Letní afrodiziaka: Okořeňte svůj sexuální život vůněmi, správným jídlem nebo bylinkami | Moje zdraví

Letní afrodiziaka: Okořeňte svůj sexuální život vůněmi, správným jídlem nebo bylinkami

Letní afrodiziaka: Okořeňte svůj sexuální život vůněmi, správným jídlem nebo bylinkami
Letní afrodiziaka • Autor: iStock.com
25. července 2022 • 06:00

Dlouhé teplé letní večery, víc času na sebe navzájem, víc prostoru objevovat, ochutnávat a prožívat. Chuť na milování v letních měsících bývá vyšší a touze zkoušet nové věci jsme mnohem více otevření. Zapojte do svých intimních chvil afrodiziaka. Léto je na ně bohaté.

Afrodiziaka nesou svůj název po řecké bohyni lásky Afrodité. Zmínky o nich najdeme ve staré literatuře, dokonce i v Bibli. Není tak divu, že každý národ a kultura si našla tu svou bylinku, která navracela mládí a smyslnost. Afrodiziakum zvyšuje libido a prohlubuje rozkoš. Působí na nás dvojím způsobem, fyzicky tím, že stimuluje nervová zakončení, a také na psychiku tím, že nás uvolní a naladí. Existuje celá škála afrodiziak – od jídla, koření, chemické komponenty, byliny a významnou roli hrají i vůně. Pro navýšení libida nemusíte chodit daleko. Možná ani netušíte, co je kolem vás za afrodiziaka. Vyberte si oblast, která vám nejlépe sedne.

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?VIDEO 

Smyslné vůně. Jak působí?

Čich, jak vědci prokázali, je totiž nejspolehlivějším vodítkem pro výběr partnera. Miminko, když se narodí, se orientuje ve světě nejdříve podle čichu. Děje se tak podle Jany Štumpové Konicarové z Kantu.cz, kde se věnují vůním a vytvářejí produkty k aromaterapii, proto, že olfaktorické centrum sídlí v části mozku blízko limbického, zodpovědného za emoce, a tak  čich nejpřímější cestu k emocím ze všech smyslů. Stačí pouhý závan vůně a nastartuje naši představivost. Parfémy a vůně byly odjakživa důležitou součástí v umění svádění. Navíc databáze vůní, kterou si náš mozek ukládá na základě zkušeností, je ryze individuální. Proto stejná vůně někomu dokáže vyvolat pocity blaha a jinému vyvstane v paměti nepříjemná vzpomínka, která je s vůní spojená. 

Vanilka, šafrán, zázvor

Erotické vůně můžeme rozdělit do tří kategorií: erotogenní, smyslné  a omamné. „Víme, že smyslnost probouzí obzvláště vůně, které mají nižší volatilitu neboli se pomaleji uvolňují. V parfémářství je nazýváme ,základní‘ a ,střední‘ nebo také ,srdce‘ parfémů. Jsou to také fixátory vůně, které déle ulpívají na kůži a pomalu odhalují svou krásu. Mezi takové patří například vanilka. Její přírodní esence se pomalu rozvíjí a její sladké, hřejivé tóny vydrží po celý den. Další afrodiziakum z vůní koření je šafrán, který se používá také pro povzbuzení sexuální touhy a uspokojení. Jeho olfaktorický profil je mužný, zemitý s kořenitým exotickým nádechem a medovým zakončením. Proto jsem ho například já použila v pánské vůni k aroma náramku Shiva,“ říká aromaterapeutka Jana Štumpová Konicarová. Mezi další vůně patří vůně zázvoru, který je známý tím, že podporuje libido, zlepšuje výkon a jeho vůně je stejně jako v potravině svěží, posilující a dodá vzpruhu v kompozici. 

Pačuli, jasmín a ylang ylang

K afrodiziakům řadíme i pačuli – zemitá a lehce balzamická vůně je smyslná a stimuluje receptory hormonů, vnáší pocit volnosti a svobody. Typicky ženské vůně, které řadíme do kategorie smyslné, jsou bílé květinové vůně – tuberóza, jasmín, neroli. Jasmín je ve starověkých kulturách často spojován s erotickým symbolismem. Jeho sladká vůně protkaná nádechem pyžma podněcuje touhu a vábí k intimitě. Mezi omamné vůně pak patří královna květin růže a také smyslný a velmi ženský ylang ylang, který pozvedá náladu a rozhání chmury nebo elegantní magnolie. Lehce netypickým zástupcem je dubový mech – kondenzovaná vůně přírody samé, která probouzí smyslnost a prohlubuje vzrušení. Tento výčet není kompletní, existuje i celá řada vůní např. z řad kořenitých, jako je skořice nebo hřebíček, které stimulují, a pak vůně pryskyřic jako styrax nebo balzám peru, benzoin, které svou hřejivou vůní rozechvějí nejedno srdce.

Jakou formou se dají použít?

Nabízí se celá škála použití, která obohatí váš intimní život – od vytvoření správného prostředí v místnosti (přírodní vůně ve spreji dokáže okamžitě proměnit náladu v místnosti) přes vonnou koupel s provoněnou koupelovou solí, masážní oleje s pár kapkami éterického oleje, jež probudí fantazii, až samozřejmě také po parfém na erotogenní místa po těle.

Čaj jako afrodiziakum

V dřívějších dobách sahalo lidstvo po různých rostlinách, především po těch jedovatých. Dnes je velkým pomocníkem koření, jako třeba skořice či chilli, zázvor či bazalka a také jahody, kterými můžete vylepšit šampaňské. Nebo dokonce speciální čaj. Co ho zařadit do večerního rituálu? Zkušenosti se speciálním čajem Touha má vývojářka značky Cannor Ing. Michaela Křivská: „Bylinná směs Touha je sestavena z adaptogenních bylin, které vám pomohou zbavit se stresu, zvýšit libido a napomohou ke zlepšení sexuálního zdraví. Na své si přijdou nejen ženy, ale i muži! A jaké kouzelné bylinky v něm najdete? Čaj vás zaujme již svou rudou barvou díky růži a ibišku. Z afrodiziakálních bylin ve směsi najdete kořen stromu muira puama či kůru stromu catuaba, o kterém se tvrdí, že je jedním z nejsilnějších afrodiziak. Jedno staré přísloví říká: ,Pokud muž zplodil syna po šedesátce, je synem catuaby.‘ Další z bylinek je damiána, která byla podávána v mayské civilizaci ženám na uvolnění, aby si akt více užily. Nechybí ani kotvičník, který zvyšuje svalový tonus a zlepšuje výkon, na jeho afrodiziakální účinky reagují muži i ženy. Bylinná směs je podtržena kořeněnou vůní skořice a čokolády.“

Zvyšte si serotonin ženšenem

Letní měsíce jsou celkově částí roku, kdy máme víc chuti na sex. Cítíme se totiž uvolnění nejen díky prázdninám a dovoleným, ale také na nás působí čas strávený na čerstvém vzduchu a slunci. Působí totiž na zvýšení hladiny hormonu serotoninu – důležitého neurotransmiteru, který umožňuje prožívat příjemné pocity a vzrušení. Jeho produkci dle Michala Večeři z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz mohou pozitivně ovlivnit i některé běžné potraviny jako hořká čokoláda. „Obsahuje tryptofan, který pomáhá tělu produkovat serotonin, a fenylethylamin – sexuální stimulant.“

„Při výběru afrodiziakálních přípravků užívaných vnitřně doporučuji se zaměřit na ty založené na přírodních extraktech. Mezi ně patří například ašvaganda (neboli indický ženšen či vitánie), která je v ájurvédské medicíně známá jako účinný adaptogen a antioxidant. Pomůže dodat energii a vitalitu a upevnit duševní zdraví. Proto je doporučována v období stresu – ten podle našeho průzkumu patří mezi nejčastější překážky v dosažení orgasmu. Ke zvýšení sexuálního prožitku jsou určeny také speciální lubrikační gely, jako například přípravek LibidoUP. Obsahuje aktivní látky (např. L-arginin a ženšen), které zvyšují ženské libido a zlepšují prokrvení intimních partií. To pomáhá oběma partnerům intenzivněji vnímat sexuální podněty a snáze dosáhnout silnějšího orgasmu,“ uzavírá ne zcela kompletní výčet afrodiziak Michal Večera. Které si vyberete vy?

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.