Nutriční terapeutka radí, jak by měla vypadat zdravá svačina do školy | Moje zdraví

Nutriční terapeutka radí, jak by měla vypadat zdravá svačina do školy

Nutriční terapeutka radí, jak by měla vypadat zdravá svačina do školy
. • Autor: Tesco Stores ČR a.s.
29. září 2021 • 14:00

Školní rok je již v plném proudu, a to pro malé školáky znamená nový režim, nové zážitky, ale i nové povinnosti a výzvy. Aby toto všechno děti zvládaly co nejlépe, neobejdou se bez adekvátní výživy, která zahrnuje i vyvážené školní svačiny připravené na míru potřebám dětí.

Proč je složení svačiny zásadní

„Jestliže mají děti kvalitní a vydatnou svačinu, není pro ně pak problémem soustředit se na probíranou látku, být aktivní v hodinác a mají energii i na hodiny tělocviku,” říká Jana Malchárková, klinická nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Studie přitom dokazují, že děti, které pravidelně kvalitně svačí, jsou nejen méně unavené, ale především koncentrovanější během vyučování, rychleji reagují, mají lepší postřeh i paměť.

Sacharidy jsou základ

Základem dětské svačiny by měly být jednoznačně sacharidy, které jsou nejpodstatnějším zdrojem energie. Sacharidy ve školní svačině mohou mít podobu žitného chleba či jiného celozrnného pečiva nebo například ovesných vloček. Mimo to je vhodné doplnit svačinu také ovocem, které je skvělým zdrojem kvalitních sacharidů a děti ho obvykle mají i ve velké oblibě. Naopak nevhodné jsou koblihy, zákusky nebo sladkosti, které by obecně měly být v dětském jídelníčku zastoupeny v omezeném množství.

Bílkoviny a vitamíny nesmí chybět

Kromě sacharidů by zdravá svačina měla obsahovat také kvalitní bílkoviny, například v podobě sýra, vajec či kvalitní šunky. Vhodné jsou také kysané mléčné výrobky či jogurty. Nepostradatelnou součástí je pak i ovoce a zelenina, které kromě vitaminů obsahují také vlákninu potřebnou pro správné trávení dětí. Důležité je ale konkrétní složení školních svačin střídat, aby nebyly jednotvárné.

Nezapomínejte na tekutiny

Nezbytnou součástí svačiny je samozřejmě také nápoj. Nízký příjem tekutin totiž může způsobit bolesti hlavy, nesoustředěnost i únavu. Ideálním nápojem je čistá voda, případně neslazený čaj, vhodnou alternativou je ale třeba i ředěný ovocný či zeleninový džus.

„Některé děti si raději koupí slazené nápoje, ale právě ty způsobují nárůst hmotnosti a obezitu. Další popíjejí energy drinky, nealkoholická piva, nebo dokonce alkohol. Bohužel prodej energy drinků není věkově limitován, a proto k nim mají snadný přístup. Celkově všechny tyto druhy nápojů jsou známy svým špatným vlivem na vývoj dětí a způsobují u nich infarkt myokardu,” varuje Monika Jozková, která je také nutriční terapeutkou ve vítkovické nemocnici.

Svačina podle věku dítěte

Svačina přitom samozřejmě musí odpovídat věku dítěte i jeho potřebám. „Rozdíl svačinky žáka 1. a  2. stupně základní školy nebo středoškoláka se neliší skladbou svačiny, ale jen jejím množstvím,” vysvětluje odbornice na výživu Jana Malchárková a připomíná, že v období  okolo 11. až 15. roku dítěte se dostaví najednou větší potřeba jíst.

„Toto období nazýváme růstovým skokem, kdy se přirozeně tělo dožaduje vyššího příjmu pro svůj vývoj. V žádném případě zde není důvod se obávat nechtěného zvýšení hmotnosti, pokud má dítě správné stravovací návyky,” konstatuje Jana Malchárková. Větší množství svačiny pak potřebují také děti, které aktivně sportují – ať už v rámci zájmových kroužků, nebo i samostatně ve volném čase.

Autor: Lucie Drahošová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.