Proč jsou hory zdravé? Jak se na horách chovat bezpečně? | Moje zdraví

Hory vás uzdraví nejen klimatem. Zkuste techniku pránájáma

6. března 2018 • 06:00

Jste unavení, nešťastní nebo řešíte složitý životní problém? Jeďte na hory. Je jedno jestli v zimě nebo v létě. Dodají vám sílu a energii. Není to jen klišé, ale i vědecky podložená pravda.

Kdo často navštěvuje hory, nemůže být nešťastný, říkají staří horalé. Protože ať už se vypravíte mezi vrcholky v jakémkoli ročním období, vždy vás nabijí novou silou a pozitivními myšlenkami. Hory nás léčí, učí pokoře a dodávají nám mohutnou energii. Geologické pochody planety vytvářejí elektromagnetická energetická pole s vysokými vibracemi. Ta se od sebe liší podle nadmořských výšek. První „mravenčení“ ucítíte už v tisíci metrech nad mořem. Ve dvou tisících zažijete stavy opojení a v pěti již budete na dosah „příbytků bohů“.

Životodárná tekutina

Voda tekoucí v horách pochází z ledovců, z roztátého sněhu nebo přímo z vyvěrajících pramenů. 
Využijte tedy každé situace a omývejte si s ní paže, obličej, koupejte si nohy v bystřině nebo celé tělo v jezírku, které vám přijde do cesty.

Klimatické lázně

Ve výškách nad tisíc metrů nad mořem se dostanete nad vrstvu prachové a dýmové zóny. Vzduch je zde křišťálově čistý, téměř bez bakterií a alergenů. Proto už samotný aktivní pohyb venku má léčebné účinky. Dýchá se zde lépe astmatikům a jedincům s akutním respiračním syndromem. Navíc horské klima posiluje vlastní obranyschopnost organismu, který pak lépe čelí útokům bacilů. Svěží ovzduší také stimuluje množství kyslíku v krvi a v mozku. Tím zlepšuje paměť a veškeré mentální funkce.

Slunci na dosah

S vyšší nadmořskou výškou vás sluneční paprsky políbí mnohem intenzivněji než v nížinách. Nejrychleji je zaznamenáte na nose, uších, zátylku a ramenou. Proto zmírněte jejich sílu opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem (nad 20). Pozornost věnujte také rtům a ošetřete je speciálními balzámy s UV ochranou. 

Oči ochraňte brýlemi s UV filtrem a s co nejnižší světelnou propustností (zejména v zimě, kdy bílá barva sněhu odráží sluneční záření). Pak už se můžete vystavit léčivým účinkům horského slunce a světla. Povzbudí tvorbu vitaminu D (potřebují ho kosti, zuby, srdce a nervy), celkovou imunitu a podpoří vyplavení šťastných hormonů v mysli.

Autor: istockphoto.com

10 pokynů pro bezpečný pobyt

Ať se na výšlap vypravíte v jakémkoli ročním období, nikdy hory nepodceňujte a dbejte rad zkušených horských vůdců.

• Naplánujte si trasu podle své fyzické zdatnosti, zkušeností a ujistěte se, že máte vhodné vybavení.

• Zkontrolujte předpověď počasí.

• Zjistěte si předem číslo horské služby a uložte jej do svého mobilu.

• Zkontrolujte, zda je váš mobil nabitý, eventuálně s sebou vezměte záložní nabíjecí baterii.

• Chůze na vlastní pěst může být velmi riskantní. Vydáte-li se do hor sami, nechte podrobnosti o trase a o přibližném čase svého návratu v recepci na chatě či u kamarádů. 

• Po příchodu dejte všem vědět, že jste v pořádku zpět. • Nejste-li si jisti terénem nebo svojí kondicí, najměte si místního průvodce. 

• Respektujte všechna oznámení a upozornění na trase. 

• V případě potřeby ukončete svoji túru dřív. Nejpozději se však vraťte do šestnácti hodin.

Pránájáma na hřebenech

I když nejste aktivní jogín, můžete využít dechovou techniku z indického umění starého pět tisíc let. Postavte se na šířku svých chodidel, svěste paže podél těla a zavřete oči. Poté jej krátce zadržte a vydechněte přes trup zase pod nohy. V tomto rytmu pokračujte v dechu. Po pěti minutách, kdy dýcháte jen nosem, ucítíte neskutečný příval energie.

Autor: Shutterstock.com

Ne nadarmo horští vůdci říkají, že během túry máme mlčet a obrátit svou pozornost dovnitř. Nejen kvůli koncentraci na cestu a úspoře fyzických sil, nýbrž i pro vnitřní očistu a obnovu energie. Tu vnímá každý, kdo si pořádně šlápne do kopců. Najednou zmizí stres, starosti, a do hlavy přicházejí nové nápady nebo řešení zapeklitých situací.

I když se po celodenním pochodu v náročném terénu dostaví únava svalů, budete díky horskému klimatu sršet energií.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Mgr. Pavla Apostolaki laki
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.