Jak poznat, že dítě špatně vidí? | Moje zdraví

Dětské oční vady se projeví většinou ve škole, co máte hlídat?

Dětské oční vady se projeví většinou ve škole, co máte hlídat?
Pokud máte nějakou oční vadu v rodině, nechte dítě vyšetřit již v předškolním věku • Autor: iStock.com
31. srpna 2018 • 06:00

Až teprve v sedmi letech života děti vidí stejně jako dospělí, i proto se mnohé oční vady projeví po nástupu do školy. Mezi ty nejčastější patří: dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost.

Ze statistik vyplývá, že nějakou oční vadou trpí zhruba deset procent předškoláků a 25 procent školáků. U malých dětí je totiž těžké jakoukoli oční vadu rozpoznat.

“Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý. U dětí se právě v tomto věku mohou projevit různé vady, jako jsou například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,” vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Rodiče by přitom nemělo trápit, že mohly některým vadám předcházet, protože to není možné. Navíc platí, že vady jsou dědičné a mohou se v průběhu života měnit. Při narození je oko přirozeně dalekozraké a růstem dochází ke snižování dioptrií. Pokud tedy vaše dítě trpí ve škole dalekozrakostí, vada se může během dospívání vyrovnat. Naopak krátkozrakost se typicky v pubertě růstem oka zhoršuje.

Jak se léčí tupozrakost?

Jediná oční vada, které předcházet lze, je tupozrakost. "Její prevence spočívá ve včasné diagnostice, nošení brýlí a případně okluzi - zalepování jednoho oka, ideálně v předškolním věku,” vysvětluje Libuše Křížová, primářka českobudějovické oční kliniky Gemini.

Na oční vadu by vás měl upozornit dětský lékař, který má při preventivních prohlídkách kontrolovat i oči. “U dětí je vyšetření zrakové ostrosti prováděno v rámci preventivních kontrol u dětského lékaře. Pokud jsou v rodině rizikové faktory jako například šilhání, tupozrakost nebo vyšší brýlová vada rodičů, je vhodné nechat dítě především v předškolním věku vyšetřit u očního lékaře,” doplňuje lékař Pavel Stodůlka.

Co by měli rodiče sledovat?

Na oční vadu u dítěte může upozornit například časté mnutí očí, mrkání, bolest hlavy, bolest kolem očí, zakopávání nebo vrážení do předmětů. Děti obvykle rodiče na nic neupozorní, toho, že špatně vidí, si všimnou právě většinou až učitelé ve škole. Varovat by vás mělo, pokud dítě chce sedět blízko televize nebo pokud se mu zhoršil prospěch, neboť nevidí na tabuli ve škole.

Negativní vliv na zrak mají nové technologie. “Celosvětově roste počet dětských pacientů s krátkozrakostí. Studie posledních let spojují výskyt krátkozrakosti s častějším díváním se do blízka například na tablet nebo mobilní telefon,” potvrzuje Libuše Křížková.

Jak se léčí dětské oční vady ?

Běžné vady jako dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus – se řeší předpisem brýlí na celodenní nošení. Tupozrakost a šilhání se léčí okluzí a speciálním cvičením, šilhání navíc i operací. Operace se u dětí nikdy nedělají, protože oko se vyvíjí a vada není stabilní.

Lékaři také nedoporučují nošení kontaktních čoček. “Kontaktní čočky je možné nosit od zhruba 15. roku věku. Záleží na tom, jak je dítě schopno se o kontaktní čočky starat a nosit je. Pokud je dítě šikovné, není překážkou ani občasné nošení kontaktních čoček v nižším věku. Je ale nutné si uvědomit, že při nesprávné manipulaci může docházet k zánětům oka, tvorbě patologických cév na oku a dalším komplikacím,” uzavírá oční lékař Pavel Stodůlka.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.