Cyanóza se může projevit i u novorozence. Co to je? | Moje zdraví

Cyanóza

Při cyanóze se nedostatečně okysličuje krev a některá místa na těle se zabarvují do fialova až do modra. Problém může být v respiračním systému nebo na srdci, případně se může jednat o otravu.

Příznaky cyanózy

Hlavním příznakem je domodra zbarvená kůže, nejlépe ji lze spatřit na sliznicích, uších nebo u nehtů. Cyanóza se dělí na periferní a centrální. Centrální se objevuje při nedostatečném okysličení krve a může se objevit po celém těle i na sliznicích, kůže bývá teplá.

Periferní se objevuje jen na krajových částech těla, jako jsou prsty, uši a rty, a oproti centrálnímu typu je kůže studená a neprojevuje se na sliznicích. Periferní cyanóza se může objevit i při podchlazení jedince. U novorozenců, a to pár hodin po porodu, může vzniknout novorozenecká akrocyanóza, tedy cyanotické zbarvení koncových částí těla.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Všude na kůži

Léčba cyanózy

Pacient se léčí podle toho, jaké onemocnění cyanózu vyvolalo. Často je nutné podat kyslík, tzv. oxygenoterapie, pro zajištění dostatku kyslíku pro tělo, zejména mozek, srdce a nadledviny (životně důležité orgány). Dle příčiny je nutné zvážit dostatečné podání tekutin. U pacienta se také monitorují vitální funkce a namodralá místa se mohou zahřívat.

Vyšetření

U novorozenců se provádí kyslíkový test – pokud po zvýšené nabídce kyslíku inhalačně novorozenec nezrůžoví, jedná se s velkou pravděpodobností o srdeční vadu. Dále je nutné doplnit rozbor krve, RTG plic, EKG a ECHO.

Možné komplikace

Samotná cyanóza je příznak, kdy musíme pátrat po tom, co ji vyvolalo. Komplikace mohou nastat se srdcem, plícemi nebo oběhovým systémem. Někdy bývá cyanóza vyvolána i otravou.

Kdy jít k lékaři

Pokud zaznamenáte některé příznaky cyanózy, jděte k lékaři. Může se jednat o vážné onemocnění.

 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.