Mikrojehličkování: Zatočí s jizvami, zmírní vrásky i stařecké skvrny! | Moje zdraví

Mikrojehličkování: Zatočí s jizvami, zmírní vrásky i stařecké skvrny!

Mikrojehličkování: Zatočí s jizvami, zmírní vrásky i stařecké skvrny!
Mikrojehličkování • Autor: iStock.com
26. června 2022 • 06:00

Jedná se o minimálně invazivní kosmetickou proceduru, která se používá k léčbě kožních problémů prostřednictvím produkce kolagenu. Pryč jsou doby, kdy jste po zákroku vypadali děsivě. Vývojem se metoda vylepšila a dnes si na mikrojehličkování můžete zaskočit i během obědové pauzy. Samotný efekt pak stojí za to!

 

Mikrojehličkování neboli microneedling je kosmetická procedura využívající kolagen. Tato léčba, známá také jako kolagenová indukční terapie, může pomoci těm, kteří chtějí snížit výskyt jizev po akné a striích. Používá se také při určitých procedurách proti stárnutí, jako je operace očních víček a odstranění pigmentových skvrn, a studie prokázaly i potenciální výhody mikrojehličkování při podpoře růstu vlasů. Poskytnou vám ho ve speciálních kosmetických studiích či v dermatologických ordinacích. Právě s dermatologem se poraďte, zda je mikrojehličkování správnou volbou k řešení vašich kožních problémů.

Video se připravuje ...
Kolagen na pleť – který vybrat a jak funguje?VIDEO 

Mikrojehličkování je považováno za bezpečné pro většinu lidí, kteří jsou celkově v dobrém zdravotním stavu, nedoporučuje se lidem užívajícím léky na akné nebo pro těhotným ženám. Několik dní po zákroku pocítíte mírné zarudnutí a podráždění pokožky.

Jak mikrojehličkování funguje?

Mikrojehličkování funguje tak, že povzbuzuje vaši pokožku, aby produkovala více kolagenu. Myšlenka je taková, že píchnutí jehličkou způsobí lehké poranění kůže a ta reaguje tvorbou nové tkáně bohaté na kolagen.Tato nová kožní tkáň je opět rovnoměrnější v tónu a struktuře. Je normální, že kůže ztrácí kolagen věkem nebo po zranění. Povzbuzením pokožky, aby vytvořila novou tkáň, je k dispozici více kolagenu, který pomáhá zpevnit pokožku. Jedná se o proceduru, která využívá malé jehličky k píchání do kůže. Účelem ošetření je vytvořit nový kolagen a kožní tkáň pro hladší, pevnější a tonizovanější pokožku. Mikrojehličkování se většinou používá na obličej a může léčit různé jizvy, vrásky a velké póry.

Petr Zach ze společnosti DermapenWorld vysvětluje jak probíhá mikrojehličkování speciálním perem: „Na rozdíl od ošetření injekcemi je mikrojehličkování Dermapen zcela přirozený proces, který stimuluje vlastní tělesný proces opravy a obnovy k tvorbě kolagenu. Mikrojehličky jsou nastaveny na různou hloubku a rychlost, takže v povrchu kůže vytvářejí frakční kanálky. Těmito mikrokanálky prochází Meso-Glide (sérum zvolené tak, aby pomohlo napravit konkrétní problém pleti) hluboko do kůže, čímž se zvyšuje jeho účinnost a transport hojivých živin.

V kombinaci s přirozenou podporou tvorby kolagenu a elastinu vede vynikající absorpce séra Meso-Glide k tomu, že pleť je plnější a vypadá mladistvěji. Mikrojehličkování obličeje perem Dermapen pomáhá zbavit se nežádoucích jemných linek a vrásek a dalších vad, ošetřit však lze i jiné části těla. Oblíbené zóny jsou ruce, krk a dekolt, ošetření je ale možné všude, kde máte pocit, že je nutné podpořit tvorbu kolagenu, který opraví ztenčenou, povislou, sluncem poškozenou nebo problematickou pleť,“ vysvětluje Petr Zach.

Celková doba přípravy a procedury je asi dvě hodiny. Pro dosažení nejlepších výsledků možná budete potřebovat alespoň čtyři procedury nebo více. Jelikož se jedná o kosmetický zákrok z oblasti estetické chirurgie, není hrazený pojišťovnou a procedury si platíte. Cena se pohybuje od jednotek tisíc po desítky, záleží na problému a frekvenci.

Jak procedura probíhá?

Během procedury jsou prováděny malé vpichy pod kůží nástrojem podobným peru. Vpichy jsou tak malé, že si jich po zákroku pravděpodobně nevšimnete. Odborník pohybuje nástrojem rovnoměrně po kůži, takže nová pokožka, která se omlazuje, bude také rovnoměrná. Než začnete, je použito lokální anestetikum, aby se snížila pravděpodobnost bolesti. Po zákroku vám lékař může aplikovat sérum nebo zklidňující léčebný krém.

Nejčastějším vedlejším účinkem je drobné podráždění kůže bezprostředně po zákroku. Můžete také vidět zarudnutí po dobu několika dní. Než se pro mikrojehličkování rozhodnete, poraďte se s dermatologem a věnujte zvýšenou pozornost výběru kliniky, která mikrojehličkování provádí, neboť každá používá jiné nástroje, mezi něž patří válečky či pera, jiné metody a ošetření. Chtějte komplexní léčbu a odbornou aplikaci.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.