Jak se správně opalovat: Rady, za které vám vaše kůže jednoznačně poděkuje | Moje zdraví

Jak se správně opalovat: Rady, za které vám vaše kůže jednoznačně poděkuje

Jak se správně opalovat: Rady, za které vám vaše kůže jednoznačně poděkuje
Jakou kosmetiku používat? Zeptali jsme se BIO blogerky. • Autor: istockphoto.com
29. května 2023 • 06:00

Léto je pomalu tady a s ním i rozpálené slunce a spousta času stráveného u vody. Vidina bronzové kůže je sice lákavá, je však třeba vědět, jak na to, aby opalování zůstalo bez rizika. 

Hlavně bezpečně!

Opalování jako takové určitě škodlivé není, pokud je tedy prováděno s mottem „všeho s mírou“. Sluníčko je totiž zdrojem energie i vitaminu D. Má kladný vliv na naše zdraví i na naši psychiku. 

Video se připravuje ...
Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?VIDEO 

Kromě vitaminu D získáváme díky slunci také vápník a vitamin D3 zvaný cholekalciferol, který je důležitý pro tvorbu kostí a jejich mineralizaci. Přemíra slunce kůži sice škodí, ale jeho správná „porce“ je naopak lékem na mnoho kožních obtíží.

Jak na správné opálení?

Asi tou nejdůležitější radou, jak se správně opalovat, je začít s ním postupně. Pokud je barva vaší kůže bílá, optimem je několik málo minut. Důležitou součástí jsou opalovací krémy se správně zvoleným SPF faktorem. Je třeba si uvědomit, že člověk, který má více melaninu, půjde i s nižším SPF dohněda, zatímco ten, kdo melanin postrádá, se velmi rychle spálí. I tak ale platí, že i více odolní jedinci by na slunci neměli zůstat déle než 45 minut.

Pomohou i doplňky 

Na opalování je třeba se připravit, zvlášť když víte, že budete na slunci trávit hodně času. V poslední době jsou módní preparáty, které připraví pokožku nejen na opalování, ale zaručí i delší výdrž získaného opálení. Hlavní roli v těchto přípravcích hraje beta-karoten a další karotenoidy. Je pravda, že pokud cca měsíc před větším sluněním (například dovolenou u moře), budete užívat jednu kapsli denně, prodloužíte tím dobu, během které budete mít hezky hnědou pokožku

Pomoci si ale můžete i bez doplňků stravy, a to především konzumací ovoce a zeleniny (mrkev) nebo popíjením zeleného čaje. Polyfenoly v čaji totiž účinně chrání před nebezpečným účinkem slunce.

SPF jako nutný základ

Na trhu dnes najdete velké množství opalovacích krémů, ze kterých můžete vybírat. Je třeba vybírat pečlivě, a to hlavně na základě vlastního fototypu. Šetřit se v tomto ohledu skutečně nevyplácí. I tak ale platí, že byste se slunění měli věnovat s mírou, aby kůže nebyla až příliš zatížená.

Obecně platí, že dermakosmetika prodávaná v lékárně je vhodnější alternativou a zaručí vám tu správnou ochranu před slunečními paprsky. Pokud nemáte vhodný základ, je dobré začít s „padesátkou“ a postupně SPF ubírat. Důvodem je především to, že s každým dalším opalováním se vaše kůže obrňuje, a proto je možné ochranný faktor zmenšovat. Také záleží na tom, kde budete svou dovolenou trávit. V exotických destinacích typu Egypt či Tunisko si musíte dávat větší pozor a ochranný faktor snižovat jen velmi pozvolna.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.