Spánek s otevřenýma očima způsobuje poškození rohovky | Moje zdraví

Spíte s otevřenýma očima? Utíkejte k lékaři!

Spíte s otevřenýma očima? Utíkejte k lékaři!
Při spánku s otevřenýma očima může vysychat rohovka • Autor: iStock.com
5. ledna 2018 • 14:00

Lidské tělo je nevyzpytatelné a občas si dělá, co se mu zlíbí. Probudili jste se někdy v noci a našli vedle sebe partnera, jak spí s otevřenýma očima? Skutečně se to může stát a rozhodně byste tuto skutečnost neměli brát na lehkou váhu. Jedná se totiž o velmi nepříjemné a někdy i velmi nebezpečné onemocnění. Co všechno se může stát a proč k tomuto jevu vlastně dochází?

Otevřené oči ve spánku jsou nebezpečné, protože rohovka není správně chráněná. „Dochází pak totiž k zánětům, jejímu vysychání a následnému poškození. Následky mohou být velmi problematické a může dojít až k vážné poruše zraku,“ vysvětluje pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková. A dodává: „Pokud u sebe či u někoho dalšího spánek s otevřenýma očima zjistíte, rozhodně je na místě návštěva lékaře.“

V každém případě se jedná o problematické onemocnění, které může mít dvě příčiny. Problém totiž může být buď v našem oku, nebo ve víčku. „Pokud je příčinou víčko, jedná se obvykle o pozánětový či poúrazový stav. Komplikace tohoto typu může ale vyvolat i takzvaná obrna lícního nervu,“ vysvětluje doktorka.

Co je to zaječí oko?

Chcete se komplikacím vyhnout? Potom je nutné o oči lépe pečovat a my vám poradíme, jak na to. „Při spánku bychom měli mít víčka takzvaně semknutá k sobě. Rohovka totiž potřebuje být chráněna před vysycháním. Nedojde tak k nežádoucí infekci,“ říká lékařka s tím, že spánek s otevřenýma očima je známý už po staletí a lidově se mu říkalo „zaječí oko“, neboť zajíc skutečně spí s pootevřenýma očima.

Někdy se stává, že máme mezi víčky jen velmi malou štěrbinu. MUDr. Nováková ale uklidňuje, že v tomto případě se o žádný problém nejedná. „V době hlubokého spánku totiž může dojít k poklesu tonu svalů obsahujících víčka. Problém nastává až tehdy, pokud je oko skutečně nedovřené. V této chvíli totiž nedochází k již zmiňovanému zvlhčování rohovky slzami, a může tak dojít i k jejímu poškození, což může vést k poruše vidění,“ upozorňuje odbornice.

Jak si chránit oči při práci s počítačem

Bez kvalitního spánku se neobejdeme, proto je potřeba o naše oči neustále pečovat. V současném světě, který stále více ovládá digitalizace, je pro stále značné procento lidí práce bez počítače nemožná. „Pro náš zrak je to přitom velmi vyčerpávající. Pokud pracujeme na počítači, musíme sedět ve správné vzdálenosti od monitoru. Nejlepší je ho mít tak 50 centimetrů od sebe. Velmi důležité je i dostatečné osvětlení. Rozhodně nikdy neseďte u monitoru za úplné tmy či jen s rozsvícenou lampičkou. To vašemu zraku moc nepomůže,“ doporučuje MUDr. Nováková.

A pokračuje: „Velmi důležité jsou také pravidelné přestávky od vaší práce. Zkuste se třeba podívat na nějaké vzdálenější předměty v místnosti či běžte na chvilku ven, ať jste v jiném světle. Oči se takzvaně přeostří a budou silnější pro další práci. Klidně můžete samozřejmě použít i nějaké kvalitní zvlhčovací kapky.

Jak chránit oči před modrým světlem? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
Jak chránit oči před poškozením modrým světlem?VIDEO 

Syndrom suchého oka

S touto problematikou je také spojený takzvaný syndrom suchého oka. Lucie Nováková upozorňuje, že se rozhodně nejedná o nemoc, kterou bychom mohli jen tak jednoduše přechodit. Pokud nám oči „špatně“ slzí, je vždy potřeba vyhledat očního lékaře. Pomáhá zejména aplikace kapek, ty pomohou ulehčit chronicky suchým očím.

Oční lékaři doporučují používat kapky bez konzervačních látek. Ty totiž dokážou stabilizovat oční film a také umí výrazně naše oči zklidnit. Měly by obsahovat kyselinu hyaluronovou ve vysoké koncentraci a další dvě složky, které se podílejí na vytvoření slzného filmu: lipidy a karbomer. Při jejich koupi se nezapomeňte v lékárně zeptat na složení a dávkování.

„Musíme si uvědomit, že slzy jsou něco víc než jen pouhá voda. Jsou totiž velmi důležité pro již zmiňované zvlhčování očí i pro boj s infekcemi,“ podotýká Nováková a dodává, že v některých případech se bohužel nevyhneme ani chirurgickému zákroku. Při něm lékař uzavře kanálky, jimiž se slzy uvolňují. Díky tomu zůstává větší množství slz kolem očí a je tak zaručena jejich vlhkost.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.