Generace Z: Kdo jsou a proč nemají rádi sex? | Moje zdraví

Generace Z: Kdo jsou a proč nemají rádi sex?

Generace Z: Kdo jsou a proč nemají rádi sex?
... • Autor: Shutterstock
24. října 2022 • 06:00

Dnešní mladí lidé mají méně fyzického sexu, za to si v hojné míře užívají ten virtuální. Sexuální aktivita je v plném proudu, s fyzickou interakcí však nemá téměř nic společného. Proč tomu tak je a co to způsobuje?

 

Podle odborníků však nejde o nic, čím bychom se měli znepokojovat. Je to přímý důsledek doby, ve které žijeme a jaké v ní máme možnosti. Fyzický sex už není prioritou, ale sex po internetu je více než žádaný. Jde o způsob komunikace lidí, jejichž věkové rozmezí je mezi 25 a 42 lety. 

Kdo je generace Z?

Do generace Z se řadí lidé narození v rozmezí let 1980 až 1997. Zejména vlivem technologie se tato skupina lidí přesunula od komunikace fyzické ke komunikace virtuální. A to i co se sexu týče. 

Gen-Z, jak se zkráceně této skupině říká, tedy příliš nesexuje. Alespoň ne v reálném životě. Proč tomu tak je?

Video se připravuje ...
Jak často by muži měli masturbovat?VIDEO 

Vnímají sex jinak

Důvodem, proč tato generace klasický sex tolik nevyhledává, je především to, že ho vnímají jinak. Za sexuální sblížení tak často považují flirtování přes zprávy a sociální sítě.

Důvodem je ale také zrychlenost dnešní doby, kdy spousta lidí nemá čas na to se seznámit tak, jak to měli naši rodiče. Proto volí seznamky a portály, které jsou k seznámení určené.

Problém pak nastává v tom, že na nich každý hledá něco jiného. Někdo vztah, jiný sex a někomu skutečně stačí jen to, že se o sexu baví. Jakmile se ten, o koho máme zájem, chytí, chuť s ním dále zůstat v kontaktu a rozvíjet další fáze vztahu nakonec opadá. 

Přesně na tyto portály a všemožné sociální sítě se dle odborníků přesunul sexuální život. Celý svět totiž žije online. Někteří více, jiní méně.

Online nakupujeme, online cvičíme, online se seznamujeme, proč bychom tedy i své potřeby nemohli uspokojovat online? Je to pro nás asi stejně přirozené, jako bylo psaní dopisů pro naše rodiče. Otázkou je, jestli je to také stejně hodnotné. 

Proměna sexuální aktivity

Sexuální aktivita dnešního světa tak probíhá online. Dnešní generaci Z to zřejmě nevadí. Výhody vidí především v tom, jak rychle někoho potkat, zkusit na něj své finty a následně se beze slova vypařit jak duch, pokud už nás dotyčný nebude bavit. Klasický sex tak v pojetí generace Z často znamená posílání nahých fotek, mluvení o sexu či jeho plánování. 

Může online nahradit fyzično?

Jednoznačně nemůže. Pokud totiž sex probíhá virtuálně, zákonitě chybí fyzická náruč, která prohlubuje emoce. Vlivem zrychlení a novodobých možností, které dnešní vztahy nejen nabízejí, ale také vyžadují, se základní aspekty vztahů pomalu vytrácí.

Online svět navíc nabízí vzrušení a zpětnou vazbu, které jsou omezeným pojetím toho, co vztah skutečně znamená. Druhého během interakce nevidíte, nevíte tedy, co je pravda, jak se tváří a jak moc to, co mu sdělíte, zasáhne či nikoli.

Klasická intimita vztahu tak nabývá zcela nový rozměr. Intimitu fyzické těla tak nahrazuje intimita čistě vituální a ani ta často neodpovídá skutečnosti. Vyústěním pak může být strach komunikovat s lidmi normálně a následně i větší izolovanost nás všech.

S vývojem technické vyspělosti asi nic nenaděláme, přesto bychom neměli zapomínat na běžné formy komunikace i trávení volného času.

 

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.