Nejoblíbenější letní tipy na hubnutí. Jaké to jsou? | Moje zdraví

Nejoblíbenější letní tipy na hubnutí. Jaké to jsou?

10. července 2023 • 14:00

Řekněme si to otevřeně: Kdo z nás by nechtěl vypadat ve sporém letním oblečení a v plavkách dobře? Pomoct nám v tom můžou nejen dieta a cvičení, ale dokonce i některé potraviny.

Kdo chce zhubnout, musí omezit příjem kalorií, a naopak zvýšit jejich výdej. To je pravidlo číslo jedna. K tomu ale existuje několik triků, kterými si k hezčím křivkám můžeme pomoct. Patří k nim také konzumace jídel, která urychlují spalování tuků, obsahují hodně vody či vlákniny nebo která nás i při menším množství dobře zasytí.

Video se připravuje ...
Petr Havlíček: Alkohol a hubnutíVIDEO 

Grapefruity

Grapefruit a grapefruitová šťáva zrychlují metabolismus a spalují kalorie. Zároveň na sebe dokážou vázat mnoho toxických látek a pomáhají je vyplavovat z organismu. Ke grapefruitové šťávě je ideální přidat i trochu rozmarýnu, efekt pro hubnutí bude ještě lepší. Rozmarýn zvyšuje produkci žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a vylučování žluče.

Syrovátka

Je stále oblíbenější a do hubnoucích ch plánů ji zařazují i světové celebrity. Díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže zasytit a potlačit pocit hladu a oddálit ho až o dvě hodiny. To je dokonce víc, než dokážou ostatní bílkoviny. Pozitivní vliv má také laktóza a vápník, které syrovátka obsahuje. Výborná bývá syrovátka ve farmářských prodejnách, koupit dá i sušená. Ta se pak pije rozředěná vodou.

Řapíkatý celer

O celeru se říká, že potřebujeme více kalorií na jeho trávení, než kolik jich obsahuje, že jde o potravinu s negativními kaloriemi. Pravdou je, že kalorická hodnota celeru je velmi nízká, a to se zejména díky vysokému obsahu vody a vlákniny. Dá se pojídat kdykoli během dne, například k jogurtu.

Banány

Pozor, máme na mysli méně zralé a nazelenalé banány. Právě ty jsou také vynikající pro dietáře. Obsahují totiž jeden z nejbohatších zdrojů prebioticky odolného (rezistentního) škrobu na světě. I díky tomu pak pš pomáhají lépe kontrolovat chuť k jídlu. Na rozdíl lu od zralých banánů jsou ty zelenější vhodné i při potížích se zácpou.

Letní jablka

Chroupání zelených letních jablek, která neobsahují mnoho cukru, nám dodá vlákninu, a o té už víme, že snižuje pocit hladu. Navíc má méně kalorií než sladké podzimní odrůdy, takže se hodí i při dietě. Kousat do jablka má ale i jiný důležitý efekt – samotné kousání a žvýkání í vysílá do mozku signály, že jsme snědli něco pořádného, a není tedy nutné dále v jídle pokračovat.

Chia semínka

Pomáhají hubnout dvěma způsoby. Za prvé jsou nabité vlákninou, která zajistí pocit sytosti a zabrání přejídání. Za druhé nabobtnávají vodou, proto je vhodné, je před konzumací aspoň hodinu namočit do vlažné vody. V žaludku se jejich objem ještě zvětšuje, a přirozeně se tak omezuje pocit hladu a chuti k jídlu.

Vejce

Vejce obsahují hodně bílkovin, které podporují spalování tuků. Takové kvalitní bílkoviny můžou zrychlit metabolismus až o 30 procent. Kromě toho jsou bílkoviny nezbytné pro budování a udržování svalové hmoty – čím více svalů máme, tím rychleji spalujeme. Pro zdravého člověka je vhodné sníst jedno vejce denně.

Hlávkový salát

Obecně patří nejen hlávkový, ale i jiné druhy zelených listových salátů mezi skvělé potraviny při hubnutí a dietách. Obsahují hodně vlákniny a vody, zaplní žaludek, takže můžeme snížit množství jiného jídla. Proto odborníci doporučují jíst hlávkový salát před jídlem. Důležité je ale nepřidávat do něj tučné dresinky a místo toho zvolit třeba ba nastrouhanou mrkev, ředkvičky, jarní cibulku a vše zakápnout olivovým olejem.

Zelený čaj

Patří mezi nejznámější spalovače tuků. Obsahuje kofein a je nabitý antioxidanty zvanými epigalokatechin-galáty (EGCG), které pomáhají urychlit metabolismus. Výzkum zjistil, že pokud chceme nejlépe využít „hubnoucího“ efektu zeleného čaje, je nejvhodnější pít ho před cvičením. Zkuste studený zelený čaj dochucený citronovou trávou nebo citronem. Samozřejmě bez cukru.

Losos

Losos je vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, které jsou pro hubnutí velmi prospěšné. Tělo totiž musí více pracovat, aby je strávilo. Losos je navíc i cenným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prokazatelně snižují zánět, a také podporují spalování tuků. Studie ukazují, že příjem rybího tuku může pomoci snížit váhu a stresový hormon kortizol, který je také spojen s ukládáním tuku v těle.

Celý článek vyšel v časopise Blesk zdraví. 

 

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.