Kolik sexuálních partnerů je příliš? To, co je pro někoho málo, může být pro jiného až moc | Moje zdraví

Kolik sexuálních partnerů je příliš? To, co je pro někoho málo, může být pro jiného až moc

Kolik sexuálních partnerů je příliš? To, co je pro někoho málo, může být pro jiného až moc
Autor: Shutterstock
13. června 2022 • 06:00

Najít kvalitního partnera pro život nebývá snadné. Spousta reálně uvažujících lidí si navíc uvědomuje, že partnerské vztahy s vysoce promiskuitními muži i ženami bývají konfliktní a nestabilní. Jaký je tedy ideální počet sexuálních partnerů? Podle výzkůmů britské seznamky pro zadané IllicitEncounters.com je oním ideálním číslem magická třináctka…

Ideální počet sexuálních partnerů je pro každého jiný. Obecně platí, že muži mají za život v průměru kolem 9 partnerek, zatímco ženy 5 partnerů. Muži však mají tendenci své číslo navyšovat, zatímco ženy raději uberou. Důvodem je především fakt, že muži jsou společností opěvováni, pokud je jejich skóre vysoké, zatímco ženy společnost odsuzuje. 

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Proč si vybíráme partnera, který nám voníVIDEO 

Více partnerů, větší zkušenost?

Ano i ne. Odborníci samozřejmě podporují zkušenost s více sexuálními partnery, co se však týče nabitých zkušeností, ty nás ne vždy musí nutně posunout dále. I tak je ale třeba určitého poznání, které s pouhým jedním partnerem jen těžko nabudeme. Význam sexuálních zkušeností tak bývá dost často nadhodnocován, obzvláště v případě, že se jedná o promiskuitní jedince či sex na jednu noc. Britská studie publikovaná v magazínu Journal of Sex Research navíc ukázala, že neplatí tvrzení, podle něhož se mužům promiskuita v běžném životě spíš toleruje, zatímco ženám ne. Obě pohlaví se brání protějškům s příliš bohatou sexuální minulostí.

Kolik je příliš?

Dle britského výzkumu je to číslo kolem 18 partnerů, které je považováno za příliš vysoké. Souviset má právě s promiskuitním chováním daného jedince. Vysoké číslo sexuálních partnerů přitom více odrazuje muže, zatímco nízký počet zase ženy. „Zkušení muži jsou sexu s pannou nakloněni více než zkušené dámy tomu, aby zaučovaly panice,“ prozrazuje Adam Durčák z Ruzovyslon.cz. V různých průzkumech mohou samozřejmě vycházet různá čísla. Většina těch seriózních se ale shoduje na tom, že do 10 partnerů je to v normě. Nad 10 pak bývá varovným signálem.

Sto lidí, sto chutí

U každého člověka je tedy ideál sexuálních partnerů jiný. Co je pro někoho běžnou normou, může být pro druhého nedosažitelnou výšinou, nebo naopak nesmyslným počtem, ve kterém vidí spíš riziko různých nákaz než příjemný požitek. Důvodem nejsou jen odlišné potřeby každého člověka, ale také povaha. Někdo je romatik, kterému budou stačit jeden či dva sexuální partneři za život, zatímco člověk povahou dobrodruha nebude dělat nic jiného než lovit a užívat si, jak jen to půjde.

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.