Noční pocení? Nejlepší rady, které vám pomohou vyzrát na nepříjemným problémem | Moje zdraví

Noční pocení? Nejlepší rady, které vám pomohou vyzrát na nepříjemným problémem

Noční pocení? Nejlepší rady, které vám pomohou vyzrát na nepříjemným problémem
Noční pocení • Autor: iStock.com
18. března 2024 • 06:00

Během sportu a při dalších fyzických aktivitách nám propocené tričko nevadí. Pokud se však nadmíru potíme i jindy, začíná se z pocení stávat něco, co nás obtěžuje. 

Pokud se v noci probouzíte zpocení, může to mít celou řadu příčin. Když je odhalíte, je snadné pocení zmírnit. Co neopomenout, když vás trápí noční pocení?

Pociťovat během spánku změnu tělesné teploty je normální. Propotit tričko během noci máme vesměs spojené s horečkou či jiným onemocněním. Příčina však může být i jinde. Pocení je zcela normální fyzický projev těla, díky kterému se reguluje tělesná teplota. Je zprostředkované nervovou soustavou. Pocením se z těla odvádí škodlivé látky.

V noci nám tak propocené tričko může bránit v klidném a souvislém spánku. Jakmile trpíme na noční pocení, dalšími projevy můžou být podrážděná kůže a zrychlený tep. Nic, co bychom chtěli zažívat každou noc. Co tedy stojí za nočním pocením a jak si od něj můžeme pomoct?

Hormony během procesu menopauzy, těhotenství nebo při PMS

Noční pocení při menopauze je jejím vedlejším účinkem, který postihuje 70 % žen. Hormonální změny, které v tomto období probíhají, souvisí s reprodukčními hormony, jako jsou estrogen a progesteron. Jejich měnící se hladina způsobuje nepříjemné změny tělesné teploty, jako jsou bleskové návaly horka nebo právě noční pocení. Změna hladin hormonů během perimenopauzy a menopauzy pravděpodobně způsobuje, že hypotalamus, část mozku, která řídí tělesné teplo, má problémy s regulací tělesné teploty. Berte to jako závadu ve vnitřním termostatu vašeho těla. Na náhlé teplo nebo zrudnutí v obličeji, na krku a hrudníku reaguje tělo ochlazením. 

Kolísání hormonů probíhá i během menstruačního cyklu, kdy před menstruací klesá hladina estrogenu, a to způsobí noční pocení. Obdobím hormonálních turbulencí je také těhotenství. Zejména v prvním a třetím trimestru se vyskytuje noční pocení. V těchto obdobích je dobré se zaměřit na jídelníček, ten pomáhá regulovat hormony nejen během menstruace a těhotenství, ale také v menopauze. Při nočním pocení pomáhají i pravidelný pohyb a vhodné oblečení.

Pití alkoholu

Dát si skleničku nebo dvě na uklidněnou těsně před spaním může být příjemné, alkohol však ucpává dýchací cesty, což v konečném důsledku může ztížit dýchání. Na druhou stranu působí jako stimulant, což může zapříčinit zrychlení srdeční frekvence. Obojí pak může zvýšit tělesnou teplotu. Pokud tedy trpíte nočním pocením, alkoholu se před spaním vyhněte.

Léky, které berete

Když se podíváte do příbalových letáků léků, které užíváte, jedním z vedlejších účinků těchto přípravků bývá právě pocení. Důvodem je jejich vliv na části mozku kontrolující tělesnou teplotu nebo potní žlázy. Mezi typy léků souvisejících s nočním pocením patří: antidepresiva, antiretrovirotika, léky na hormonální terapii, léky na vysoký krevní tlak nebo léky na hypoglykémii. Pokud vás noční pocení výrazně omezuje, promluvte si o lécích, které užíváte, s vaším lékařem. 

Příliš mnoho stresu

Dalším z faktorů, které mají přímý vliv na noční pocení, je stres. Pokud se cítíte úzkostně nebo prožíváte výrazný stres, váš mozek se nachází v neustálé pohotovosti. Jeho zvýšená aktivita rozproudí tělo a procesy v něm, což může způsobit noční pocení. 

Specifická onemocnění

Noční pocení však můžou zapříčinit také probíhající onemocnění. Patří mezi ně zejména hyperhidróza. Vzácné onemocnění, kdy tělo produkuje nadměrné množství potu bez zjevné příčiny. Primární hyperhidrózou trpí méně než 3 % populace a příčina je obvykle neznámá. Ačkoliv se nejedná o vážný zdravotní problém, nadměrné pocení je z dlouhodobého hlediska nežádoucí a nepříjemné. Noční pocení se může objevit také u autoimunitních onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, rakovina včetně leukémie, lymfomu či rakoviny prostaty. S nočním pocením se potýkají také pacienti trpící depresí, srdečními chorobami, HIV/AIDS, hyperaktivní štítnou žlázou, obezitou, tuberkulózou nebo poruchami spánku – včetně spánkové apnoe.

Jak si pomoct? 

Volte oblečení i ložní prádlo, které jsou vyrobeny z přírodních vláken. Látky vyrobené z hedvábí a bavlny dlouho drží vlhkost, proto je lepší se jim vyhnout. Totéž platí pro prostěradla a povlaky na polštáře. Pro lidi s nadměrným pocením se doporučují výrobky z polybavlny, 100% bavlny nebo bambusu. “Mezi vhodné materiály patří len, modal, konopí, ryon – udržitelná viskóza,” říká stylistka Petra Kasalová, autorka e-booku o materiálech, která pomáhá ženám procházejícím menopauzou nacházet oblečení z vhodných materiálů.

Vyměňte peřinu. Pokud v zimě preferujete tlustou hřejivou peřinu, vyměňte ji na léto za chladivou přikrývku. K dostání jsou i chladivé polštáře. A v neposlední řadě nezapomeňte na matraci. Při nočním pocení se vyhněte stejně jako u polštářů matracím s paměťovými pěnami, neboť ty zachycují tělesné teplo. Lepší jsou latexové matrace, které jsou prodyšné.

Vezměte si s sebou do postele sklenici vody se spoustou ledu. Když se v noci probudíte, voda bude stále chladná a osvěžující. 

Dejte si sprchu, vypněte elektroniku a raději sáhněte po knize. Vytvořte si relaxační atmosféru. Ujistěte se, že máte tlumená světla, omezený zvuk a vychlazenou místnost.

Pokud máte s nočním pocením velké trápení, promluvte si s lékařem, může být projevem nějakého onemocnění.

Autor: Petra Kubalová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.