Nepříjemné záněty močových cest: Podle čeho je rozdělujeme a jak se léčí? | Moje zdraví

Nepříjemné záněty močových cest: Podle čeho je rozdělujeme a jak se léčí?

Nepříjemné záněty močových cest: Podle čeho je rozdělujeme a jak se léčí?
Autor: Unsplash
7. června 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Záněty močových cest nejsou nic neobvyklého. Postihují až polovinu žen a každého pátého muže. Infekce se většinou nelokalizují pouze v určitém orgánu vylučovací soustavy, přesto se rozlišují podle místa vzniku infekce. Jaké druhy existují a jak je můžeme léčit?

Akutní cystitida

Akutní cystitida je zánět močového měchýře a patří mezi nejrozšířenější druhy zánětu močových cest. Nejčastěji vzniká přenosem bakteriální infekce přes močovou trubici. U žen k onemocnění přispívá snížená imunita, přenos bakterií při pohlavním styku, prochladnutí nebo těhotenství. Akutní cystitida se projevuje pálením při močení, bolestmi v podbřišku, moč může být zakalená a zapáchající. Léčba probíhá pomocí antibiotik a zvýšeného pitného režimu.

Akutní pyelonefritida

Akutní pyelonefritida je bakteriální zánět ledvin. Příčinou choroby bývají tytéž faktory jako u zánětu močového měchýře, který onemocnění ledvin může předcházet. Neléčená pyelonefritida může vést k rozšíření infekce do organismu. Příznaky jsou de facto stejné jako u cystitidy, rozšířené navíc o horečky nebo zimnice a bolesti beder. Základem léčby je podávání antibiotik. Při velkém rozšíření zánětu je nutné močové cesty zprůchodnit například drenážní trubicí, která se do ústrojí zavede přes stěnu břišní.

Uretritida

Uretritida je zánětlivé onemocnění močové trubice, které je často spojené se zánětem měchýře. Samostatná uretritida se častěji vyskytuje u sexuálně aktivních jedinců, kteří si ji předávají prostřednictvím sexuálně přenosných původců. Mezi nejčastější příznaky patří palčivá bolest při močení a výtok z močové trubice. Při podezření na uretritidu se dělají speciální testy z moči, které určí původce onemocnění. Léčí se antibiotiky, sexuální abstinencí a přeléčením partnera/partnerky.

Akutní prostatitida

Akutní prostatitida je zánět prostaty (mužská žláza, která spojuje močové a pohlavní cesty). Prostatitidu způsobují prakticky stejné bakterie jako u zánětu močového měchýře. Objevují se při ní potíže s močením a selhání organismu, které vyžaduje hospitalizaci. Při léčbě se dodržuje zvýšený pitný režim a klid na lůžku, podávají se antibiotika a analgetika.

TIP: Pokud vás postihne některé ze zánětlivých onemocnění močových cest, neprodleně navštivte lékaře a pro zajištění komfortu během léčby využijte například dámské inkontinenční kalhotky. Ty vám zajistí pohodlí a hygienické prostředí v postižené oblasti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.