Záchvatovité přejídání: Problém, který může potrápit | Moje zdraví

Záchvatovité přejídání: Problém, který může potrápit

Záchvatovité přejídání: Problém, který může potrápit
Jezte, jen když máte hlad, ne když se nudíte. • Autor: iStock.com
7. prosince 2022 • 06:00

Občas se přejíst vůbec nevadí, pokud ale jakýkoliv splín řešíte tím, že vyluxujete ledničku odshora dolů, aniž máte hlad, možná byste se měli zamyslet. Záchvatovité přejídání je totiž jednou z poruch příjmu potravy a je potřeba ho řešit. 

Záchvatovité přejídání je stav, kdy během velmi krátkého časového úseku zkonzumujete velké množství jídla. Přestat nemůžete dokonce ani tehdy, když už máte takříkajíc dost. 

Video se připravuje ...
Přejídáte se kvůli smutku či stresu? Možná máte psychickou poruchu!VIDEO 

Proč vzniká

Záchvatovité přejídání vzniká v důsledku špatného psychického rozpoložení, kdy daný problém řešíme tím, že ho „zajíme“. Až poté však zjistíme, že jsme tím vůbec nic nevyřešili, jediné, čemu jsme pomohli, je zhoršený psychický stav a ručička váhy posunutá směrem nahoru. 

Pocit, že jsme selhali

Záchvatovité přejídání je skutečným problémem, který danému člověku ještě více nabourá jeho už tak dost podlomenou psychiku. Takový člověk totiž nikdy přesně neví, kdy ho „záchvat po jídle“ vlastně přepadne a jak moc se nakonec přejí

Člověk, jenž tímto problémem trpí, se v danou chvíli, tedy v okamžiku, kdy se hlava nehlava doslova „cpe“ vším, co má po ruce, není schopen ovládat. Pocit viny a selhání přichází pár minut poté. 

Toxický vztah k jídlu

Aktivací tohoto začarovaného kruhu si dotyčný vytváří nezdravý vztah k jídlu. Laicky řečeno se bojí jíst, aby se nepřejedl, když už se přejí, snaží se to často kompenzovat tím, že si dá den dva hladovku, která většinou vždy skončí opět nezřízeným přejedením. Důvodem je vlčí hlad, který hladověním vzniká. 

Pátrejte po příčině

Pokud záchvatovitým přejídáním trpíte, je potřeba hledat příčinu. Důsledek totiž všichni znáte. Na vině je skutečně většinou psychický motiv jako smutek, nespokojenost ve vztahu, pocit, že na něco nestačím, nebo také nedostatečně rozvinutá sebeláska. Pokud se vám nedaří záchvatovité přejídání krotit svépomocí, je potřeba vyhledat pomoc odborníka. Díky němu rozklíčujete, kde je schovaná vaše přesná příčina, a rázem se ocitnete na začátku cesty ke svému vyléčení. 

Záchvatovité přejídání v bodech

Abyste byli schopní rozpoznat, že záchvatovitým přejídáním trpíte, přinášíme vám konkrétní body, jak tento problém poznat:

  • konzumace extrémního množství jídla v krátkém časovém úseku
  • hltání
  • nezastaví vás ani fakt, že jste již sytí
  • konzumace jídla bez přítomnosti okolí
  • pocit studu něco sníst, pokud se v okolí vyskytuje nějaký člověk
  • pocit uvolnění během konzumace stravy, zvýšený pocit úzkosti po skončení
  • doba trvání tohoto stavu po dobu několika měsíců v pravidelné frekvenci minimálně jednou týdně

Rizika záchvatovitého přejídání

Hlavním problémem, který během záchvatovitého přejídání vzniká, je to, že chtě nechtě začneme přibírat. Pokud se přejíme jednou začas, našemu tělu to může pomoci, zrychlíme tím metabolismus a tělo začne pracovat lépe. Pokud se ale přejídáme pravidelně a hodně, ručička váhy začne stoupat. Dalším rizikem pak je také zvýšená kazivost zubů, a to zejména v důsledku kyselin, které se vrací z žaludku zpět do úst, tento problém hrozí převážně ve chvílích, kdy se přejíme těsně před spaním

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.