Novoroční předsevzetí psychice škodí. Začněte rok raději správnou otázkou | Moje zdraví

Novoroční předsevzetí psychice škodí. Začněte rok raději správnou otázkou

Novoroční předsevzetí psychice škodí. Začněte rok raději správnou otázkou
Novoroční předsevzetí • Autor: iStock.com
7. ledna 2022 • 05:00

Vydržíte u nich pár týdnů, ale místo očekávaného pocitu úspěchu a štěstí upadáte do deprese a zoufalství. Zase jste si něco předsevzali a nesplnili. Proč je lepší se na předsevzetí vykašlat a radeji začít nový rok jinak? Existuje něco, co vás opravdu posune k cíli?

Předsevzetí si nastavujete s dobrým úmyslem, vše vypadá nadějně, ale po pár týdnech vás opouští vůle, motivace i chuť. Ptáte se sami sebe, proč to zase nevyšlo. Jak to že předsevzetí nikdy nevyjdou?

Podle profesionální koučky Heather Moulder za to mohou nejčastěji tyto čtyři důvody. „Vaše předsevzetí je vymyšlené nebo nespecifikované, jen takové polovičaté. Je to také velice často něco, co byste ,měli‘ dělat. S příchodem nového roku máte pocit, že začíná něco nového, což je však pomíjivé. A v neposlední řadě si stanovujete cíle, aniž byste se nad nimi dostatečně zamysleli a bez řádného plánování,“ poukazuje odbornice na zásadní problémy s předsevzetím. Odpověď na otázku, proč u předsevzetí nevydržíte, máte.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu?VIDEO 

Musím a také měl bych

Proč si dáváte novoroční předsevzetí? Pokud je vaše odpověď „je to věc, kterou musím udělat“, nejste jediným člověkem s takovou odpovědí. Většina z nás to dělá. První lednový den máme zkrátka spjatý s tím, že něco nového začíná a my bychom se měli stávat novými a lepšími lidmi. Nový rok je tak silně propojený s předsevzetím, že k nim opět sklouzneme. Nedáváme si předsevzetí, protože touhu po změně v sobě silně cítíme, ale jen proto, že bychom měli.  Nezáleží na tom, zda je to něco, co opravdu chceme. Problém nastává s tím, že nejsme na tak razantní změny připraveni.

Spousta lidí leden jako zlomový měsíc či měsíc hodný pro změnu nevnímá. Pro mnohé je jím až nastupující jaro nebo až druhá polovina roku. Nikde není psáno, že začátek nového roku musíte provést změnu. „Nový začátek vyžaduje práci. Zahrnuje to vypořádání se s tím, co vám dosud bránilo udělat tento ,nový začátek‘. A pokud na to nejste připraveni, pak ve svém předsevzetí selžete,“ říká Heather Moulder.

Jste na změnu připraveni?

Většina předsevzetí zahrnuje velké změny ve vašem životě. Změny, které vyžadují plánování, podporu a zodpovědnost, které vám pomohou prolomit mentální bariéry, které se během cesty objeví. Pokud je například vaším předsevzetím „dostat se do lepší kondice“, pak k úspěchu budete potřebovat jasně si definovat, co to pro vás znamená: číslo, které má ukázat ručička na váze, počet centimetrů, velikost oblečení, které vám sedí, nebo si sestavit a zavést cvičební plán. A nejen ten, zejména sestavit si plán, jak dosáhnout svého předsevzetí. Kolik dní v týdnu cvičit, kde, s kým, jak upravíte jídelníček a další. Kolikrát jste u svého předsevzetí udělali takovou analýzu? Pouhá euforická nálada spjatá se začátkem nového roku nestačí. Energie brzy opadne. Změna vyžaduje pečlivé přemýšlení a plánování, které často u novoročních předsevzetí chybí.

Video se připravuje ...
Souboj v hubnutí: Za 6 týdnů 10 kg dole! Oba jsme překvapení, jak to funguje!VIDEO 

Místo předsevzetí si zvolte téma roku

Co je to téma? Téma je slovo nebo fráze, která je záměrně nastavena tak, aby vás vedla po celý rok dopředu. Je nastavena v oblasti, kde byste chtěli růst a rozvíjet se. Obvykle cítíte, že vám v dané oblasti něco chybí nebo jste nespokojeni. Například: trávit více času s rodinou, dokázat komunikovat v cizí řeči. Při nastavování tématu je také důležité vzít v úvahu cíle, kterých byste chtěli během roku dosáhnout. Například: být každý večer doma a dělat společnou rodinnou aktivitu nebo dokázat si v angličtině objednat jídlo, hotel a zeptat se na cestu. A důvod proč je chcete. Pokud je téma správně nastaveno, poslouží jako vodítko pro velká rozhodnutí při nutnosti přenastavení. A pomůže vám sledovat a měřit pokrok. 

Položte si zásadní otázky

Často jsou předsevzetí spjata s tématy jako hubnutí, cvičení, kouření a disponování s penězi, ve skutečnosti si můžete stanovit jakýkoliv typ cíle. Mějte na paměti, že je důležité, abyste si stanovili cíle, které odpovídají tomu, kdo jste a čím se chcete stát. Chcete-li zjistit, které cíle jsou v současné době nejdůležitější a které stojí za to sledovat, odpovězte si na následující otázky:

Jsem člověkem, kterým chci být?

Dělám to, co miluji, a jdu za svými sny?

Je něco, co jsem vždy chtěl dělat?

Proč je pro mě tento cíl důležitý?

Jak by dosažení každého cíle, který si dám, ovlivnilo můj život?

Na základě odpovědí zúžíte počet cílů na maximálně tři. Když máte jasno v tom, čeho chcete dosáhnout a proč je to důležité, jste připraveni nastínit, jak toho dosáhnete.

Rozdělte cíle na proveditelné kroky

Alexis Paskalides, koučka a školitelka nových koučů na Workplaceopinions.com, doporučuje u každého cíle, který si stanovíte, být co nejkonkrétnější a nastínit si všechny dílčí kroky, které budete muset na cestě splnit. „Věřím, že čím konkrétnější budete při rozepisování cíle, tím je pravděpodobnější, že jej splníte. Pokud je například vaším cílem vydělat více peněz, musíte se zabývat tím, jak vyděláte více peněz. Budete usilovat o povýšení, změníte zaměstnání nebo začnete podnikat? Jaké kroky musíte podniknout? Pokud chcete změnit zaměstnání, možná budete muset začít vytvářet sítě a kontakty, aktualizovat svůj životopis a naplánovat si hledání zaměstnání. Najmout si kouče, který vám s tímto cílem pomůže? Co ještě budete muset udělat? Díky takto rozpracovanému cíli se neztratíte na cestě k němu.

Nezapomeňte ani na kontrolu toho, co jste už na cestě k cíli dokázali, a pochvalte se za to. Mohou to být týdenní nebo měsíční shrnutí, ale vytvořte si rutinu. Pokud na svých cílech pracujete jen sporadicky, výsledků se nedočkáte. Dejte si tu práci a vyplatí se to. Možná neuvidíte výsledky okamžitě, ale nenechte se tím odradit od pokračování. Než si tedy dáte zbrklé novoroční předsevzetí, raději si udělejte pár hodin času a popřemýšlejte, co opravdu chcete. Pak máte šanci toho dosáhnout.“

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.