Intimní hygiena: Jak přežít léto bez svědění a pálení | Moje zdraví

Intimní hygiena: Jak přežít léto bez svědění a pálení

Intimní hygiena: Jak přežít léto bez svědění a pálení
Pozor na gynekologické záněty • Autor: istock.com
16. července 2022 • 06:00

Romantické radovánky, koupání, pocení i mokré plavky, které na nás přece samy uschnou. To vše může s nepříjemnými pocity svědění a pálení poměrně slušně zahýbat. Natož v létě, kdy venkovní teplota jasně přeje bakteriím. 

Zřejmě neexistuje žena, která by v létě nezažila tolik nepříjemné svědění a pálení. Je to iritující i nepříjemné. Naštěstí je to řešitelný intimní problém.

Video se připravuje ...
Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest.VIDEO 

Tyto nepříjemnosti jsou způsobeny změnou kyselosti/zásaditosti v pochvě. Normální pH intimních oblastí ženského těla je kyselé, tedy nižší než 5,5 (většinou od 3,8 do 4,5). Pokud se ale pH změní, začnou komplikace… Množí se kvasinky, které si lebedí v neutrálním nebo zásaditém prostředí. To naruší sliznice pochvy a nepříjemný problém je tady.

Kvasinky a bakterie

Léto přímo vybízí k tomu, aby se ochranná bariéra naší pochvy velmi snadno narušila. V důsledku užívání některých léků (například antibiotik), koupání se ve slané nebo chlorované vodě či zůstávání v mokrých plavkách se rovnováha pochvy naruší a kvasinky i bakterie získávají na síle.

Základní pravidla:

  • Pokud je to možné, vysvlečte si po koupání mokré plavky. Ty jsou totiž doslova přímo epicentrem škodlivých bakterií.
  • Vyhýbejte se dlouhému pobytu v bazénech s příliš teplou vodou (nad 36 °C).
  • Na intimní hygienu používejte šetrné přípravky, které nenarušují pH citlivého prostředí.
  • Volte prodyšné spodní prádlo a vyhněte se prádlu, které je vyrobeno ze syntetických látek.
  • Pomoci mohou i doplňky stravy zaměřené na ženské reprodukční orgány.
  • Pokud problém i přes domácí léčbu přetrvává více než tři dny, doporučuje se navštívit odborného lékaře – gynekologa.

Síla přírody

Pokud nepatříte zrovna mezi vyznavače chemie, pak nezoufejte. Plně nápomocná totiž může být i příroda. Efektivní pomocí na přírodní bázi jsou doplňky stravy s beta-glukany – výtažky z hlívy ústřičné. MUDr. Eva Žďárská často doporučuje pacientkám čípky s beta-glukanem. „Je to kvůli vynikajícím výsledkům, množství klinických i experimentálních studií a možnostem jeho nasazení a všeobecné neškodnosti bez kontraindikací. Zkušenosti z ordinace mi potvrzují, že řeší záněty, významně ovlivňuje mykózy, projevy a průběh onemocnění HPV. Beta-glukan navíc upravuje menstruační cyklus a zmírňuje premenstruální syndrom,“ vyjmenovává benefity beta-glukanů MUDr. Žďárská z Centra gynekologie a asistované reprodukce v Brně.

„Vědci znají beta-glukany už desítky let a postupně se jejich účinky na imunitní systém potvrzují nejen výzkumem, ale i stovkami klinických studií,“ říká Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures. „Ty dokazují, že beta-glukany pomáhají některým imunitním buňkám lépe fungovat, což má za výsledek rychlejší hojení ran nebo rychlejší vyléčení se z choroby. Beta-glukany se s dobrými výsledky používají také v preparátech určených na ženské intimní problémy. I když prvořadá je vždy prevence a aktivity přirozeně stimulující imunitu.“ 

Stop kvasinkám!

Kvasinky druhu Candida přirozeně žijí v ženském těle: ve střevech, v ústech, krku, jícnu i v pochvě. Neškodí, pokud se nepřemnoží. Což v pochvě nastává v okamžiku narušení optimálního kyselého pH. Prvním krokem k řešení je tedy úprava pH a následná regenerace sliznice.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.