Basaliom: Jaké příznaky má tato varianta rakoviny kůže? | Moje zdraví

Basaliom

Basaliom je nejčastější nádor kůže, který postihuje zvláště starší osoby. Stejně jako druhý nejčastější nádor kůže melanom je způsoben dlouhodobým působením UV záření, tedy například sluněním. Svou roli hrají i věk a vrozená dispozice.

Běžně se objevuje na kůži hlavy, krku nebo na rtu. Basaliom typicky nevytváří metastázy, jinak se však projevuje velmi agresivně. Nepatří mezi smrtelná onemocnění, ale rychle roste a ničí všechny tkáně ve svém okolí včetně kostí.

Zatímco melanom se řadí mezi zhoubné nádory, basaliom klasifikují lékaři jako takzvaný semimaligní – tedy přesně napůl mezi zhoubným (maligním) a nezhoubným (benigním).

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Kůže

Příznaky basaliomu

Pacient si ze začátku nemusí ničeho všimnout, protože basaliom vypadá jako nebolestivý hrbolek na kůži, který není nijak zbarvený, ale nemizí. Roste buď do hloubky, nebo se zvětšuje plošně. Nejčastěji se vyskytuje na hlavě, na kůži, na tváři a krku.

Později se ve středu může hrbolek propadnout a vzniknout vřed.

Léčba basaliomu

Nejčastější léčbou je operace, při které je nádor odstraněn i s částí okolní zdravé tkáně. Léčba je tím úspěšnější, čím dříve pacient lékaře vyhledá. Není pak také nutné vyříznout tak velkou část kůže. 

Povrchové basaliomy se dají odstranit za pomoci laseru nebo takzvané fotodynamická terapie (PDT).

Vyšetření

Vyšetření provádí dermatolog, který obvykle pozná basaliom pouhým pohledem, pokud si není jistý, použije dermatoskop nebo odebere kousek tkáně a pošle ji na histologii. 

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při jakémkoliv novém kožním útvaru.

Prevence

Prevencí je v první řadě ochrana pokožky před UV paprsky – to znamená nevystavovat ji přímému působení slunce zejména mezi 11. a 14. hodinou. Při pobytu na slunci používat přípravky s ochrannými UVB i UVA filtry. Ochranný faktor přizpůsobit vašemu fototypu, prostředí a délce pobytu na slunci. Myslete také na vhodnou pokrývku hlavy a kvalitní brýle. Na dovolenou u moře můžete zvážit i oblečení s UV filtrem (ve kterém se dá i koupat).





Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.