Jíte kuřecí maso? Pozor, podle vědců může způsobit rakovinu | Moje zdraví

Jíte kuřecí maso? Pozor, podle vědců může způsobit rakovinu

Jíte kuřecí maso? Pozor, podle vědců může způsobit rakovinu
Autor: istock.com
1. října 2019 • 06:00

Ze všech stran na nás valí informace o tom, že kuřecí maso je ideální součástí dietního jídelníčku. Také proto si většina lidí myslí, že je zdravé, a doteď neexistoval důvod si myslet opak. Jenže teď se ukazuje, že je to nejspíš omyl. Podle nejnovější britské studie může kuřecí maso způsobit vznik rakoviny.

Češi snědli v loňském roce rekordní množství drůbežího masa. Na každého z nich tak připadla konzumace 27,3 kilogramu, které si prý rádi dopřáváme hlavně proto, že je časově nenáročné na přípravu. Teď nás ale na voňavé propečené kuře možná přejde chuť.

Kuře bylo totiž vůbec poprvé spojeno s rizikem většího výskytu rakoviny. Vědci z Oxfordské univerzity sledovali 475 000 Britů středního věku v průběhu osmi let (2006 až 2014), podrobně analyzovali jejich stravovací návyky a výskyt nemocí a našli u nich 23 000 případů rozvinuté rakoviny.

Rakovina krve i prostaty

Podle nich studie odhalila, že konzumace drůbežího masa zvyšuje riziko vzniku maligního melanomu a Non-Hodkingova lymfomu (jeden z druhů rakoviny krve). Vědci zároveň zjistili, že konzumace masa může i za vyšší pravděpodobnost rakoviny prostaty u mužů.

Zajímavé ovšem je, že výzkum publikovaný v USA na začátku letošního roku prokázal, že ženy, které začaly místo hovězího, vepřového a jehněčího masa jíst drůbež, měly o 28 % menší riziko rakoviny prsu.

Červené maso je na tom hůř

Pokud jde o červené maso, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny má za to, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně (asi tři plátky slaniny) zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva (kolorektálního karcinomu) o 18 %.

Odhady hovoří o tom, že rakovině způsobené nadměrnou konzumací masných výrobků podlehne každoročně asi 34 000 lidí.

 

 

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.