Veganská strava u dětí: Proč škodí a proč je nutné zachovat příjem všech důležitých živin? | Moje zdraví

Veganská strava u dětí: Proč škodí a proč je nutné zachovat příjem všech důležitých živin?

Veganská strava u dětí: Proč škodí a proč je nutné zachovat příjem všech důležitých živin?
... • Autor: istock
3. srpna 2023 • 14:00

Zatímco vegetariáni nejedí „jen“ maso, vegani se kromě něj vyhýbají také mléku, vajíčkům a ostatním živočišným produktům. Veganstvím tak tělo může přicházet o důležité živiny, které potřebuje. Problém nastává především v případě, kdy se vegany stanou děti.

Z hlediska vývoje je u dětí důležitá variabilní strava, která zajistí správný příjem všech důležitých živin. Makronutrientů, minerálů i stopových prvků. Proč je důležité zajistit dětem příjem potřebných živin?

Důležitost živin

Aby se dětský organismus vyvíjel, jak má, je potřeba všech důležitých živin. Pokud některé z nich v dlouhodobém horizontu chybí, může dojít k trvalému poškození organismu. Každé vývojové stadium si navíc žádá přísun specifických živin, které je třeba zachovat.

Zejména děti v kojeneckém věku díky rychlému růstu a vývoji mají poměrně vysoké požadavky na určité typy živin, ačkoliv disponují relativně malým obsahem žaludku. To znamená, že potraviny, které dostávají, by „měly v relativně malém objemu poskytnout maximum živin a dostatek energie,“ vysvětluje pro BBC Mary Fewtrellová, profesorka dětské výživy na University College London's Great Ormond Street Institute of Child Health.

Nutnost plánování stravy

Kojencům dodá živiny i energii mateřské mléko. V okamžiku, kdy ale dítě přejde na pevnou stravu, je nutné jídelníček plánovat. Výživová potřeba organismu musí být zachována, aby vývoj probíhal přesně, jak má. Pokud se tak nestane, může to mít celoživotní následky. Tento problém se skutečně týká hlavně veganství, které je samo o sobě oproštěno od mnoha důležitých potravin a absence živin je tak blíž, než by se mohlo zdát.

Není to jen otázka masa

Špatně naplánovaný jídelníček vedl v minulosti k mnoha nešťastným událostem. Například v roce 2016 bylo v Miláně rodičům odebráno roční dítě poté, co u něho testy odhalily, že důsledkem veganské stravy trpí nebezpečně nízkou hladinou vápníku. Italská média tehdy uvedla, že roční dítě vážilo stejně jako tříměsíční a hladina vápníku v krvi stačila sotva na přežití. O rok později byli v Belgii odsouzeni rodiče sedmiměsíčního chlapečka, který zemřel na dehydrataci a podvýživu poté, co byl krmen rostlinným mlékem vyrobeným z ovsa, pohanky, rýže a quinoy.

Studie mluví za vše

Asi nejobsáhlejší studie byla publikována v roce 2021 v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Právě ta se zabývala dopadem veganské stravy na celkové zdraví dětí. Výsledky byly uspokojivé, co se štíhlosti i hladiny cholesterolu těchto dětí týče. Alarmující však byly především v tom, že děti vegani dosahovaly menšího vzrůstu a hustota jejich kostí ani zdaleka neodpovídala standardu. To je podle odborníků vysoce alarmující. 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.