Nástrahy menopauzy: 5 věcí, které umějí ženu zaskočit | Moje zdraví

Nástrahy menopauzy: 5 věcí, které umějí ženu zaskočit

27. února 2023 • 17:23

O návalech, depresích nebo přibývání na váze během menopauzy slyšela snad každá žena. Přechod ale provázejí i zdravotní potíže, o kterých se nemluví a s menopauzou bychom je nespojovaly. Co je dobré vědět, abychom tímto obdobím prošly bezpečně?

Suché nebo svědící oči

„Prvním neobvyklým důsledkem menopauzy je pocit suchých očí, jejich pálení nebo svědění. Klesající hladina hormonů má totiž vliv na žlázy ve víčkách, které mají za úkol udržovat oči vlhké. Žlázy v přechodu produkují méně tekutiny, a následně jsou tak oči sušší,“ vysvětluje gynekolog Pavel Turčan.

Video se připravuje ...
Trable s menopauzou - 7. díl Cvičení v menopauze: Jak zůstat fitVIDEO 

Pálení jazyka a kovová chuť v ústech

Estrogen hraje důležitou roli při tvorbě slin. Klesání jeho hladiny může vést k nepříjemnému pálení jazyka či celých úst. „V menopauze mohou ženy v ústech cítit hořkou nebo kovovou pachuť, v některých případech dokonce mohou začít ztrácet chuť. Doporučuji vyhýbat se kyselým potravinám a nápojům a pravidelně pečovat o zuby a ústní dutinu,“ radí lékař.

Mravenčení kůže

Estrogen má vliv i na hladinu bílkoviny kolagenu, která posiluje a stimuluje kůži. Výsledkem je tak tenčí a sušší kůže, která je náchylnější ke svědění. Jedním z několika kožních projevů vyskytujících se v menopauze je nepříjemný pocit mravenčení. Zastavit svědění pomohou zvlhčující krémy, při silnějších projevech pak antihistaminika.

Tinitus

Nečekaným důsledkem přechodu může být tinitus. Ten navozuje pocit, že slyšíte zvuky, které ve skutečnosti nejsou v prostoru přítomné. Nejčastěji jde o zvonění, šumění nebo cvakání. Může se jednat o mírně obtěžující až hluboce rušivý zvuk. Kolísání intenzity tinitu může souviset s vzestupem a poklesem hladiny hormonů. Přímá souvislost ale ještě nebyla zcela prokázána.

Změna vnímání prostoru

V ojedinělých případech může dojít i ke změnám ve vnímání hloubky vidění, což má dopad na pohyb v prostoru. Pro ženy v menopauze to znamená větší riziko, že se jim stane nějaká nehoda. „Pro období klimakteria je typická také snížená schopnost soustředění. K horší koncentraci přispívá suchost očí, zvýšená náladovost nebo zhoršení spánku,“ uzavírá výčet projevů ženského přechodu doktor Turčan. 

Celý článek najdete v časopise Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.