Mužská menopauza. Méně vlasů, více tuku na břiše. Týká se vás také? | Moje zdraví

Mužská menopauza. Méně vlasů, více tuku na břiše. Týká se vás také?

Mužská menopauza. Méně vlasů, více tuku na břiše. Týká se vás také?
Andropauza • Autor: iStock.com
9. srpna 2023 • 06:00

Mnohem více se mluví o ženské menopauze, ale hormony a celkové tělesné změny se dějí na konci 40. a na začátku 50. let věku i u mužů. Jak poznáte, že se vás andropauza už dotýká? 

Plodnost u žen s menopauzou mizí, mužům však v andropauze i po ní zůstává. Sice dochází k poklesu testosteronu, ale tvorba spermií není zastavena. Ale když už jsme v oblasti sexu, stejně jako u žen může být jejich sexuální život ovlivněn. Ztráta energie, deprese, problémy se sebedůvěrou, změna těla, to vše s andropauzou přichází.

Video se připravuje ...
O čem se mlčí - MenopauzaVIDEO 

Jak poznáte andropauzu?

Časné příznaky mužské menopauzy se mohou objevit na počátku nebo v polovině 40. let věku. Mohou to být poruchy spánku nebo hromadící se tuk v oblasti břicha, který začíná být viditelný. Mezi další příznaky patří slabost a únava, změny nálad, špatná koncentrace, někteří muži také zakusí strasti návalů horka. Ovlivněn je i jejich psychický stav, dostavují se deprese, úzkost, vztek. Ke změnám dochází i v sexuální oblasti snížením libida či poruchami erekce. Na  první pohled vám mužskou andropauzu také prozradí již zmíněný tuk v oblasti břicha, pokles svalové hmoty a ochablost svalů a  zjevné vypadávání vlasů. Míra příznaků se u jednotlivých mužů liší, ale většina z nich je přirozená a nevyhnutelná. Ale příznaky však lze zmírnit nebo se jim lze zcela vyhnout. Naopak je podpoříte stresem, špatnou výživou a nedostatkem pohybu.

Každý muž prožívá andropauzu trochu jinak, což znamená, že léčba se musí lišit v závislosti na prožívaných mužských symptomech andropauzy. Zatímco někteří muži hodně přiberou, jiní mohou trpět depresemi. Vhodné je proto  spolupracovat s odborníkem v oblasti, která vás trápí. Pro někoho může být vhodný režim hubnutí, pro jiného cvičení, nebo dokonce psychoterapie. Pro většinu mužů je však klíčové zvýšení hladiny testosteronu.

Andropauza může být částečně způsobena stárnutím, ale často hrají roli i jiné faktory. Rizika andropauzy zahrnují přítomnost jednoho nebo více dlouhodobých zdravotních problémů, jako jsou onemocnění srdce, plic, ledvin nebo jater. Rakovina a mrtvice mohou také ovlivnit produkci testosteronu. Andropauza je také spojena s užíváním léků a podvýživou. Vystavení těla toxinům může také ovlivnit schopnost varlat produkovat testosteron.

Jak zvýšit produkci testosteronu?

Zatímco hladiny testosteronu se začínají snižovat po třicítce přibližně o 1 % ročně, andropauza nastává, když hladiny klesnou natolik, že to ovlivní vaše zdraví, náladu a sexuální touhu. Svou hladinu testosteronu zjistíte krevními testy, o které můžete požádat svého praktického lékaře. V případě klesajícího testosteronu či při jeho nízké hladině můžete pomocí úpravy životního stylu, jídelníčkem či potravinovými doplňky jeho hladinu opět zvýšit. Testosteron klesá rychleji u mužů s nadváhou, především protože nedodávají svému tělu živiny, které jsou nezbytné pro podporu produkce testosteronu. Dieta, která se skládá ze zdrojů vitaminů B, omega-3 kyselin, selenu a zinku, snižuje příznaky andropauzy. Začlenění pravidelného pohybu a cvičení do života podpoří zdravou hladinu testosteronu tím, že se sníží stres, jehož důsledkem je zvyšování kortizolu a snižování testosteronu. Což nechcete...

Jaké jsou možnosti ke zmírnění příznaků andropauzy?

Lékařka zabývající se celostní medicínou Alica Szabo doporučuje pravidelné užívání přírodních látek, například kotvičníku zemního, maky peruánské, které stimulují produkci hormonů v pohlavních žlázách a nadledvinkách bez nežádoucích účinků. Také byste dle ní měli do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vitaminy A, C, E a skupiny B. Avšak též doporučuje ve věku nad 50 let vyšetření stavu prostaty, a to minimálně jednou za rok. Neboť rakovina prostaty patří mezi nejčastější onkologická onemocnění u mužů.

Při léčbě andropauzy se také doporučuje upravit jídelníček. Odborníci z Nava Health a další se shodují na nutnosti snížit konzumaci piva a alkoholu vůbec. “Konzumace alkoholu, zejména konzumace alkoholu ve velkém množství, může vést k nedostatku testosteronu. Navíc chmel, jedna z klíčových složek piva, obsahuje fytoestrogeny, které mohou také ovlivnit hladinu testosteronu. Proto omezte pití na bezpečnou úroveň (ne více než dva drinky denně), abyste se vyhnuli negativnímu dopadu na hladinu testosteronu,” upřesňují. Pro dokonalou andropauzovou dietu je také důležité, abyste snížili spotřebu sacharidů a zaměřili se na konzumaci dobrých tuků (zdravé tuky ze zdrojů, jako jsou rostlinné máslo, kokosový olej, červené maso, olivový olej, avokádo).

Testosteronová substituční terapie (TRT) může nahradit ztracený testosteron použitím přírodních bioidentických hormonů podávaných prostřednictvím injekcí, náplastí, gelů nebo umístěním pelet pod kůži, které uvolňují testosteron. Tento druh přirozené léčby bude trvat 3 až 6 měsíců, zatímco váš lékař nadále sleduje vaše hladiny testosteronu a podle potřeby upravuje dávkování. Vše probíhá pod dohledem lékaře.

Psychika muže v andropauze

Výkyvy nálad a podrážděnost, ale i ztráta energie a nadšení. Ano, za něco mohou hormony, ale také pocit přicházejícího stárnutí. Pohled do zrcadla a ztráta výkonu muži dávají najevo, že stárne, a to se mu nelíbí. Tvrdě mu to může sdělit i jeho sexuální výkonnost. Ztráta libida, poruchy erekce i ejakulace. Sexuální kvalita života se obecně týká pocitu sexuální přitažlivosti, sexuálního zájmu, účasti na sexuální aktivitě a vnímání sexuálních funkcí, ale mezi muži zahrnuje především sexuální sebevědomí, a to klesá. Vedle sebe navíc vidí i stárnoucí partnerku, která mu nastavuje zrcadlo, což mu přímo ukazuje, že i on stárne. Někteří muži volí řešení takové, že vymění partnerku za mladší a tím se vnitřně omladí. Proto nebývají neobvyklé rozvody čtyřicátníků a padesátníků a následné vztahy s mladšími ženami. A sebejistota muže zase stoupá a stoupá i sexuální libido. Někdy postačí jen doplnit stravu o afrodiziaka, jako jsou maca peruánská, vanilka, kajenský pepř či chilli. Či partnerský vztah okořenit pomocí erotických pomůcek. I nalezení životního smyslu pomáhá.

Chcete-li tedy zmírňovat příznaky andropauzy, nebojte se oslovit fitness trenéry, výživové poradce či profesionální kouče, sexuologa a oni vám pomohou projít tímto obdobím.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.