Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Akné v dospělosti: Proč vzniká a jak lze tento problém řešit

7. dubna 2022 • 14:00

Patříte mezi nešťastníky, které akné neopustilo s koncem puberty? Za zánětlivé pupínky v obličeji často může hormonální nerovnováha, ale i nevhodná strava. Dá se to však vyřešit.

Maskovat akné nestačí

Možná jste také v období dospívání postávali před zrcadlem a mačkali si takzvané uhříky. Právě v tomto období mladé lidi zaplavuje vlna hormonů, se kterými si někdy tělo nedokáže poradit. Pak vzniká akné, tedy onemocnění mazových žláz, kdy se v nich nadměrně hromadí kožní maz, přidají se bakterie a vzniká zánět. „Akné je multifaktoriální onemocnění, to znamená, že jeho vznik má více různých příčin. Prokazatelný vliv má aktivita hormonů (především androgenů), vrozené nastavení imunitního systému a stres. Na zhoršení akné může mít dopad také strava (zejména nadměrné množství sacharidů), špatné složení stravy však samo o sobě akné nevyvolává,“ vysvětluje MUDr. Barbora Grillová z Kliniky preventivní dermatologie.

Video se připravuje ...
Jak se zbavit akné?VIDEO 

Jizvičky hyzdí kůži

Akné poznáte podle drobných bílých a černých teček, což naznačuje uzavřené a otevřené póry (komedony), v těžších případech se pak objevují drobné růžové pupínky bez obsahu, ale také větší hnisavé pupínky a podkožní bolestivé noduly. „K projevům bohužel řadíme i případné jizvičky, které mohou při těžších formách akné také vznikat,“ říká odbornice. Nejčastěji jizvičky zůstávají na nejviditelnějších místech na těle, tedy na obličeji, ale objevují se také na zádech nebo v horní části hrudníku, dále i na hýždích či ve vlasech. „Vzácnější formy, takzvané inverzní akné, se projevuje hnisavými projevy v podpaží a v tříslech,“ doplňuje dermatoložka.

Patří i k dospělosti

Jak říká MUDr. Grillová, akné u dospělých řeší s kolegy dermatology v ordinacích čím dál častěji. Příčiny i proces vzniku jsou stejné. „V dospělosti mívá vliv zejména hormonální dysbalance, nadměrné množství stresu, špatná životospráva, kouření nebo nesprávně nastavená péče o pleť. Někdy také pacienti přicházejí kvůli domnělému akné a nakonec diagnostikujeme jiné kožní onemocnění, například růžovku,“ podotýká lékařka. Jak se s akné poprat? Vzhledem k tomu, že se jako hlavní příčina vzniku akné udávají hormonální vlivy, nelze mu zcela předejít. Můžeme se ale snažit eliminovat rizikové faktory. Pokud možno vyhýbat se stresu, dbát na zdravou životosprávu, vyhýbat se nevhodné stravě, jako jsou sladkosti, nasycené tuky a náhražky potravin. Zásadní je také kvalitní péče o pleť.

Raději se poradit

Když už nastane problém, je potřeba ho řešit komplexně. V takovém případě bychom se měli zamyslet, jaký vedeme životní styl, jak se staráme o pleť, jak naše tělo funguje. „Osobně doporučuji i při mírnějších projevech navštívit ambulanci dermatologa, který by měl umět správně nastavit domácí péči o pleť, má k dispozici řadu lokálních i celkově podávaných léků a dokáže také z osobní anamnézy rozpoznat, jaké mohou být příčiny zhoršeného stavu pleti,“ nabádá doktorka Grillová s tím, že akné se následně léčí různými způsoby podle rozsahu obtíží.

Silnější zbraně

Základem je však dobře nastavená péče o pleť. „Důraz klademe především na čištění pleti, hydrataci a ochranu před slunečním zářením. Poté je vhodné přidat lokálně aplikované účinné látky v různých formách, ať už se jedná o volně prodejné, či předpisem vázané prostředky (příkladem jsou retinoly, tedy deriváty vitaminu A, kyselina azelaová, benzoylperoxid, alfa- a beta-hydroxykyseliny). Pokud se jedná o těžkou formu akné, kde hrozí vznik pozánětlivých jizev, volíme i celkovou léčbu, nejčastěji ze skupiny retinoidů. Nastavenou léčbu lze také kombinovat s dalšími ošetřeními, mohou pomoct různé druhy laserových ošetření, peelingy, mezoterapie či plazmaterapie,“ dodává. V některých případech pak lékař pacienty odesílá ještě k dalším specialistům, zejména k endokrinologům či gynekologům, aby se vyloučily různé přidružené nemoci.

Zdánlivé maličkosti

I když je to vzhledem k problému těžké, při léčbě pomůže dát se psychicky do pohody. A ze stravy načas vyloučit ty složky, které náš stav zhoršují. „V neposlední řadě mohou ke zhoršování projevů přispívat i zdánlivé maličkosti, často pomůže přenastavení hygienických návyků: nesahat si rukama na obličej, měnit povlečení polštáře každých pár dní, používat na obličej jiný ručník než na tělo a podobně.

Třeba zabere

Chcete-li vyzkoušet maximum různých možností, můžete podle dermatoložky zkusit užívat například celková nebo lokálně aplikovaná probiotika. Důvod? Probiotika napomáhají ke zdravému střevnímu mikrobiomu, který má vliv na celý organismus včetně pokožky. „Někdy může být alternativou také výroba takzvané autovakcíny, kdy se z hnisavých projevů provede stěr. Pokud se objeví přítomnost specifické bakterie, lze z ní vyrobit přímo na míru kapky, které následně pacient užívá a učí tak postupně svůj vlastní imunitní systém bojovat proti této bakterii. Pro některé klienty je volbou také čínská medicína a její prostředky,“ dodává lékařka.

Věděli jste, že akné zažije až 85 % adolescentů?

V menší míře se s projevy můžeme setkat dokonce již v novorozeneckém věku.

Náš odborník: MUDr. Barbora Grillová

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.