Orgasmus: Všichni ho chtějí, ne každý je s ním však spokojen. Jak orgasmu dosáhnout a proč je pro nás tak důležitý? | Moje zdraví

Orgasmus: Všichni ho chtějí, ne každý je s ním však spokojen. Jak orgasmu dosáhnout a proč je pro nás tak důležitý?

Orgasmus: Všichni ho chtějí, ne každý je s ním však spokojen. Jak orgasmu dosáhnout a proč je pro nás tak důležitý?
mazlení • Autor: iStock
26. května 2023 • 06:00

Orgasmus je důležitou součástí fyzického prožitku s partnerem a zároveň příjemný projev fyziologie našeho těla. Ne každý je však schopen orgasmu dosáhnout a někteří, aby nezklamali svůj protějšek, ho dokonce předstírají. Jak s tělem pracovat, abychom orgasmu dosáhli a proč je nutný pro autentičnost vztahu?

Proč je orgasmus důležitý?

Orgasmus má celou řadu prokázaných pozitivních účinků nejen na naše tělo, náš vztah, ale také na naši psychiku. Orgasmus totiž znamená pro naše tělo poměrně vysokou dávku relaxace.

Video se připravuje ...
Sex ve dvou minutách: Co se při milování děje ve vašem těle?VIDEO 

Kde je hlavní „ale“?

Na vině je převážně stres a psychická zátěž, které pak brání ženám i mužům orgasmu dosáhnout. Problém může být i v nedostatečné schopnosti vyjádřit, co nám dělá skutečně dobře, nebo přemíra alkoholu. Ta brání především mužům dosáhnout vyvrcholení.

Proto bychom se neměli bát hledat cesty, jak se postupně k orgasmu dopracovat.

„Co se týče způsobu dosahování orgasmu, je každá žena jedinečná. Proto i přesto, že existuje mnoho tipů a návodů, si každá nachází svůj individuální způsob. Je potřeba zkoušet a experimentovat, protože jen skrz zážitek můžeme zjistit, co nám skutečně vyhovuje. Do objevování se žena může pustit sama, ale stejně tak může zapojit i svůj protějšek. Nespoléhala bych na naznačování a odhodila pryč představu, že partner by měl vědět co a jak. I přes vzájemnou blízkost neumí partner číst myšlenky. Vy sama znáte sebe a své tělo nejlépe. Nejsnazším způsobem, jak sdělit, co k dosažení orgasmu potřebujeme, je říct to – případně protějšek jemně navádět během aktivit. Věřím, že stojí za to postavit se možným obavám z pocitu trapnosti, protože ochuzovat se kvůli nim o prožití skvělého orgasmu je opravdu velká škoda,“ radí psycholožka Mgr. Zdeňka Pospíšilová, která se zabývá poradenstvím a terapií v oblasti intimity.

Co nejvíce pomáhá?

U žen je to především:

  • Manuální stimulace mého klitorisu protějškem
  • Orální stimulace mého klitorisu protějškem
  • Penetrace vaginy penisem protějšku
  • Stimulace prsou a bradavek

U mužů naopak hraje největší roli:

  • Stimulace penisu vaginální penetrací
  • Orální stimulace penisu protějškem
  • Manuální stimulace penisu protějškem

Dominantní role muže

Zajímavé je, že zatímco u mužů je zcela nejoblíbenější vaginální penetrace, u žen je až na třetím místě. Mnohem významnější roli hraje stimulace klitorisu. „Podcenění důležitosti klitorisu pro ženský orgasmus – ať už ze strany protějšku, nebo samotné ženy – je velmi častou příčinou párového nesouladu v dosahování orgasmu. Pak je důležité společně prozkoumávat různé cesty, jak do intimního života stimulaci klitorisu zapojit. Ať už jako samostatnou manuální či orální aktivitu, nebo s využitím různých erotických pomůcek. Hodí se k tomu například některý párový stimulátor nasazený na penis, který při souloži také stimuluje klitoris,“ vysvětluje přední český sexuolog MUDr. Marek Broul, Ph.D., z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

 

Autor: Valentina Lebová, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.