Změny zákona mohou omezit homeopatickou léčbu. Lidé protestují | Moje zdraví

Změny zákona mohou omezit homeopatickou léčbu. Lidé protestují

Změny zákona mohou omezit homeopatickou léčbu. Lidé protestují
Autor: istock.com
26. prosince 2019 • 06:00

Obavy z omezení dostupnosti homeopatické léčby z rukou lékařů vedly již 3000 lidí k tomu, že podepsali petici. Ta má zákonodárce přimět, aby se tak nestalo. 

Problém navrhovaných změn je v tom, že homeopatická léčba by nově už nemusela být tak snadno dostupná. Proto petici podporuje také Homeopatická lékařská asociace (HLA), která chce, aby předepisování a doporučování homeopatické léčby zůstalo zachováno v rukou lékařů. Zákonné úpravy navrhované Ministerstvem zdravotnictví se chystají učinit pravý opak.

V čem je podle HLA problém? Ministerstvo zdravotnictví několik měsíců připravovalo zákon, kterému se zjednodušeně řečeno říká „zákon o léčitelích“. Změny zákona byly reakcí na loňské kauzy kolem léčitelů společnosti Aktip, kde svým klientům doporučovali poměrně nebezpečné postupy.

Zlepšení? Spíš jen komplikace

„Původní záměr vytvořit zcela nový Zákon o léčitelství byl zastaven a namísto toho se připravují změny ve stávajícím Zákonu o zdravotních službách. Ty by lékařům zkomplikovaly doporučování homeopatických léčivých přípravků v rámci jejich každodenní praxe,“ nelíbí se MUDr. Iloně Ludvíkové, předsedkyni Homeopatické lékařské asociace. Poptávka po doplňkové léčbě neboli CAM (z anglického Complementary and Alternative Medicine), do které patří i homeopatie, přitom podle ní v naší republice každým rokem roste.

Nově by měl lékař povinnost upozornit pacienta: Nyní vám radím jako léčitel, a ne jako doktor. „Naše asociace chce hlavně zabránit tomu, aby se lékař, lékárník či jiný zdravotní profesionál musel zříci doporučování homeopatických léčivých přípravků v rámci své každodenní klinické praxe. Pokud nastane situace, že se bude muset lékař rozhodnout, zda provozovat pouze konvenční medicínu, nebo zda se stane léčitelem, jde o bránění v cestě směrem ke komplexní péči o naše pacienty,“ komentuje doktorka Ludvíková.

Zachování léčby v rukou lékaře

Prioritou HLA je vzdělávání zdravotních odborníků v homeopatii, tak aby ji mohli vhodně zapojit do své praxe. „Kvalitně vzdělaný odborník je pro pacienta oporou a dokáže mu vysvětlit, kdy je pro něj vhodné použít homeopatické léčivé přípravky, kdy je vhodné jimi pouze doplnit konvenční léčebný postup. Dobře také ví, kdy je tato metoda naprosto nevhodná,“ říká Ludvíková. Pacient pak díky tomu nebude mít potřebu vyhledávat pomoc mimo prostor oficiální zdravotní péče. „Ten bývá často spojen s mnoha riziky, zejména hrozí riziko z prodlení včasného nasazení efektivní konvenční terapie,“ doplňuje.

Krok zpět místo kupředu

Změny v zákoně jsou podle lékařky Ludvíkové krokem zpět a Česko by šlo proti trendům ve vyspělých zemích. „Ve světě se přitom homeopatie považuje za zkvalitnění medicínské péče. Aktuální vědecké poznatky stále častěji potvrzují, že individualizovaná péče o pacienta s využitím doplňkových metod je správná cesta a doporučuje ji i Světová zdravotnická organizace,“ říká doktorka Ludvíková.

V Evropě používá homeopatii ve své praxi běžně 45 tisíc lékařů a léčí se jí 100 milionů obyvatel. V Česku zná homeopatickou léčebnou metodu až 81 % populace, 40 procent s ní má vlastní zkušenosti. Za velmi pozitivní a zásadní považují pacienti podle průzkumů právě fakt, že jim homeopatii doporučí lékař. Průzkum provedla v srpnu 2019 agentura MindBridge Consulting, a.s. na vzorku internetové populace ve věku 18–55 let. Petici, která je směřována Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky už teď podepsalo 3000 občanů.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.