Mráz: Našemu tělu příliš nesvědčí. Kdy a proč je pro naše tělo škodlivý? | Moje zdraví

Mráz: Našemu tělu příliš nesvědčí. Kdy a proč je pro naše tělo škodlivý?

15. ledna 2022 • 14:00

Zima může být krásná a můžeme ji mít rádi, ale mráz tělu příliš nesvědčí. Vážné podchlazení netrénovanému člověku hrozí dokonce už tehdy, když je teploměr na pouhé nule.

KDY ALE POMÁHÁ?

Důležitá je zejména délka pobytu na mrazu. Čím déle, tím hůře. Ještě horší pak je, když se přidá ledový vítr, a teplota vzduchu se tak výrazně sníží. Mráz ale může mít za jistých okolností i léčivé účinky. Jde o takzvanou léčbu chladem neboli kryoterapii. Lépe než ostatní chlad snášejí otužilci. Jestli mezi ně nepatříte, podívejte se, jak a proč mráz na naše tělo působí.

Video se připravuje ...
10 způsobů jak podpořit imunituVIDEO 

Bolestivá menstruace, neplodnost

Ženy obecně jsou na chlad a prostydnutí náchylnější než muži – přesněji jejich reprodukční orgány. Snadno prostydnou především vaječníky. Když jsou podchlazené často, ženy trpívají bolestivou menstruací, tvoří se jim na vaječnících cysty, myomy, trpívají endometriózou. To pak děložní sliznice přerůstá do okolí, tedy tam, kde by neměla být. To vše může způsobit neplodnost a také často bolestivou menstruaci.

Plíce a dýchací cesty

Samotné plíce mráz neohrožuje, ale když má někdo sníženou imunitu, hůř odolává infekci. A ta snadněji „nasedne“ na promrzlé dýchací ústrojí. Při teplotách nižších než minus 6 až 7 stupňů Celsia je lepší si hlavu, krk a hruď zabalit do pořádné teplé šály, čepice... Se šálou ale umírněně: lékaři radí, abychom si krk nechoulostivěli – neměli bychom ji nosit pořád.

Bolest hlavy

Hlava ze zimy a mrazu nás bolívá hodně často. Především za situace, když se k nízké teplotě přidá vítr a my vyrazíme bez čepice. Mrazivý vzduch totiž někdy až příliš stáhne cévy v mozku, což můžeme pociťovat bolestivě. Když se zahřejeme, třeba čepicí, cévy se roztáhnou, uvolní a nám se uleví. Pozor ale na rychlé střídání pobytu na mrazu a v teple. To i odolným cévám škodí.

Deprese

Dlouhodobý pobyt v silném chladu bez možnosti prohřátí těla způsobuje i duševní nepohodu, stres, a dokonce i deprese.

Zánět ledvin, bolesti bederní páteře

Zima je období, kdy obecně trpí ledviny nejvíc. Škodlivé jsou pro ně totiž chlad a sucho – v zimě vedle pohybu ve studeném ovzduší i méně pijeme. Citlivá oblast bederní páteře je přibližně ve stejných místech jako ledviny. Nastydne daleko snadněji než zbytek páteře. Proč? V této části kostry související s malou pánví je hodně nervových zakončení, orgánů a cév, které chlad nepříznivě ovlivňuje.

Revma neboli revmatoidní artritida

Jde o vážné autoimunitní onemocnění, které sice mráz přímo nezpůsobuje, ale může vzniknout po imunitní reakci organismu na nějakou infekci. A tou můžou být nejrůznější choroby, které chlad způsobuje – od zánětu mandlí až po zápal plic. Tělo začne při náporu bacilů vytvářet obranné protilátky proti vlastním buňkám. To následně vyvolá zánět a revmatoidní artritidu.

Mozková mrtvice

Mráz a chlad jsou velkou zátěží i pro oběhový systém – cévy se začnou stahovat. To může lidem s poškozeným kardiovaskulárním systémem způsobit mozkovou mrtvici. Pomocí je teple se oblékat a myslet hlavně na končetiny a pokrývku hlavy.

MÁME PO PŘEDCÍCH:

Husí kůže ze zimy

Postavené chloupky na těle jsou přímo viditelnou reakcí na chlad. Husí kůží se má vytvořit izolační vrstva, která zadržuje na těle teplejší vzduch. Jev je evoluční – projevoval se ještě v době, kdy jsme měli na těle víc ochlupení. Zježené chlupy nabyly na objemu a lépe hřály – a izolační efekt byl tím pádem silnější.

Omrzliny

Omrzliny jsou projevem působení silného chladu – nejčastěji nám omrzají nos, uši, ruce a nohy a prsty na nich. Nejdřív je pokožka chladná a bledá a místo vystavené mrazu bolí bodavou bolestí. Později místo zrudne a oteče. Po další chvíli se na něm vytvoří puchýřky, praskliny, které se dost často otevřou, krvácejí a snadno se zanítí. Když nám není poskytnuta pomoc, tkáň odumře.

Celý článek najdete v aktuálním číslem časopisu Blesk zdraví. 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.