Čtyři důvody, proč mít pravidelný sex: Budete lépe vypadat a také se cítit | Moje zdraví

Čtyři důvody, proč mít pravidelný sex: Budete lépe vypadat a také se cítit

Čtyři důvody, proč mít pravidelný sex: Budete lépe vypadat a také se cítit
mazlení • Autor: iStock
2. června 2023 • 06:00

Sex do našeho života patří stejně jako voda či vzduch. Pravidelný styk nejenže vytváří lepší vztah k sobě samému, ale následně také k partnerovi. Jaké jsou hlavní důvody, proč bychom na náš sexuální život neměli zapomínat?

Sex by měl být v první řadě vyjádřením lásky k partnerovi a sám o sobě by měl být něčím, co nám bude dělat radost. Jaké jsou však benefity, které sex přináší? 

Video se připravuje ...
Absurdní věci, které by ženy vyměnily za sexVIDEO 

1. Lepší imunita

Možná o tom nevíte, ale pravidelný sex skutečně podporuje obranyschopnost našeho těla. Zvyšuje totiž hladinu imunoglobulinu A (jedna z hlavních lidských protilátek), který pomáhá našemu tělu bojovat proti chřipce a nachlazení. Studie ukázala, že páry, které mají styk alespoň jednou týdně, mají o 30 % imunoglobulinu více než ti, kdo abstinují. Další studie ukázala, že lidé, kteří alespoň třikrát týdně dosáhnou vyvrcholení, mají o polovinu menší šanci, že zemřou v důsledku zdravotního problému, než ti, jejichž skóre je nižší. 

2. Vyšší sebevědomí

Lidé, kteří mají pravidelně sex, mají vyšší sebevědomí než ti, kteří sexují málo anebo vůbec. Je to dáno převážně tím, že díky pohlavnímu styku a sexuální spokojenosti se zvyšuje sebeúcta jedince týkající se jeho fyzického těla. Takový jedinec zároveň méně přemýšlí o tom, jak vypadá během sexu, což má za následek nejen kvalitnější pohlavní styk, ale i větší prožitek z něj. Lidově řečeno, čím méně budete u sexu přemýšlet, tím lepší sex budete mít. A čím lepší sex budete mít, tím více si budete sebe samých vážit.

3. Krásnější pleť

Ano, přesně tak. Díky sexu se v našem těle uvolňují přírodní steroidy DHEA známé jako „protistárnoucí hormony“. Když dojde k vyvrcholení, je hladina těchto hormonů až pětkrát vyšší než obvykle. Během styku se do těla vylučuje také estrogen, který pomáhá vyhlazovat kůži. Myslet by na to měly převážně ženy během menopauzy, kdy má pokožka tendenci být sušší, a tudíž vrásčitější. Studie ukázala, že ženy po menopauze, které měly sex každý týden, měly dvakrát vyšší hladinu estrogenu než ty, které abstinovaly. To ale není vše, intenzivním sexuálním stykem dochází ke zvýšení hladiny kyslíku v těle, čímž se zvyšuje tok krve a následně také přísun živin do kůže. Naše rada zní: Sexujte, omládenete o 5 až 7 let.

4. Odbourává stres a napětí

Během sexu dochází k uvolnění napětí v celém těle. I proto ho lze „využít“ jako zdravou a účinnou zbraň proti stresu či depresi. Je prokázano, že lidé, kteří mají pravidelný styk, lépe zvládají stresové situace či trému. Zapomínat byste neměli ani na mazlení, pravidelným mazlením před a po sexu snížíte hladinu kortizolu v těle. Kortizol, jak už víte, je hormon, který se uvolňuje právě během stresových chvilek. Sexem zvýšíte také úroveň serotoninu – hormonu štěstí. Jinak řečeno, když už nic, budete mít jednoznačně lepší náladu. Serotonin totiž působí jako přirozené antidepresivum. To díky němu se cítíme dobře a bez napětí.

 

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.