Liposukce: Bolí? Kolik tuku je možné odsát? Jak dlouho budu v nemocnici? | Moje zdraví

Chystáte se na liposukci? Pak musíte vědět tohle!

11. dubna 2018 • 06:00

Liposukce je metoda, o které by se nemělo mluvit jako o cestě ke zhubnutí při obezitě. Dokáže ale zbavit tělo podkožního tuku na typických partiích, kde se jemu moc líbí a nám nejvíce vadí. Na co se nejčastěji ptají pacienti před liposukcí?

Rozhodnutí, zda liposukci podstoupit, předchází konzultace na pracovišti, které si vyberete. Je třeba se smířit s tím, že jeden zákrok nevyřeší všechny problematické partie. Odsátí většího množství tuku by mohlo vést k vážným komplikacím v důsledku ztráty tělesných tekutin či krve. U každé váhové kategorie existuje určitý limit, kolik tuku je možné odsát. Abyste neztráceli čas kladením dotazů, které vás určitě napadnou, zeptali jsme se dopředu za vás. Na otázky odpovídá MUDr. Peter Ondrejka, plastický chirurg.

Kolik kilogramů tuku lze najednou odsát? O kolik tedy vlastně zhubnu?

Množství odsátého tuku se neurčuje na kilogramy, ale na mililitry. Závisí na celkové hmotnosti klienta a velikosti problematické partie. Výsledek liposukce nelze měřit na kilogramy, ale na centimetry. Záleží na celkové hmotnosti klienta a velikosti problematické oblasti.

Musím počítat s hospitalizací?

V případě liposukce v lokální anestezii odcházíte ihned po zákroku domů. Při celkové anestezii je nutný jeden den pobytu na klinice. Při liposukci v lokální anestezii dojde ke znecitlivění pouze problematické oblasti, přičemž klient je plně při vědomí a může s lékařem spolupracovat.

Bude mě to bolet?

Citlivé může být napouštění tumescentního roztoku do podkoží. Po chvilce ale začíná působit anestetikum a samotný zákrok již necítíte. Anestetikum v podkoží působí ještě několik hodin po zákroku. Mírná bolest se přihlásí až při rekonvalescenci, kdy se poškozená pokožka a podkoží hojí.

Proč se po liposukci musí nosit kompresivní prádlo?

Kompresivní prádlo slouží jako bandáž. Jelikož je po liposukci pokožka poškozená, elastické prádlo tuto oblast stáhne, a tím se snižuje bolestivost po zákroku. Kompresivní prádlo je také nezbytné pro správné hojení a stáhnutí uvolněné kůže.

Jak se chová kůže při odsátí tuku z břicha? Bude viset?

Již jsem zmínil roli kompresivního prádla. Důležité je dodržovat doporučení lékaře. Liposukce se provádí pouze lidem, kteří mají nadbytek podkožního tuku, nikoli nadbytek kůže.

Řeším své boky a nevím, zda je pro mě lepší klasická tumescentní liposukce, laserová, nebo ultrazvuková?

Podkožní tuk odsají úspěšně všechny liposukční metody. Laserová a ultrazvuková liposukce je však vůči tělu šetrnější. Po zákroku dochází jen k omezené tvorbě modřin a otoků, pokožka se navíc sama přihojí k podkoží. Kratší je tedy i celková doba rekonvalescence.

Při laserové liposukci neporušíte kůži?

Drobná kanylka vstupuje do podkoží při každé invazivní tumescentní liposukci. V případě laserové či ultrazvukové liposukce se však daná oblast ještě před fází odsávání tuku projede sondou s prostupujícím laserem či ultrazvukem, což následnou fázi odsávání usnadní a zajistí rychlejší hojení.

Zůstanou po liposukci jizvy?

Po liposukci budete mít zhruba 0,5 cm dlouhé jizvičky, které se nešijí, pouze se překryjí náplastí. Nejpozději do jednoho roku ale zcela splynou s okolní pokožkou a nebudou vůbec vidět.

Může se mi do odsáté oblasti tuk vrátit?

Pokud si člověk chce udržet štíhlou linii, je zapotřebí hlídat si po zákroku zdravou životosprávu. To znamená hlídat si energetický příjem a výdej. Bude-li příjem vyšší, začne se tuk ukládat přednostně do míst, kde liposukce nebyla provedena. Například po liposukci břicha se při nedodržování správné životosprávy může tuk ukládat více do boků. Celkový počet tukových buněk je každému člověku dán už od narození, stejně tak jejich rozmístění. Metabolismus v těle zůstává po zákroku stejný jako před zákrokem. Jestliže přijmete potravou více energie, než vydáte, začne se logicky někam ukládat. Zvětšují se ovšem pouze ty tukové buňky, které po liposukci v těle zůstaly.

Musím s liposukcí počkat až po porodech?

Nemusíte. Odsáté tukové buňky v problematické oblasti se již nikdy neobnoví. Liposukci tedy můžete podstoupit jak před dětmi, tak i po nich.

Článek vyšel v původním znění v tištěném časopise Moje zdraví.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.