Co je jo-jo efekt a jak mu zabránit | Moje zdraví

Co je jo-jo efekt a jak mu zabránit

Co je jo-jo efekt a jak mu zabránit
... • Autor: istock.com
22. září 2021 • 06:00

Zná to snad každý, kdo někdy držel přísnou dietu – poté, co pracně dosáhneme kýženého výsledku, začneme normálně jíst a ztracená kila se začnou rychle vracet, často i s několika kamarády navíc. Jaké jsou příčiny jo-jo efektu a jak se mu úspěšně vyhnout?

Proč k jo-jo efektu dochází

Pokud drasticky omezíme kalorický příjem, organismus se v zájmu zachování přepne do „úsporného režimu“, to znamená, že začne vydávat méně energie na fyzické aktivity a snaží se udržet co nejvíce zásob – zkrátka zpomalí se metabolismus. A co hůř, tělo si období hladu zapamatuje, a pustíme-li se do podobné diety příště, bude se od začátku bránit jakékoli ztrátě.

Video se připravuje ...
10 superpotravin, které vám pomohou zhubnoutVIDEO 

Určitou roli ale hraje také psychická stránka. Odpírat si striktně jídlo vyžaduje spoustu síly, která zákonitě dřív nebo později dojde, a začneme jíst víc. To s sebou obvykle nese váhový nárůst, který může vést k pocitu viny a k frustraci, přičemž útěchou se stane jídlo.

Následky jo-jo efektu

Kila nabytá i s úroky nejsou jediným nepříjemným výsledkem přísných diet. Obvykle dochází i k dalším negativním jevům:

- Ztráta svalové hmoty. Pokud organismus vystrašíme hladověním, bude se za každou cenu snažit udržet si energii v podobě tukových zásob. U drastických diet se proto za ztracenými kily neskrývá tuk, ale voda a svalová hmota. Aby tedy nedocházelo k čerpání energie ze svalů, je při dietě vhodné pravidelně cvičit a zásobit tělo dostatkem bílkovin.

Nekontrolovatelný hlad. Všechny tukové buňky produkují leptin, což je hormon, který ovlivňuje hlad a který je pro mozek signálem, že je k dispozici dostatek energie. Pokud zahájíme nízkokalorickou dietu, hladina leptinu prudce klesne, což pro mozek znamená, že je málo energie, tudíž se zvýší chuť k jídlu i hlad, aby se doplnily tukové buňky. Nedostatek leptinu také může vést k tomu, že se po jídle necítíme dostatečně sytí.

- Nárůst tukové hmoty. Jestliže organismus nějakou dobu trápíme hlady, tělo reaguje tak, že vrátíme-li se k původním stravovacím návykům, začne rychle ukládat energii do tukových zásob pro případ dalšího podobného hladovění.

- Srdeční choroby. Ačkoli toto je stále předmětem diskusí, je dost možné, že váhové výkyvy se podepisují i na stavu srdce.

- Riziko vzniku cukrovky. Protože jo-jo efekt často vede k velkému nárůstu tukové hmoty a protože cukrovku II. typu zpravidla způsobuje přemíra tuků, je velmi pravděpodobné, že jo-jo efekt se může významně podílet na vzniku diabetu. 

Jak zabránit jo-jo efektu

V první řadě je potřeba vyhýbat se dietám, při kterých se zásadně omezuje příjem energie. Rozhodně bychom se neměli pouštět do diet, které slibují vyšší váhový úbytek než maximálně jeden a půl kilogramu týdně.

Řešením totiž není jíst méně, ale jíst lépe. V našem jídelníčku by se tak jen výjimečně měly objevovat jednoduché cukry a tuky (sladkosti, smažené pokrmy), naopak je potřeba konzumovat dostatek zeleniny, ovoce a luštěnin. A aby docházelo k hubnutí, jehož základním principem je vyšší výdej energie než její příjem, stačí zvýšit fyzickou aktivitu – pravidelný sport je tedy pro zdravé hubnutí nezbytný.

Největším spojencem jo-jo efektu je hlad. Je proto nutné jíst pravidelně a pro případ, že nás přepadne hlad, je vhodné mít po ruce zdravou svačinu – kousek ovoce či zeleniny, müsli tyčinku s minimem cukru, hrst oříšků či sušeného ovoce, jogurt apod. Tělo tak nebude mít důvod šetřit tuky na horší časy a ochotněji bude sahat do svých zásob.

Je také potřeba si uvědomit, že hubnutí není o tom omezit se na čas v jídle a po dosažení vysněného cíle se vrátit k původním stravovacím návykům. Základem je změnit trvale životosprávu a nastavit si takový režim, který je dlouhodobě udržitelný. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Autor: Eva Tinková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.