Léto s hmyzem: Jak proti němu bojovat bylinkami? Které odpuzují, které léčí? | Moje zdraví

Léto s hmyzem: Jak proti němu bojovat bylinkami? Které odpuzují, které léčí?

Léto s hmyzem: Jak proti němu bojovat bylinkami? Které odpuzují, které léčí?
Aby vás hmyz neotravoval • Autor: iStock.com
24. srpna 2022 • 14:00

Otravují, sají, nenechají nás spát a někdy je jich tolik, že se nedají odehnat. Mouchy, komáři a ti další, kteří nás provázejí létem. Ne vždy je jejich přítomnost vítána, a tak abychom je odpudili, můžeme sáhnout po určitých bylinkách, které nemají rádi. A když už se zakousne či štípne, umí pomoct. 

Pro přírodu užiteční, pro člověka spíše otravní a spjatí s přenosem řady onemocnění. Už proto se všelijakému hmyzu snaží člověk bránit. Chcete-li místo cestou chemie jít tou přírodní, máme pár tipů na bylinky, které hmyz odpuzují. Přineste je do svého domova a noste je i s sebou na cesty do přírody. Prevence je vždy nesmírně důležitá, zabráníte tím přenosu někdy i závažnějších onemocnění.

Video se připravuje ...
Jak správně ošetřit poštípání od hmyzuVIDEO 

Odehnat hmyz pomohou bylinky i svíčky

Repelentních rostlin, tedy takových, které odpuzují hmyz, je celá řada. Snad nejznámější je levandule, z těch dalších pak uvádí herbalistka Veronika Alexová řebříček, řimbabu nebo šantu. “Ovšem ony pro hmyz odpudivé účinky tkví v éterech, které se sušením mizí. Proto se pro vnitřní prostor domu a také pobyt v přírodě používají právě éterické oleje. A tam pak přichází na řadu i citronela, česnek, skořice, eukalyptus nebo máta,” doporučuje herbalistka.

Jinou možností je repelentní svíčka obsahující sójový vosk, éterické oleje z grapefruitu a skořice a bavlněný knot. Neškodí zdraví, naopak přírodní éterický grepový olej nejenže odpuzuje hmyz, ale působí i na nervový systém - zlepšuje naladu, uvolňuje stres a bolesti hlavy. “Koncentrace éterických olejů v našich svíčkách není dráždivá, svíčky jsou proto vhodné i do domácnosti k dětem a domácím mazlíčkům. Díky jemnému složení se svíčky mohou pálit tak často, jak je to potřebné,” říká Katka Becherová z TVOJE SVÍČKA. Je dobré nechat svíčku hořet ideálně alespoň 30 minut, maximálně však 4 hodiny.

Jak zmírníme svědění a otok?

Svědění i pupínky, případně otok jsou následkem alergické reakce těla. Zmírnit svědění dle herbalistky Veroniky Alexové dokáže právě levandule, máta, ale i kopr, opět v podobě esenciálního oleje. “Tady je potřeba mít na paměti, že esenciální olej nesmí přijít v neředěné podobě na kůži, proto jej před „pomazáním“ pupínku nařeďte několika kapkami běžného stolního oleje nebo alespoň vodou,” upozorňuje odbornice.

Po píchnutí včelou, vosou nebo jiným hmyzem, kdy má tělo tendenci reagovat více, fungují skvěle dvě byliny. “Echinacea, kterou známe jako pomocníka proti nachlazení a pro zvýšení imunity, má i skvělé protizánětlivé schopnosti a právě u žihadel se ukazuje jako výborný prostředek. Ideálně v podobě tinktury (kterou po létě použijete právě v sychravém podzimu), několik kapek přímo na ránu/kousanec anebo v pastě smíchané z kokosového oleje s několika kapkami tinktury,” radí Alexová a doporučuje ještě jeden zaručený lék. “A v případě, kdy po ruce není nic z domácí lékárničky, zaručeně funguje jitrocel větší, ten se širokými listy. List rozkoušete tak, aby pustil šťávu, a přiložíte na ránu. Opět díky protizánětlivým schopnostem zabrání otoku a možnému zanícení a pomůže také snadnějšímu hojení."

Proč si dávat na některý hmyz pozor?

Protože infekční choroby šířené hmyzem jsou hlavní příčinou nemocí dětí i dospělých po celém světě. Co mohou přenášet? Příklady uvádí francouzská medicínská společnost CMETE.

Komáři

Existují různé druhy komárů a mají zcela odlišná preferovaná stanoviště, dobu, kdy jsou aktivní, a typy kousnutí. Larvy, které produkují dospělce, se vyvíjejí v oblastech stojatých vod (nádrže, rybníky, jezera atd.). Přenášejí určitá specifická onemocnění podle konkrétního druhu, klimatu a stanoviště: malárie (anopheles), virus chikungunya, horečka dengue, žlutá zimnice, japonská encefalitida, lymfatická filarióza. Jejich let může být více či méně hlučný; jejich kousnutí není vždy bolestivé. Polovina všech bodnutí komáry se stane i přes oblečení.

Mouchy

Opět existuje řada druhů. Než se vydáte na dovolenou, a to zejména exotickou, podívejte se, jaký hmyz, komáři a mouchy se tam vyskytují a přenašečem jaké nemoci bývají. Existují koňské mouchy, černé, mouchy tsetse, přenášející africkou trypanosomiázu (spavou nemoc). Některé z phlebotominae (písečné mouchy) přenášejí leishmaniózu. Jejich kousnutí není vždy cítit.

Kromě své přímé role při přenosu mikroorganismů mohou být mouchy příčinou stavů spojených s vývojem a migrací jejich larv pod kůži, kdy jsou vajíčka kladena na zem, ale i na prádlo. Ke kontaminaci dochází buď ulehnutím na zem kontaminovanou vajíčky snesenými mouchou, nebo oblečením, na které mouchy nakladly vajíčka při sušení. Prevence se dosahuje tím, že si neleháme na zem a nebudeme sušit prádlo pod širým nebem. Doporučuje se také žehlit oblečení po vyprání, aby se teplem ze žehličky zničily všechny přítomné larvy.

Štěnice

Na jihoamerickém kontinentu přenášejí Chagasovu chorobu (americká trypanosomiáza). Žijí ve zdech vlhkých domů a jsou aktivní pouze v noci.

Vši, blechy

Vši přenášejí různé bakteriální infekce: bartonelózu (zákopovou horečku), boreliózu (recidivující horečku) a tyfus. Krysí blechy jsou přenašečem moru.

Klíšťata

Existuje mnoho druhů klíšťat, z nichž každé má relativně specifické prostředí. Jsou přenašečem řady onemocnění: borelióza, klíšťová meningoencefalitida, krymsko-konžská hemoragická horečka, klíšťová recidivující horečka, Q horečka, klíšťové tečkované horečky, babezióza, ehrlichióza, tularémie. Jakmile jsou klíšťata na kůži, migrují směrem k hlavním kožním záhybům (třísla, podpaží), kde se přisávají. Začnou se krmit až po 12 až 24 hodinách, takže riziko infekce je nízké, pokud jsou rychle odstraněna. Kousnutí klíštěte může být kromě přenosu různých onemocnění samo o sobě příčinou lokální zánětlivé reakce, která může být někdy velmi výrazná.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.