Jak se vyhnout spuštění migrény na dovolené? Na co si dát pozor? | Moje zdraví

Jak se vyhnout spuštění migrény na dovolené? Na co si dát pozor?

Jak se vyhnout spuštění migrény na dovolené? Na co si dát pozor?
Stop migréně na dovolené • Autor: iStock.com
26. července 2022 • 06:00

Poslední věcí, kterou si člověk trpící migrénami, ale i jeho okolí přejí, aby se v době dovolené dostavila tak dobře známá úmorná bolest hlavy, která člověka na den či dva vyřadí z letních radovánek. Co nepodceňovat? Na co si dát pozor? A jak se má chovat okolí?

Podle studií se četnost migrenózních stavů v letních měsících ve srovnání s ostatními ročními obdobími zvyšuje. Podílí se na tom hlavně vysoké teploty, bouřky, sucho, zvýšená intenzita slunečního záření a obecně změny barometrického tlaku a teplot. Pojem „změna“ je přitom rozhodující – v období změn jsou lidé s migrénou k záchvatům nejnáchylnější. Tzv. migrenózní mozek má totiž velmi rád řád.

Video se připravuje ...
Pět způsobů, které vám mohou pomoci v boji s migrénouVIDEO 

Migréna je genetické neurologické onemocnění, které v současnosti nelze vyléčit, ale existuje mnoho způsobů, jak kontrolovat počet příznaků. Mnoho lidí tento stav zvládá změnou životního stylu a užíváním léků na předpis. V mírných až středně závažných případech mohou být dostatečné změny životního stylu a chování, meditace všímavosti a doplňky nebo volně prodejné léky. U lidí s chronickou migrénou mohou být nezbytné preventivní a abortivní terapie, které pomohou zvládnout bolest a další příznaky.

Migréna není jen bolest hlavy

Migréna zahrnuje více příznaků než bolest hlavy, včetně bušení nebo pulzující bolesti, bolesti, která pohltí celou hlavu, bolesti, která se přesouvá z jedné strany na druhou, citlivosti na zvuk, pachů, světla, problémy s viděním, ztráty chuti k jídlu, nevolnosti a zvracení. Velmi mnoho o tom ví autorka knihy Proč maminku bolí hlavička? Helena Beránková, která žije s migrénou od dětství a snaží se touto knihou pomoci rodičům, kteří trpí migrénami, při vysvětlení nemoci dětem. Neboť více než 300 tisíc Čechů nejméně čtyřikrát do měsíce zažívá záchvat migrény. Nejčastěji jsou v produktivním věku a migréna zasahuje do života celé jejich rodiny – včetně dětí. Právě pro ně nemusí být snadné pochopit, co se s rodičem při záchvatu děje. „Na rozdíl třeba od zlomené ruky, bolest hlavy není vidět. A tak mohou mít blízcí lidí s migrénou pocit, že svou bolest zveličují, aby se něčemu vyhnuli. Ve skutečnosti ale potřebují pochopení,“ vysvětluje psycholog Radek Ptáček. Když budou rodina i okolí seznámeny s migrénou, bude pro ně snazší takovému člověku právě na dovolené pomoci a nepokazit si příjemný čas.

Jak se chovat k člověku s migrénou?

Hlavně pomůže pochopení, porozumění, že se člověk například nerozhodl sám, že nepojede na naplánovaný výlet, ale že to za něj rozhodla migréna. Také nabídka pomoci (vezmu za tebe péči o děti, o domácnost a podobně), opora. A zejména ochrana před spouštěči a respekt k omezením druhého. 

Jak se vyhnout migrenózním atakám na dovolené?

Migréna se neomezuje pouze na silnou bolest hlavy. Můžete pociťovat auru, nevolnost, zvracení a další příznaky, které vás absolutně vyřadí z jakékoliv činnosti, kterou děláte. Rýza Blažejovská, zakladatelka a předsedkyně první pacientské organizace Migréna-help.cz na pomoc osobám trpícím migrénou v České republice, říká že klíčem k eliminaci záchvatů migrény je, a to nejen o dovolené, vyhýbat se spouštěčům. A dle ní jsou to v létě hlavně tyto kroky:

Sledovat předpověď počasí, a pokud se bude například blížit bouřka, naplánovat si kupříkladu klidnější den (tzn. vyhnout se stresu jako dalšímu spouštěči) nebo se vyhnout jiným dalším spouštěčům (jako např. čokoláda, alkohol).

Vyhýbat se alkoholu.

Nosit v létě sluneční brýle a eliminovat tak oslnění sluncem.

Pravidelně se hydratovat a eliminovat tak nebezpečí vzniku záchvatu migrény z důvodu žíznivění.

Vyhnout se velké námaze v horku a naplánovat si například náročný sport nebo túru na brzké ráno nebo večer nebo přesunout cvičení v létě do interiéru.

Plánovat si aktivity a vybírat si letní zábavu s respektem ke svým potřebám a limitům – tedy raději než jízdu na horské dráze v třicetistupňových vedrech si naplánovat koupání u jezera a podobně.

Pečlivě vybírat piknikové potraviny – tedy spíše než plísňový sýr a rajče (časté spouštěče záchvatů) si ugrilovat lososa nebo cuketu.

Mít při sobě vždy „krabičku první pomoci při migréně“ – léky, které vám pomáhají.

Rodinu a okolí seznámit s nemocí a poskytnout jim návod, jak se k člověku s migrénou chovat.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.