

Pozor na UV záření
I za sklem auta se můžete spálit, hlavně na straně u okénka. Dermatologové často udávají jako varovný příklad řidiče kamionů, kteří mají okénko stažené a loket vystrčený ven. Nezakryté části těla ošetřete krémem s UV filtrem.

Zatemňovací prvky
Slunce pražící okénky zbytečně zvyšuje teplotu uvnitř vozu, využijte široké nabídky zatemňovacích prvků nebo fólií na skla u zadních sedaček.

Klimatizace
Průduchy vzduchu nastavte od sebe do prostoru -proud vzduchu namířený přímo na obličej vysušuje sliznice dýchacích cest. Teplotu snižujte postupně. Na začátku cesty otevřete okénka a vyvětrejte horký vzduch zevnitř. Pak nastavte klimatizaci asi o 3 °C méně, než je venkovní teplota. Každých dalších deset minut pak vždy o 1 stupeň snižujte. Optimální teplota uvnitř je zhruba 22 °C, mnozí se ale spokojí i s vyšší teplotou. Plánujete-li zastávku, teplotu opět plynule zvyšujte, aby následný rozdíl nebyl větší než 5 °C.

O tom, jak přežít klimatizaci v kanceláři, čtěte ZDE.

Osvěžení
Výbornou službu udělají vlhčené ubrousky. Vzduch v autě osvěžíte mokrou látkou (šátek, tenký ručník), kterou vymácháte ve vodě s pár kapkami esenciálního oleje z máty, citronu či neroli a připevníte na zadní okénko.

Pití
Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, změnami v psychice, nesoustředěností a podrážděností, kvůli nimž schopnost řídit výrazně klesá. V krajních případech může dojít k dehydrataci, která vede až k šokovému stavu. Právě s únavou se lidé často snaží bojovat pomocí kávy; kofein však pomáhá pouze krátkodobě a organismus ještě více odvodňuje. Nejlepší je čistá či lehce mineralizovaná voda, mátový čaj. Dbejte na to, aby děti pily celou cestu v pravidelných intervalech, nejlépe vodu.

Zábava
Dětem připravte oblíbené hračky, především jejich „uspávací“. Hodně nervů ušetří tablet s různými hrami a pohádkami a dětské audioknihy.

Cestovní nevolnost
K nejčastějšímu problému patří cestovní nevolnost (kinetóza). K jejím příznakům patří nevolnost, zvracení, točení hlavy i nadměrné pocení. Na tyto obtíže se dají v lékárně zakoupit tablety, ale i speciální žvýkačky a zázvorové tablety, pomoc nabízejí i homeopatika. Trpíte-li na kinetózy, během jízdy upírejte zrak kupředu na horizont či vzdálený předmět, nesklánějte hlavu a nečtěte. Neseďte v blízkosti kuřáka ani sami nekuřte. Vyrazte nalačno, nepřejídejte se během cesty. V autě se posaďte spíše na sedadlo vedle řidiče. Tyto obtíže bývají menší v noci, kdy není vestibulární systém (ústrojí rovnováhy ve vnitřním uchu) tolik drážděn.

Více o tématu čtěte ZDE.

Únava za volant nepatří
Unaveným řidičům hrozí mikrospánek, který mívá tragické následky. Podle dopravního experta z Týmu silniční bezpečnosti Bc. Romana Budského, MBA, má únava podobné příznaky, jako když požijete alkohol. Mikrospánek trvá v řádu sekund, pak následuje buď probuzení, nebo usnutí. Nebezpečný může být i moment probuzení, kdy řidič zareaguje nepřiměřeně. Nejkritičtějším obdobím je čas od půlnoci do 4 hodin ráno, ale i odpolední hodiny. Jakmile za volantem zaregistrujete klížení očí, zastavte na nejbližším odpočívadle a odpočiňte si. Při delších jízdách si takový relax dopřejte každé dvě hodiny. Neřiďte déle než 10 hodin denně, a chcete-li vyrazit na noc, dopřejte si předtím alespoň čtyři hodiny nerušeného spánku.

Jednoduchá první pomoc
Osvědčeným prostředkem pro udržení pozornosti v autě, zvláště při signálech únavy, je žvýkání. Proto se hodí mít vždy po ruce žvýkačky, nejlépe s mentolovou příchutí, která protáhne dutiny a celkově osvěží a navíc umí potlačit hlad. Na rozdíl od jiných podpůrných prostředků má žvýkačka několik nesporných výhod. Žvýkání patří mezi fyzické aktivity, jež nejsou při řízení nebezpečné, a navíc dokáže člověka udržet v bdělém stavu. Několik vědeckých studií potvrdilo, že během žvýkání dochází k většímu proudění krve do mozku, a to o 25 až 40 %. Při žvýkání jsou navíc zapojeny lícní svaly, a to opět zahání ochablost a únavu.

Autor: Markéta Ostřížková, Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.